Kiskorú tulajdonossal ingatlan eladása, vétele (tudásbázis)
Én is úgy tudom, hogy ilyen esetben a gyámügy nagyon védi a gyerekeket. Mindenhez az engedélyük kell.
Távoli ismerős és rég volt. A kiskorúnak meghalt az anyja, majd az apja is. A rokonok vették magukhoz a gyereket, egyébként állami gondozásba került volna. Az ingatlant amelyben a gyerek lakott azonnal lezárták. Eddig ismerem a történetet, nem tudom mi történt azóta.
Írta, hogy minden maradna és szüksége van az új megvételéhez, erre a pénzre is.
"(mondjuk így nem tudom, hogy fizetem ki azt, akitől vásárolok...) stb. Hogyan lehet ezt mégis kivitelezni? Valójában mennyi idő? Az új házban ugyanilyen arányban lennénk tulajdonosok. "
Gondoltam, hogy engedélyezik, csak a a leírásból olyan volt, mintha azt el kellene tenni x évre.
Köszi!
18 éves korukig zárolja a gyámhivatal a gyerekek részét....
És ha az a pénz is kell a következő ingatlan megvásárláshoz, ahol szintén tulajdonosok lennének?
Nem vagyok ebben a szituban. De amikor az unokáimnak akartam a nevükre íratni valamit óva intettek a problémás helyzet és gyámügy miatt.
Remélem sikerrel jársz.
Most ősszel voltunk ugyanebben a cipőben. 1 tulajdonos 1/2-ed arányban (nagymama) és 3 kiskorú tulajdonos (unokák) a maradék 1/2-ed arányban osztozva (ott is halálesetek miatt). Első lépés: ügyvéd, megírja az adásvételi szerződést. Ezzel a függőben tartott adásvételivel el kell menni a gyámhivatalba (adott esetben még az önkormányzatra is, de ez lehet helyi sajátosság, ezt jobb inkább az adott településen megérdeklődni) és a gyámhivatal kirendel egy szakembert környezettanulmányra. Az adásvételi szerződésben egyértelműen és forintra pontosan rögzítik a gyerekek részét a házból, amit úgy számolnak ki, hogy hivatalból kiküldenek egy értékbecslőt, felértékeli a házat és annak megfelelően osztják le a gyerekek részét. Namost a gyerekeknek létre kell hozni bankszámlát és azt az összeget, amit rögzítettek nekik a szerződésben a majdani vevőnek el kell utalni a gyerekek számlaszámára. A befizetést igazoló bizonylatot pedig be kell mutatni a gyámhivatal felé, ezt az összeget ők zárolják a számlán a gyermek 18 éves koráig. És innentől számítva 60 nap, mire kiadják a határozatot, hogy a továbbiakban mehet a többi vételárrészlet kifizetése, ami még marad a házból, de addig nem, amíg nincs meg a gyámhivatali papír róla, hogy engedélyezik az eladást, addig nem lehet tovább lépni. Ha van esetleg ismeretség/kapcsolat a hivatalban talán gyorsabban is megvan.
Az a gyermek, aki betöltötte a 16. életévét, de nincs még 18 éves korlátozottan cselekvőképesnek számít, tehát minden ügyletnél neki is jelen kell lenni és a szülő jelenlétében alá kell írni minden hivatalos dokumentumot.
A gyámhivatal sokkal lazább mint régen volt. Ha eladod az ingatlant, aminek a vételárából másikat veszel azt simán engedélyezik ha megvan az "értékállósága".
Szerintem közvetlenül a gyámhivatalban érdeklődj és az ott kapott infóval keress egy másik ügyvédet!
További ajánlott fórumok:
- A haszonélvező beleegyzése, sőt tudta nélkül a tulajdonos felvehet az ingatlanra jelzálogot?
- Mi történik akkor, ha végrehajtás alá kerül egy ingatlan, ami társtulajdon (5 személy tulajdona), de a végrehajtás 1 tulajdonost terhel?
- Mi a különbség, ha ingatlanközvetítőn keresztül veszek ki egy lakást, vagy csak simán a tulajdonostól?
- Mi történik, ha az ingatlan tulajdonosa nem tartja be a birtokba adási határidőt?
- Ingatlanfedezetként jelzáloghitelhez a tulajdonos a haszonélvező nélkül felhasználhatja az ingatlant, magyarul vehet fel rá hitelt?
- Kilakoltatás után, a 60 napos kipakolásra kapott határidő alatt, az új tulajdonos bemehet az ingatlanba, ha ott van még személyes holmi?