Méteres sütemény recept
60 perc
286 kcal
kb. 30 szelethez:
4 tojás,25 dkg porcukor,1,5 dl olaj,25 dkg liszt,1.tasak sütőpor,2 evőkanál kakaópor,vaj és liszt a sütőformákhoz
A krémhez:
6 dl tej,1 csomag vaníliás pudingpor,1 csomag puncs pudingpor,30 dkg vaj,15 dkg porcukor,1/2 dl rum,1 evőkanál kakaópor
Csokimáz sütikre:
12 dkg cukor,4 evőkanál kakaó,és 4 evőkanál víz.
A Méteres sütemény elkészítési módja:
Kivajazunk és lisztezünk 2 őzgerincformát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd beleöntjük az olajat és 1,5 dl langyos vizet, jól elkeverjük. Hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, elkeverjük, és beleforgatjuk a tojáshabot. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Kettéosztjuk a tésztát, az egyik részébe beleszitáljuk a kakaóport, összekeverjük. Külön-külön beletöltjük a formába a tésztákat. A sütőben 30 percen át sütjük. Amikor megsült, lisztezett deszkára borítjuk, hagyjuk kihűlni. A krémhez felfőzünk 3 dl tejet a tejszínes pudingporral, és hűlésig kevergetjük. Ugyan ezt tesszük a tejszínes pudingporral is. A vajat nagyon habosra keverjük a cukorral, a rummal ízesítjük, majd kettéosztjuk, és az egyik felébe a puncsot, másik felébe a tejszínes krémet keverjük. A kihűlt piskótákat a barázdáknak megfelelően szeletekre vágjuk. Felváltva a kétfajta piskótát megkenjük a kétfajta krémmel, de csak az egyik oldalukat, és így sorban hozzá tudjuk mindig tapasztani a következő szeletet. (Nem kell vastagon megkenni, mert elég krémes lesz.) A végén mindkét krémből kimarad egy kevés, azokat egybekeverjük a kakaóval, és a sütemény tetejére-oldalára kenjük. Csokimáz: 12 dkg cukrot, 4 evőkanál kakaót, és 4 evőkanál vizet kikeverünk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. (Onnan lehet tudni, hogy hólyagok nőnek a tetején). Biztonság kedvéért egy kicsit cseppentsünk egy pohár hideg vízbe, és ha nem folyik szét, hanem egyben leszáll a pohár aljára, akkor már biztosan jó! Rögtön keverjünk bele egy pici vajat vagy margarint (1-2 dkg-nál ne többet, mert nem fog megkötni), és azonnal lehet a süteményre önteni. Ha van türelmünk, már csak azt kell megvárni, hogy megkössön, ha nincs, tegyük hűtőbe, ott pár perc alatt megszilárdul.
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
Ha nem marad krém csokimázzal is befedhetjük.Így mutatósabb is.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Tundibundy, 2009. nov. 26. 14:23
A méteres sütemény elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.