Hát...én ha nem is olyan jó suliban, de 3 éves képzésre megyek majd, és az itteni (Zalaegerszeg) egyik legjobban menő cukrászdájában szeretnék gyakrolatozni, ami ha minden igaz menni is fog.
A keresetek igazából nem lepnek meg...körülbelül ennyire számítottam. De ha kitartó vagyok idővel a két-háromszorosát is meglehet keresni, kevesebb munkával. Csak idő kell hozzá. Vagy nem?? Naiv vagyok?
Sajnos igazad van. Alapból ez egy nagyon jó szakma. Pláne ha valaki még a jó öreg "régi" 3 éves képzést kapta, ahol is a szakmai gyakorlat minőségi volt, mint ahogy a helye is (szállodák pl. vagy híres cukrász mesterek). Nos ezek a cukrászok nagyrészt külföldön dolgoznak, vagy Magyarországon (ha nincs nyelvismeret, vagy ragaszkodik az itthon léthez)de mindenféleképpen többet keresnek mint a kezdők. Nyilván a külföldi munkából ( a jó szakember) már-már gondtalanul meg tud élni.
Az EURES álláshirdetései között böngészve azt láthatjuk,(2012 közepe)hogy egy cukrásznak általában eléri a havi jövedelme az egymillió forintot, de sokszor ezt meg is haladja.(Norvégia).Németországban (heti 40 óra) 1200-1300 eurót lehet megkeresni. Magyarországon nem ilyen szép a helyzet,(az is játszik hogy Budapesten vagy vidéken dolgozol) ha a hivatalos verziót idézem akkor "A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2011-es statisztikája szerint a cukrászok átlagos havi bruttó alapbére 112 700 forint. 20 éves kor alatt bruttó 94 ezer forint az alap (ez a minimálbéremeléssel növekedni fog), a legtöbbet a 41-50 év közöttiek kerestek (127 ezer forint)." Sok esetben minimálbérre bejelentett, ám valójában többet kereső munkavállalók rejtőznek az adatok mögött.Ha vmi "menő" helyre bejutsz, akkor egészen a nettó 200 ezer forintig kereshetsz.