Mennyi ideig kell megőrizni az autó adás-vételi papírját? (tudásbázis)
Szerintem a "www.magyarorszag.hu/allampolgar"
oldalon sok hasznos info van. A keresőbe beírod "gépjármű ajándékozás". Ott próbáljál utánanézni.
Régeben nagyon sok ingyenes jogi tanácsadás volt a neten, én magam is használtam, de úgy látom az utóbbi időben egyre kevesebb ez az ingyenes lehetőség. Érdemes ennek is utánanézni, hátha találsz olyan oldalt, ahol felteheted a kérdésedet és ingyen megválaszolják.
Jó keresgélést és sok szerencsét az új autóhoz!
Mennyi ajándékozási illeték fizetendõ?
Az ajándékozási illeték mértéke két tényezõtõl függ: egyrészt az ajándékozó és a megajándékozott közötti rokonsági foktól, másrészt az ajándékozási illeték alapjától. 1. csoport: a gyermek, házastárs, szülõ, háztartásban eltartott szülõ nélküli unoka részére történõ ajándékozás 18.000.000,- Ft-ig 11%, 18-35.000.000,- Ft közötti részre 18%, az e feletti részre 21% Az elõzõ csoportba nem tartozó unoka, nagyszülõ, testvére javára történõ ajéndékozás ajándékozási illetéke a fenti értékhatárok szerint rendre 15%, 21% és 30%, míg az ezek közé nem tartozó javára 21%, 30% és 40%.
Lakástulajdon ajándékozási illetéke alacsonyabb mértékkel számolandó, pl.: egy 15.000.000,- Ft értékû lakás gyermek részére történõ ajándékozása után 5% ajándékozási illeték fizetendõ.
Gépjármû, pótkocsi ajándékozása esetén az ajándékozási illeték mértéke a gépjármû és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese.
Az önálló orvosi tevékenység mûködtetési jogának ajándékozása esetén az ajándékozási illeték mértéke az illetékalap 10%-a.
Az ajándékozási illeték alapja az ajándék tiszta értéke, vagyis a megszerzett vagyonnak az illetéktörvényben meghatározottak szerint csökkentett forgalmi értéke.
Az ajándékozási illeték alapja az ajándékot terhelõ adósság és az egyéb teher értékének egy-egy megajándékozottra esõ részével csökkenthetõ. Figyelembe kell venni a vagyoni értékû jogból álló terheket is. Az adósság és más teher fennállását és összegét a megajándékozott köteles igazolni.
A megajándékozottnak az ajándékot terhelõ adósság és egyéb terhek után - ide nem értve az ajándékot terhelõ vagyoni értékû jogot - visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni.
Ha az ajándékban gépjármû, illetõleg pótkocsi is van, ennek értékét az ajándék tiszta értékének kiszámításánál figyelmen kívül kell hagyni.
szia fiastyúk!
Én azt hiszem, hogy ajándékozási szerződést kell készítenetek, hogy a fiad átirathassa a saját nevére a gépkocsit. A gépkocsi átirását szintén az illetékes okmányirodában tudja megtenni.
Érdemes utánanézni, mert értékesíteni csak eredetiségvizsgálat után kiállított törzskönyvvel lehet a gépkocsit, nem tudom, hogy ajándékozásnál mi a helyzet. (feltételezem, hogy ilyen esetben is le kell perkálni a 17 ezret az eljárásért.)
Aztán az is biztos, hogy ajándékozási illetéket kell fizetni.
A gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését a változástól számított 15 napon belül, a régi tulajdonos a tulajdonjog változásáról készült okirat benyújtásával (megküldésével) teljesíti .
Amennyiben a járműnyilvántartás szerinti tulajdonos bejelenti, hogy a járművet elidegenítette vagy a közlekedési igazgatási hatóság egyéb okból észleli a változást, és az új tulajdonos ezt 15 napon belül nem teszi meg:
1. és azt a bejelentésre történő felhívás kézhezvételét követően három munkanapon belül nem pótolja, vagy az utólagos bejelentés során hitelt érdemlően nem igazolja, hogy a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentési kötelezettségének önhibáján kívüli okból nem tudott eleget tenni, és
2. az új tulajdonos személye nem állapítható meg,
a közlekedési igazgatási hatóság a járművet hivatalból, határozattal kivonja a forgalomból, és azt a nyilvántartásba bejegyzi .
A bejelentés (a gépkocsi tulajdonjogának átírása) már csak azért is fontos (főleg a régi tulajdonosnak), mert az fizeti az önkormányzat felé az egész éves gépjárműadót, aki január elsején a nyilvántartásban tulajdonosként szerepel.
Sajnos nem tudom, de en par evig biztosan megoriznem. Nem foglal sok helyet.
Az okmanyirodaban bejelentetted, hogy eladtad az autot?
További ajánlott fórumok:
- Gyerekruha, játék csere-bere vagy adás-vétel
- Hány évig kell megőrizni a befizetett sárga csekket? (villanyszámla, víz-, gázdíj, kábeltévé, telefonszámla stb.)
- Autóvásárlás - adás-vételi szerződéskötés díja
- Jogi segítség kellene ingatlan adás-vétellel kapcsolatban
- Autó adás-vétel káosz, avagy most mi a csudát csináljak...
- Mennyi ideig kell megőrizni a régi rezsiszámla kivonatokat?