Mennyit kell szopni egy nap 1 hetes babának Súlya = 3 kg (tudásbázis)
Szia!
Én ezt szoktam ajánlani (védőnő vagyok): testsúlyt(grammban) elosztani 6-al és utána azt annyival, ahányszor eszik 1 nap.
Ez beszokott válni általában. De nincs gond ha 1 alkalommal nem eszik meg ennyit, mert lehet köv.-ő alkalommal behozza.
Én nem is szoktam ajánlani az anyukáknak, hogy minden szopáskor mérjék a babát, hanem napi egyszer fürdés előtt. 2 dkg az, amit meg kell hízniuk naponta, normális esetbe.
Fél éves koráig havonta 60 dkg, utána 50 dkg a normális hízás. Így fogja fél éves korára megduplázni, 1 éves korára megtriplázni a súlyát.
Remélem tudtam segíteni.
Kösziiii! :)
Mi sajnos egyelőre a körzetet választottuk...de most már menni fogunk,mert nem vagyok megelégedve vele!Kezdve azzal,hogy az első 6hét alatt 1szer jött ki házhoz,holott hetente kellett volna!ehelyett nekem kellett vinnem a beteg gyerekek közé Lilit...
Köszi, a tied is egy tündér! :)
A dokinéni nem szerencse kérdése, nem a lakhely szerintit választottuk, hanem akiről jót hallottunk. Szerencsére elvállalt minket.
Irtó édes Lili babád van,büszke lehetsz rá! :)
A múltkor az én doktornénim is kiakadt,mikor meglátta Lilit és nem hitte el,h csak anyatejet kap,olyan jó erőben van! :D
Viszont szerencsés vagy,hogy laza doktornénitek meg védőnőtök van,a mi doktornőnk egy besavanyodott vénlány,aki mindenbe beleköt... :S
Mi is nyalogattattunk vele dolgokat! :D
Ananászt, almát, sőt citromot is. Érdekes baba, imádja azt az undorító K-vitamint is... (Broáf...)
Nálunk is mást mond a dokinéni, meg a védőnő. De mind a kettő elég laza, nem nézegetik Lilit kritikus szemmel. Nem is lehetne, mert jóltáplált baba, csupa hurka a combja ☺
Én már azt veszem észre,hogy ahány orvos és védőnő,annyi félét mondanak!
Az én Lilim ma 12hetes...2-3óránként szopizik,de már ismertetjük az ízekkel!Nyalogat sárgadinnyét,sárgarépát,almát...és nagyokat nevet nekik!
De nem akarom a hozzátáplálást 5-6hónapos kora előtt kezdeni...
Az én kisfiam most lesz 10 hetes.
A születésétől fogva óránként vagy még gyakrabban szopizik. (kivéve ha babakocsival sétálunk vagy autóval utazunk)
Ez valószínű azért van mert nagyon keveset alszik napközben + kicsit hasfájós is és csak cicin nyugszik meg.
Soha nem idegesítettem magam azzal, hogy mennyit eszik a gyerek egy szopizás alkalmával. Teljesen felesleges. Meg a gyakori evések miatt egész nap a mérleg felett állhatnék. :)
Ő tudja, hogy mennyire van szüksége.
A védőnőnél/orvosnál történő mérlegeléskor még sose kérdezték meg tőlem, hogy mennyit eszik a gyerek/alkalom csak azt, hogy hányszor.
És ő már a második kisfiam. Az elő pont ugyanilyen gyakran evett. :)
www.lll.hu
Itt sok hasznos dolgot olvashatsz.
"ELEGENDŐ TEJET KAP-E CSECSEMŐJE?
Biztos lehet benne, hogy csecsemője elegendő tejet kap, ha:
* Hat-nyolc nedves pelenkája vagy kettő-öt székletürítése van naponta. Idősebb csecsemők esetében a székletürítések száma emelkedhet, de előfordulhat az is, hogy csak három-négy naponként van. A vizeletes pelenkák száma jelzi, hogy elegendő-e a tejmennyiség.
* A súlynövekedése átlagosan 100-120 gramm hetente vagy legalább 450 gramm havonta. A csecsemők átlagos heti gyarapodása 100-120 gramm, mértéke egyénenként változik. Egyik héten többet, másikon kevesebbet híznak, és ez teljesen normális.
* A csecsemője első ellenőrzésekor gondoljon arra, hogy a szülés után az újszülöttek veszítenek a súlyukból. A súlygyarapodást a súlyesés mélypontjától kell számítani, nem pedig a születési súlytól. Néhány csecsemő csak két-három hetes korra nyeri vissza születési súlyát.
* A csecsemő gyakran szopik, minden két-három órában vagy nyolc-tizenkét alkalommal egy 24 órás periódust tekintve. Ez az átlag. Néhány csecsemő ennél kevesebbszer, mások többször szophatnak. A ritkább szoptatás nem probléma addig, amíg a csecsemő megfelelően gyarapszik.
* Egészségesnek látszik, a bőr színe és a bőr rugalmassága jó, hurkás, hossza növekszik, élénk, aktív és az izomtónusa jó."
Nekem a gyerekdoki azt mondta, hogyha van tejci, akkor 6 hós koráig semmi mást nem szabad adni.
A keksz meg nem tetszett neki, mert cukros ugye (nem a gyerekdoki! :D), és árt. Azt mondta, hogy tegyek a baba kajájába lisztet. De én vettem kekszpépet, és izlik Lilinek.
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.
Bár a búza az élelmiszerek fehérjetartalmának jelentős részét teszi ki, bizonyos emberek érzékenyek a gluténra (gluténszenzitív enteropathia) és ezért nem fogyaszthatják.
1 hetes babának elég a 70 milli anyatej szopinként..
nekem anno azt mondták, első 10 napban ahány napos,annyiX 10 millit kell,tehát 7 naposan70,8-80... ha több az nem baj, de az elvileg elég neki..
utána 10. naptól pedig jó ha tartja a 100 millit, de ha többet eszik picivel,az nem baj :)
Sziasztok!
Anyatejes babáknál előfordulhat, hogy akár több napig nincs széklet.
További ajánlott fórumok:
- Egy 4 hetes babának, hogy kellene telnie egy napjának?
- Mennyit kell ennie egy másfél éves babának?
- Mekkora szókincs normális, mit kell tudnia és ismernie egy 17 hós babának?
- Mi kell egy tápszeres babának?
- Lefejt anyatejet egy 8 hónapos babának érdemes adni ha nem akar szopni?
- A meglevő UH adatokból tudja valaki, hogyan lehet kiszámolni az aktuális súlyát a babának? Nem számolta az orvos, csak méregetett.