Kiskorú tulajdonossal ingatlan eladása, vétele (tudásbázis)
Igen, az a baj, hogy valahogy nagyon klappolnia kell mindennek, hogy ez összejöjjön. Mi ismerőstől vettük, pontosabban anyósom fodrászáéktól, ahova kb 20 éve jár. Bíztunk bennük, ők is bíztak bennünk, azon dolgoztunk együttes erővel, hogy gyorsítsuk a folyamatot és haladjon a dolog. Türelmes és készséges volt mindenki. Akitől a mi eladónk vette az számára ismeretlen volt és eléggé rezgett is a léc, hogy nem tudja időben kifizetni, mert ahogy írtam is mi nem adhattunk neki pénzt, amíg a gyámhivatal nem bólintott, pedig akartunk is, hogy akkor azt az összeget ő is tovább tudja adni foglalónak, de az ügyvéd kikötötte, hogy nem lehet. Itt ez a baj, ebben az esetben, hogy hosszú hetek-hónapok telnek el a szaros hivatalok miatt, jaj arról nem is beszélve, hogy ezekután a földhivatalt is intézni kell és ott is 60 nap, ha kérsz gyorsított eljárást 10.000 Ft-ért, akkor "csak" 30 nap...
Addig nem tudsz Te sem foglalót/előleget adni, amíg nem kapsz Te is valamennyi pénzt, de az pedig csak akkor lehetséges, ha a gyerekek számláján ott a pénzt és a gyámhivatal azt mondja, hogy okés, mehet az adás-vétel.
Én is úgy tudom, hogy ilyen esetben a gyámügy nagyon védi a gyerekeket. Mindenhez az engedélyük kell.
Távoli ismerős és rég volt. A kiskorúnak meghalt az anyja, majd az apja is. A rokonok vették magukhoz a gyereket, egyébként állami gondozásba került volna. Az ingatlant amelyben a gyerek lakott azonnal lezárták. Eddig ismerem a történetet, nem tudom mi történt azóta.
Írta, hogy minden maradna és szüksége van az új megvételéhez, erre a pénzre is.
"(mondjuk így nem tudom, hogy fizetem ki azt, akitől vásárolok...) stb. Hogyan lehet ezt mégis kivitelezni? Valójában mennyi idő? Az új házban ugyanilyen arányban lennénk tulajdonosok. "
Gondoltam, hogy engedélyezik, csak a a leírásból olyan volt, mintha azt el kellene tenni x évre.
Köszi!
18 éves korukig zárolja a gyámhivatal a gyerekek részét....
És ha az a pénz is kell a következő ingatlan megvásárláshoz, ahol szintén tulajdonosok lennének?
Nem vagyok ebben a szituban. De amikor az unokáimnak akartam a nevükre íratni valamit óva intettek a problémás helyzet és gyámügy miatt.
Remélem sikerrel jársz.
Most ősszel voltunk ugyanebben a cipőben. 1 tulajdonos 1/2-ed arányban (nagymama) és 3 kiskorú tulajdonos (unokák) a maradék 1/2-ed arányban osztozva (ott is halálesetek miatt). Első lépés: ügyvéd, megírja az adásvételi szerződést. Ezzel a függőben tartott adásvételivel el kell menni a gyámhivatalba (adott esetben még az önkormányzatra is, de ez lehet helyi sajátosság, ezt jobb inkább az adott településen megérdeklődni) és a gyámhivatal kirendel egy szakembert környezettanulmányra. Az adásvételi szerződésben egyértelműen és forintra pontosan rögzítik a gyerekek részét a házból, amit úgy számolnak ki, hogy hivatalból kiküldenek egy értékbecslőt, felértékeli a házat és annak megfelelően osztják le a gyerekek részét. Namost a gyerekeknek létre kell hozni bankszámlát és azt az összeget, amit rögzítettek nekik a szerződésben a majdani vevőnek el kell utalni a gyerekek számlaszámára. A befizetést igazoló bizonylatot pedig be kell mutatni a gyámhivatal felé, ezt az összeget ők zárolják a számlán a gyermek 18 éves koráig. És innentől számítva 60 nap, mire kiadják a határozatot, hogy a továbbiakban mehet a többi vételárrészlet kifizetése, ami még marad a házból, de addig nem, amíg nincs meg a gyámhivatali papír róla, hogy engedélyezik az eladást, addig nem lehet tovább lépni. Ha van esetleg ismeretség/kapcsolat a hivatalban talán gyorsabban is megvan.
Az a gyermek, aki betöltötte a 16. életévét, de nincs még 18 éves korlátozottan cselekvőképesnek számít, tehát minden ügyletnél neki is jelen kell lenni és a szülő jelenlétében alá kell írni minden hivatalos dokumentumot.
A gyámhivatal sokkal lazább mint régen volt. Ha eladod az ingatlant, aminek a vételárából másikat veszel azt simán engedélyezik ha megvan az "értékállósága".
Szerintem közvetlenül a gyámhivatalban érdeklődj és az ott kapott infóval keress egy másik ügyvédet!
További ajánlott fórumok:
- A haszonélvező beleegyzése, sőt tudta nélkül a tulajdonos felvehet az ingatlanra jelzálogot?
- Mi történik akkor, ha végrehajtás alá kerül egy ingatlan, ami társtulajdon (5 személy tulajdona), de a végrehajtás 1 tulajdonost terhel?
- Mi a különbség, ha ingatlanközvetítőn keresztül veszek ki egy lakást, vagy csak simán a tulajdonostól?
- Mi történik, ha az ingatlan tulajdonosa nem tartja be a birtokba adási határidőt?
- Ingatlanfedezetként jelzáloghitelhez a tulajdonos a haszonélvező nélkül felhasználhatja az ingatlant, magyarul vehet fel rá hitelt?
- Kilakoltatás után, a 60 napos kipakolásra kapott határidő alatt, az új tulajdonos bemehet az ingatlanba, ha ott van még személyes holmi?