Mennyire veszélyes a bárányhimlő? (beszélgetés)
Mi mondjuk nem oltatjuk be Leát, mert még kicsi hozzá, aztán később lehet megtesszük. Eredetileg magamat se akartam, mert úgy gondoltam, ha nem leszek még 1X terhes, akkor felesleges. De aztán kiderült, hogy nem csak a fejlődő kisbabára lehet veszélyes, hanem a felnőtteknél is súlyos szövődményei lehetnek. Azt pedig nem akarom, hogy a lányomnak kelljen majd ápolgatnia nagyobb korában.
Amúgy a férjem fizetése csak a lakás fenntartására elég, nem sok, pedig jogász és lassan meglesz a politológia diplomája is. De örül, hogy van még állása. Max kölcsönkérek a szüleimtől, már ha tudnak adni, de ma eldöntöttem, hogy valamelyik nap elmegyek orvoshoz, felíratom és megveszem a vakcinát, aztán oltson be. Amúgy mennyi időnek kell eltelnie 2 oltás közt? 6 hét vagy 2 hónap?
Én is GYES-en vagyok, de még ott a férjem fizetése is, gondolom a te párod is dolgozik.
Nekünk is drága volt a bárányhimlő elleni oltás, mivel 2 kellett belőle, de nekünk is a gyermekünk a legfontosabb és az ő egészsége.
Sokan vannak, akik viszont nem oltatják be a gyereküket, /más védőoltással sem/ mert "nem tudják kifizetni", de egymás után szívják a bagót és vedelnek mint az állat.
Kinek mi a drága, a betegség sem olcsó.
Védőoltás ellenére is el lehet kapni a bárányhimlőt, de enyhe lefolyású lesz.
Sajnos nemcsak a bárányhimlő és a szövődmények jelentik a veszélyt. A vírus megtelepszik a gerincvelő mentén található idegdúcokban és onnét az immunrendszer meggyengülésekor (pl. msá betegség, idegesség stb.) aktivizálódva övsömört okoz. Rettenetes betegség, nagy fájdalommal jár, amit csak tompítani lehet, kezelni nem.
Ezt még akkor is megakadályozza a védőoltás, ha esetleg enyhébb formában el is kapja a gyerek a betegséget. Aneszteziológusként találkoztam nem egy ilyen beteggel, a legádázabb ellenségemnek sem kívánom, nemhogy a gyerekemnek, úgyhogy Luca oltva van.
21 évesen kaptam el a bárányhimlőt.
Először azt se tudtam mi az, a combomon vettem észre egy hólyagot, amit elkapartam.
Aztán jééé, a karomon is így.
Végül amikor bementem a fürdőbe fogat mosni és tükörbe néztem akkor láttam, hogy tele az arcom hólyagokkal, akkor már sejtettem mi az.
Doki, diagnózis, otthonülés 2 hétig.
Nagyon magas lázam volt 40 fok körül, fájt a torkom és semmit nem tudtam elviselni magamon, még a takarót sem, még jó hogy nyár volt.
Jah, és állandóan aludtam.
Anno gyerekorvos ajánlotta az oltást de nem mentem bele, mert hozzáfűzte hogy drága, és tapasztalatai szerint sokan elkapják mellette.
Anyum épp ma reggel kérdezte meg, nem vagyok-e terhes, mert ha igen, ne menjünk haza mostanában. A 10 éves húgom bárányhimlős lett :)
Hisztis, mint eddig is, fáj a torka és viszket neki mindenhol.
Az alapkérédés: érdemes e az oltás beadatni.
Én azt szűrtem le, hogy igen!
Minél idősebben kapja el valaki, annál veszélyesebb, ez tény, de a legtöbben még fiatal felnőttkorban is szépen átmennek rajta (vagyis fordítva:))
Vakságot, agyhártyagyulladást is okozhat, de a legveszélyesebb, ha terhesen kapod el.
További ajánlott fórumok:
- A 33. héten vagyok és a doki ma látta az ultrahangon, hogy rá van tekeredve a gyerek nyakára a köldökzsinór. Ez mennyire veszélyes?
- Mennyire veszélyes a méh, darázscsípés fejen?
- Mennyire veszélyes az asztalos szakma?
- Meddig ill. mennyire veszélyes a bárányhimlő a terhesség alatt?
- Mennyire veszélyes megadni valakinek a számlaszámom?
- Csöpögő gázkazán mennyire veszélyes?