Mennyivel viszel haza kevesebbet az új adózással? (beszélgetés)
Többen említették itt, hogy emeljék a minimálbért, de ez sajnos zsákutca, ugyanis semmi máshoz nem vezetne, mint tömeges elbocsátásokhoz, ezzel pedig a munkanélküliség növekedne.
Ugyanis a munkáltató nem fogja a saját profitját feláldozni és abból finanszírozni a min.bér emeléseket, inkább kevesebb emberrek dolgoztatna...
szomorú, de így van:(((
Köszönöm szépen.
Tehát akkor a jogosultsági határ 2 millió 750 ezer forint, ennek a szuperbruttóval emelt értéke 3 millió 950 ezer forint ha jól értelmezem.
1995. évi CXVII. törvény
a személyi jövedelemadóról
33. § (1) A számított adót adójóváírás csökkenti, amely
a) az adóévben megszerzett bér és az arra tekintettel megállapított adóalap-kiegészítés együttes összegének 16 százaléka, de legfeljebb jogosultsági hónaponként 12 100 forint, feltéve, hogy a magánszemély összes jövedelme az adóévben nem haladja meg a (3) bekezdésben meghatározott jogosultsági határt, vagy
b) az a) pont alapján meghatározott összegnek a jogosultsági határ feletti éves összes jövedelem 12 százalékát meghaladó része, ha a magánszemély éves összes jövedelme az adóévben meghaladja a jogosultsági határt, de nem éri el a jogosultsági határ 1 millió 210 ezer forinttal növelt összegét.
(2) Jogosultsági hónapnak az a hónap számít, amelyre a magánszemélyt az adóévben bér illette meg. Az a hónap, amelyben többször vagy több kifizetőtől illette meg bér a magánszemélyt, egy jogosultsági hónapnak számít. Egy adóévben legfeljebb 12 jogosultsági hónap vehető figyelembe.
(3) A jogosultsági határ az adóévre 2 millió 750 ezer forint.
Nálunk a férjem dolgozik.
2 gyerekünk van. 18 ezerrel kapott többet:-))
Mandula!
Légyszives világosíts fel, hogy az adójóváírás mértéke most milyen összeghatárokon belül mozog.
Tehát milyen bruttó összegig igényelhető, illetve ennek mennyi a szuperbruttóval emelt értéke.
Tartok tőle, hogy beleszaladok, mert az idei évben várhatóan egyéb jövedelmem is lesz a munkahelyemtől, s akkor inkább lemondom.
Köszönöm.
Ki lopja el LEGÁLISAN a fizetés felét?
Kötelezően levonandó tételek:
10% nyugdíjbiztosítási járulék
6% egészségbiztosítási járulék
1,5% munkavállalói járulék
16% SZJA a szuperbruttóból, (bruttó*1,27*16%), ami a bruttó 20.32%-a
Összes levonás tehát: 10+6+1,5+20.32=37,82%
És ugye ez nem teljesen ennyi, ha már valaki igénybe veheti a családi kedvezményt és az adójóváírást.
Nálad is az a kérdésem, mint az előző hozzászólónál. Igényelted a családi kedvezményt és az adójóváírást?
A párod mennyivel kap most többet vagy kevesebbet kézhez?
Igényelte a férjed a családi kedvezmény figyelembevételét és az adójóváírást?
Ha igen, akkor csodálkozok, hogy ennyivel kevesebbet visz haza. Ha nem, akkor még mindig kérheti februártól. Vagy jövőre az adóbevallásnál lehet érvényesíteni.
A te jövedelmed viszont nem az új adózási rendszertől csökken.
Ez is durva.
Ilyenek miatt kérdeztem mint ti.
De ugye azt ígérték, kevesebb senki bére nem lesz?
Vannak akiknek nem kompenzálták a bruttó bért,
azért kevesebb a nettó.
én nem gondolom, h feltétlen jó az egykulcsos adórendszer.
szerintem a sávozás jó, illetve bérplafon is kell.
ismerős...én is az vagyok:)
a gyerekről meg annyit, h mi négyen vagyunk tesók, a többiek még otthon élnek, 2 egyetemista, 1 OKJ-s, ami ugye nem kevés pénz (tankönyv, stb.), mégsem kapnak (legalább) utánuk anyuék semmit...
További ajánlott fórumok:
- Mindent, csak kevesebbet diéta
- Te mennyivel támogatnál egy rászorúló családot?
- Hogyan egyek kevesebbet, ha állandóan éhesnek érzem magam?
- Fogyás, ahol nem az idővel, hanem a türelmetlenséggel állunk hadban...Nyárra már mutasson valamennyivel kevesebbet a mérleg
- Beutaló gyógyfürdőbe! Mennyivel kell kevesebbet fizetni? Tényleg hatásos a gerincnek a gyógyfürdő?
- Mennyivel kevesebbet kapok kézhez GYEDnél ha a bruttóm 120ezer volt?