Metabolig typing ismeri, alkalmazza valaki? (beszélgetés)
Sziasztok!
Én a napokban tervezek elmenni egy állapotfelmérésre... Ti voltatok?
Mert ezt olvastam róla:
Az emberek egy része tehát a szimpatikus oldal által, a másik része a paraszimpatikus oldal által befolyásolt, és vannak, akik mindkét oldal által egyenlő részben befolyásoltak, ún. egyensúlyi típusúak. Valamennyien a szimpatikus és a paraszimpatikus jegyek keveredéseit viseljük, és többé vagy kevésbé tendálunk egyik, illetve másik irányba.
Fontos tudni, hogy mások az optimális, a semleges és a kerülendő élelmiszerek egy szimpatikus- vagy egy paraszimpatikus-domináns személy esetében.
Az emésztőrendszer felelős a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok lebontásának sebességéért és azok energiává alakításáért. Az optimális energiatermelést egyénenként változó arányú szénhidrát, fehérje és zsírbevitellel érjük el. Ezért fontos az emésztőrendszered jellemzői alapján a számodra optimális arányú étkezés.
A sejti oxidáció (energianyerés) sebessége alapján három fő csoportot különböztetünk meg:
•A gyors lebontású (glyko) típus gyorsan képes az energianyerésre. Tehát nincs szükség a folyamat gyorsítására magasabb szénhidráttartalmú ételek fogyasztása által.
•A lassú lebontású (beta) típus esetén az energianyerő folyamat lassabb. Amennyiben ezt tovább lassítjuk magas protein illetve zsírtartalmú ételekkel, túlterheljük a szervezetet.
•Kevert lebontású (mix) típus az előző két típus közötti átmenetet jelenti.
A hormonális befolyásoltság okozta túlsúly kialakulása
1.Bizonyos ételek fogyasztása hormonális változásokat idéz elő. Ez az anyagcsere-folyamatokra élénkítő hatással van és kellemes energialöketet ad a szervezetnek.
2.Az ebből következő elégedettség-érzés ezen ételek gyakoribb fogyasztását igényli. Ez a domináns hormontermelő mirigy gyakoribb ingerléséhez vezet, amely egyre növekvő mennyiséget igényel az azonos hatás eléréséhez, ugyanakkor lassítja az anyagcsere- folyamatokat (függőségi hatás).
3.A lelassult anyagcsere az azonos hormonhatás eléréséhez szükséges egyre növekvő ételmennyiséggel párosul. A megnövekedett tápanyagbevitel egy idő után nem alakul energiává és zsírszövetként raktározódik.
A közhiedelemmel ellentétben a vércsoport nem határozza meg azon élelmiszereket amelyek az adott vércsoportú ember számára ideálisak. ( Az idegrendszer és emésztőrendszer tulajdonságai e kérdésben a döntőek.) Ezzel ellentétben információkat szolgáltat arról, hogy mely élelmiszerek „rizikósak“ számodra, vércsoportod jellemzői miatt.
Bocs a kiváncdiskodásért. De tulajdonképpen hol csináltad ezt?
Amit most olvastam a neten róla, ott elég borsos ára kérnek, és géppel mérnek fel
A modern ember elvesztette a kapcsolatot a genetikai adottságai szerinti táplálkozás gyökereivel. A problémát pedig súlyosbítja, hogy özönlenek felénk az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk,sokszor egymásnak teljesen ellentmondó tartalommal.
A Metabolic Typing módszernek köszönhetően végre könnyen és gyorsan megállapíthatóak idegrendszeri, emésztőrendszeri és hormonális sajátosságaid. Ezek alapján meghatározhatóak, hogy mely élelmiszerek optimálisak SZÁMODRA, és azok milyen arányú fogyasztása felel meg NEKED. Az idegrendszeri és emésztőrendszeri dominancia alapján öt féle táplálkozási típust különböztetünk meg.
1. Egyensúlyi tipus: 50 % szénhidrát, 30%fehérje,20% zsír
2.Szimpatikus: 60% - 25% - 15%
3. parszimpatikus: 30 -45 -25 %
4. Gliko tipus:3o-47-25%
5. Beta tipus: 50-40-10 %
Attól függően, hogy melyik kategóriába tartozol, automatikusan világossá válik, hogy miért működik az egyik vagy másik diéta jobban, vagy hogy miért nem számodra. Pl. egy fehérjegazdag diéta a szimpatikus típusba tartozó embernek, akinek60%-os szénhidrát igénye, biztosan nem válik be. Hozzá inkább egy vegetárius táplálkozáshoz közeli életmód passzol. Az is egyértelmű, hogy a WHO ajánlásai miért nem eredményezik a tökéletes egészséget egy gyorségetésű/glyko típusnak, akinek jóval magasabb a fehérje és a zsír igénye. A tény: különbözőek vagyunk!
És hogy milyen egyszerű is a megoldás:
1.fogyaszd a Te diétádban szereplő ajánlott élelmiszereket
2.a diéta során étkezz a számodra optimális szénhidrát-fehérje-zsír arányban
További ajánlott fórumok:
- Van aki a Suttogó c. könyvet alkalmazza?
- A vonzás törvénye - Hogyan alkalmazzuk tökéletesen?
- Igaz, hogy császárnál újra csak a függőleges vágást alkalmazzák?
- 7, 5 éves kislányom fokozott izzadását tapasztalom, idővel "erőteljes" testszag kíséretében. Normális ez? Izzadásgátló dezodort alkalmazzunk
- Azoktól kérdezném, akik alkalmazzák a vonzás törvényét, miszerint "rendelhetünk" az univerzumtól... több dolgot is kérhetek vagy csak egyet?
- PNF nyújtást ismeri valaki? Hogyan alkalmazzam, ha spárgázni szeretnék megtanulni?