Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Kiskorú tulajdonossal ingatlan eladása, vétele fórum

Kiskorú tulajdonossal ingatlan eladása, vétele (tudásbázis)

13. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 3. - Sziszi0528)
ma 18:45
Köszönöm. Ez elég részletes. És ijesztően bonyolult. Nem tudom tudom, ki tud hónapokat várni a pénzre🤔
12. Tai (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 15:13
Én is szeretném a gyermekemnek ajándékozni az ingatlant ( nem tudom ehhez kell-e gyámügy ) de mivel az Apa elérhetetlen így megvárom hogy betöltse a 18-at. Eladásnál úgy tudom, hogy valóban kell a gyámügytől engedély, de ha olyan értékben vásárolsz ingatlant amennyiért eladtad, akkor engedélyezik a vásárlást, természetesen a gyermekek tulajdon jogával.
ma 14:47

Én is úgy tudom, hogy ilyen esetben a gyámügy nagyon védi a gyerekeket. Mindenhez az engedélyük kell.

Távoli ismerős és rég volt. A kiskorúnak meghalt az anyja, majd az apja is. A rokonok vették magukhoz a gyereket, egyébként állami gondozásba került volna. Az ingatlant amelyben a gyerek lakott azonnal lezárták. Eddig ismerem a történetet, nem tudom mi történt azóta.

ma 12:21
Igaz, elsiklottam felette. Nem is tudom hogyan lehet ezt lebonyolítani, ugyanis gondolom (vagyis csak sejtem), hogy a ház eladási ára egy az egyben belemenne a megvenni kívánt ingatlan árába. Ott meg addig nem tud foglalót/előleget fizetni, amíg ez a gyámhivatali hercehurca le nem megy, mert amíg a gyerekek nem kapták meg a részüket, addig ő sem vehet el semmilyen előleget vagy foglalót, amit esetleg tovább tudna adni ő is, mint előleg/foglaló az új házhoz. Nekünk kifejezetten kikötötték, hogy semmiféle utalást vagy kifizetést nem indíthatunk, amíg a gyámhivatal nem bólint, addig nem lehetséges semmilyen pénzmozgás. Azt nem tudom ilyen esetben hogyan járnak el, milyen dokumentum kell nekik a zárolt pénz "feloldásához" és ahhoz, hogy zöld utat kapjon, hogy veheti a másik ingatlant.
9. Channa* (válaszként erre: 8. - Sziszi0528)
ma 11:43

Írta, hogy minden maradna és szüksége van az új megvételéhez, erre a pénzre is.

"(mondjuk így nem tudom, hogy fizetem ki azt, akitől vásárolok...) stb. Hogyan lehet ezt mégis kivitelezni? Valójában mennyi idő? Az új házban ugyanilyen arányban lennénk tulajdonosok. "

ma 11:01
Így van, ahogy Timi írta. De alapesetben zárolják. Nem tudom hogy s mint akar tenni a FI, én azt írtam le, amin mi keresztülmentünk, ez viszonylag friss sztori (nincs még fél éve sem), gondoltam segítek. Amúgy egyáltalán nem biztos, hogy akarja, hogy tulajdonosok legyenek, nem tudhatjuk.
7. Channa* (válaszként erre: 6. - Timycat)
ma 10:08

Gondoltam, hogy engedélyezik, csak a a leírásból olyan volt, mintha azt el kellene tenni x évre.

Köszi!

6. timycat (válaszként erre: 5. - Channa*)
ma 09:50
Engedélyezik, csak feltétel hogy a vásárolni kívánt ingatlanból megfelelő értékű tulajdoni hányad legyen a kiskorú nevén.
5. Channa* (válaszként erre: 3. - Sziszi0528)
ma 09:34

18 éves korukig zárolja a gyámhivatal a gyerekek részét....

És ha az a pénz is kell a következő ingatlan megvásárláshoz, ahol szintén tulajdonosok lennének?

ma 08:14

Nem vagyok ebben a szituban. De amikor az unokáimnak akartam a nevükre íratni valamit óva intettek a problémás helyzet és gyámügy miatt.

Remélem sikerrel jársz.

ma 08:04

Most ősszel voltunk ugyanebben a cipőben. 1 tulajdonos 1/2-ed arányban (nagymama) és 3 kiskorú tulajdonos (unokák) a maradék 1/2-ed arányban osztozva (ott is halálesetek miatt). Első lépés: ügyvéd, megírja az adásvételi szerződést. Ezzel a függőben tartott adásvételivel el kell menni a gyámhivatalba (adott esetben még az önkormányzatra is, de ez lehet helyi sajátosság, ezt jobb inkább az adott településen megérdeklődni) és a gyámhivatal kirendel egy szakembert környezettanulmányra. Az adásvételi szerződésben egyértelműen és forintra pontosan rögzítik a gyerekek részét a házból, amit úgy számolnak ki, hogy hivatalból kiküldenek egy értékbecslőt, felértékeli a házat és annak megfelelően osztják le a gyerekek részét. Namost a gyerekeknek létre kell hozni bankszámlát és azt az összeget, amit rögzítettek nekik a szerződésben a majdani vevőnek el kell utalni a gyerekek számlaszámára. A befizetést igazoló bizonylatot pedig be kell mutatni a gyámhivatal felé, ezt az összeget ők zárolják a számlán a gyermek 18 éves koráig. És innentől számítva 60 nap, mire kiadják a határozatot, hogy a továbbiakban mehet a többi vételárrészlet kifizetése, ami még marad a házból, de addig nem, amíg nincs meg a gyámhivatali papír róla, hogy engedélyezik az eladást, addig nem lehet tovább lépni. Ha van esetleg ismeretség/kapcsolat a hivatalban talán gyorsabban is megvan.

Az a gyermek, aki betöltötte a 16. életévét, de nincs még 18 éves korlátozottan cselekvőképesnek számít, tehát minden ügyletnél neki is jelen kell lenni és a szülő jelenlétében alá kell írni minden hivatalos dokumentumot.

2. timycat (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 06:10

A gyámhivatal sokkal lazább mint régen volt. Ha eladod az ingatlant, aminek a vételárából másikat veszel azt simán engedélyezik ha megvan az "értékállósága".

Szerintem közvetlenül a gyámhivatalban érdeklődj és az ott kapott infóval keress egy másik ügyvédet!

Azoktól kérdezném, akik végig csinálták: A házban hárman vagyunk tulajdonosok: én és a két gyerekem, akikből csak az egyik nagykorú. (Az apjuk meghalt, öröklés útján lettek tulajdonosok.) Szeretném eladni a házat és másikat venni (el kellene költöznünk innen, mert több okból már nagyon nyomorító és fárasztó az itt lakás.) Mi a pontos menete? Olvashgattam a neten, beszéltem ügyvéddel is, aki elmondta, hogy a gyámhivatal hogyan nehezíti, hogy a gyerek részét el kell különíteni (mondjuk így nem tudom, hogy fizetem ki azt, akitől vásárolok...) stb. Hogyan lehet ezt mégis kivitelezni? Valójában mennyi idő? Az új házban ugyanilyen arányban lennénk tulajdonosok. Köszönöm!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook