Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Mennyi szénhidrátot tartalmaz a szőlőcukor? fórum

Mennyi szénhidrátot tartalmaz a szőlőcukor? (tudásbázis)


2008. szept. 16. 17:44
Az adalék nélküli szőlőcukor teljes egésze szénhidrát. Kaloria értéke a katalógusban
2007. szept. 10. 10:30

Jajj bocsi, elnéztem...

azt hittem, a szőlőt kérdezed.

2007. szept. 10. 10:28
100 grammban 18 gramm van - átlagosan
2007. szept. 9. 22:19
Sokat, de 15 percen belül felszívódik már a vékonybélben!!!
2007. máj. 4. 12:40
elég sokat
2007. ápr. 23. 10:38
nem tudom mennyi szénhidrát van benne, de én 1-2 hétig ettem és híztam 5 kilót :DDDDDD majd ajánlottam mindenkinek, aki hízni akar illetve a súlyát akarja tartani.
2007. márc. 17. 18:16

Annak ellenére, hogy az Új Diétában jelent meg, téves, de valószínűbb, hogy nem pontos a megfogalmazás.

A zsírsavakból tényleg nem lesz glükóz (ezt bárki ellenőrizheti egy biokémiakönyvből), pontosabban ritka esetben, páratlan szénatomszámú zsírsavak esetén. Ezek azonban meglehetősen ritkák (valamint állítólag acetonból is képződhet, de csak elhanyagolható mennyiség).

4. 'szti (válaszként erre: 3. - F81848c0ff)
2006. júl. 12. 20:25

A forrás Szűcs Zsuzsanna dietetikus cikke:

[link]

2006. júl. 12. 17:42

"Bőséges szénhidráttartalmú táplálék fogyasztása után a glükóz egy része a májban glikogénné alakul, a többiből zsír lesz." - nagy tévedés, az izomba is kerülhet. És a felesleg egy bizonyos menyiségig közvetlenül is oxidálódik.

A raktáraokból felszabaduló glukóz azért szabadul fe, mert szükség van rá (a vércukorszint normál értéken való tartásához pl.), ezért nem alakul zsírrá, pontosabban zsírsavvá.

"Tartós éhezéskor a zsírsavakból történő glükózszintézis indul meg" - zsírsavakól szőlőcukor? Nem hinném. A többihez inkánn nem szólnék hozzá.

Ha már tudásbázis, legyen korrekt!

2006. márc. 17. 09:32

A szőlőcukor (glükóz) egyszerű cukor (egyszerű szénhidrát,monoszacharid), értelemszerűen szénhidráttartalma 100%. A szőlőcukor nagyobb mennyiségben az összetett szénhidrátok lebontásával keletkezik a szervezetben, de gyümölcsökkel közvetlenül is felvesszük. Tehát a megevett szénhidrátokat glükózzá bontja a szervezet, a megemésztett táplálék a bélfalon keresztül felszívódik a vérbe, a vércukor glükóz.


A glükóz a szervezetben a legkönnyebben és leggyorsabban mobilizálható energiaforrás, amelyre a szervek működéséhez szükség van.


Szükség esetén a glükóz a raktárakból mobilizálódik. A másik lehetőség, hogy a raktárakból felszabadult glükóz zsírsavvá alakul (ez akár a fehérjéket felépítő aminosavakkal is végbemehet). A glükóz sorsát a szervezetben, nevezetesen, hogy lebomlik, a zsír- vagy a glikogénraktárakba kerül-e, enzimek és hormonok működése határozza meg. A glükóz a vérplazmában egyfajta egyensúlyi állapotban van, a vérbe jutás és felhasználás mértéke közel azonos.


Bőséges szénhidráttartalmú táplálék fogyasztása után a glükóz egy része a májban glikogénné alakul, a többiből zsír lesz. Éhezéskor a máj glikogénraktárai lebomlanak, a glükóz a vérbe jut. Tartós éhezéskor a zsírsavakból történő glükózszintézis indul meg, vagy a közti anyagcseretermékekből (piroszőlősav, tejsav) a citrátkörben ismét glükóz lesz.

2006. márc. 13. 21:12
Mennyi szénhidrátot tartalmaz a szőlőcukor?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook