Melyik vitamin(ok) elengedhetetlen(ek) az egészséges élethez? (tudásbázis kérdés)
Azok sem!
De nem igen van hatással a tápértékre a vegyszertartalom.A vizsgálati példányok mind tele vannak vele nyomva.Nem befolyásolja.
Az az alma amit senki nem permetezett, többnyire kukacos.
Ezt onnan tudom, hogy nekem is van két bio-almafám. :)
Hát ez biza nem igaz- nem kisebb a tápanyagtartalmuk. Lehet hogy kisebbek, de pl. a saját alma, amit senki sem permetezett is lehet olyan szép mint a bolti vacak, és mennyivel izletesebb. Ami a kertünkben van, ismerőstől szerzünk be az mind bió- és nem csak vegyszerrel lehet kártevők ellen védeni, minden jobb biokertészet se a vegyszerek tömegével harcol.
De te csak egyed nyugodtan amit akarsz- legalább gazdagítod valamelyik orvoslátogató, kórház kincstárát.
Szabvány rögzíti hogy mennyi vegyszert kaphat a bio.
A bio termékek általában rosszabb minőségűek, sérültebbek, fonnyadtabbak, kisebb tápanyagtartalmúak.
Hćt nagyon érdekes- tehát ha agyon vegyszerezett, permetezett élelmiszert eszünk az semmilyen élettani hatással nem lesz ránk, hosszú távon?! Ez így elég furcsa és durva kijelentés. Akkor minek vonják be a polcokról a különböző anyagokkal szennyezett termékeket? Ott kell hagyni nyugodtan, nem lesz semmiféle hatása.
Szerintem meg ez a legenda!
Mindegyik, az ásványi anyagokkal, enzimekkel együtt.
Az egymáshoz viszonyított arányuk is fontos, ezért jó, ha sokfélét eszünk.
Attól függ, hogy a földnek megadjuk-e folyamatosan azt, amire szüksége van. Értem ezalatt a természetes trágyát, nem pedig műtrágyát, a komposztot, tehát a lényeg, hogy a földet is táplálni kell. Jó minőségű föld jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt ad. Manapság nagyon sok olyan termék is van már, amivel elkerülhetőek a vegyszeres permetezések. Ha valaki veszi a fáradtságot, és utánanéz, hogy melyik növényi betegségre milyen növényi oldat használ, valamint a növénytársítást is figyelembe veszi, mert az sem mindegy, hogy egy növény mellé melyik másik növényt vetünk/ültetünk. A növények vagy erősítik vagy elnyomják egymást.
Sok gyógy- és fűszernövény van, ami erősíti a konyhakerti növényeket, gyümölcsfákat, és még a betegségek ellen is véd.
A lényeg, hogy a földnek meg kell adni, amire szüksége van, és a növényeket is okosan kell ültetni, nevelni, akkor meg van bennük a sok vitamin, ásványi anyag, amire szükségünk van.
Persze, egy agyon műtrágyázott, permetezett területről szüretelt akármilyen növénynek sokkal kevesebb hasznát vesszük. Sajnos ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket árulják a legtöbb helyen manapság, persze, az is érthető, ha sokan ezeket veszik, mert sokkal olcsóbbak, mint a bio termékek, bár nem nagyon értem, mert a bio termékeket (zöldségeket, gyümölcsöket) sokkal olcsóbban elő tudjuk állítani, mert esetleg a szerves trágya, ami pénzbe kerül, a többi csak odafigyelés kérdése.
És volt tanulmány amely 20 éven át tartott, az viszont azt igazolta hogy a tápanyag tartalom a ygümölcsökben, zöldségekben sokkal kevesebb lett.
Konkrétan a Gödöllői Agrártud. Egyetemen végezték.
Az enyém 100 g-os tasakos, egy kis maréknyi a napi adagom. Kb. 3 hétre elég, napi 30,-Ft-ot megér.
Nem hallottam, hogy szünetet kéne tartani, Te hol olvastad, vagy esetleg orvos tanácsolta?
Hol vetted a nagy üveges kiszerelést? Esetleg priviben megírhatnád, és azt is, hogy mennyiért? Hátha kedvezőbb az ára az enyémnél, bár, mint írtam, napi 30 forint........
Ez nem igaz. Ezt a kapszulagyártók találták ki.
Néha végeznek ilyen vizsgálatokat is. Pl. nemrégiben itt MO-on a paradicsomot vizsgálták úgy, hogy 5 különböző helyről származó paradicsom tápanyagtartalmát nézték, melyek megegyeztek a tankönyvi adatokkal.
A tápanyagokat, vitaminokat felesleges távoli országokból származó méregdrága és ismeretlen egzotikus gyümölcsökben, vagy kapszulákban keresni. Egyszerű hazánkban is termesztett növények, hazai élelmiszerek is tartalmazzák ezeket.
A paradicsomot pl. az egyik legegészségesebb élelmiszernek tartják. Nem véletlen terjedt el világszerte.
És egyébként mik azok az alapvető ételek amiket enni kellene mindennap ahhoz hogy egészségesek legyünk?
Pl. tej, tojás?
Megemlítettem a Goji bogyót, én szedem már ősz óta, naponta egy kis maréknyi, nem voltam még csak náthás sem a télen... napi kb. 30,-Ft-ba kerül.
A goji bogyó a világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamin-t tartalmazó gyümölcs.
Magas béta-karotin tartalmáról tudott, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket és a bőrt is védi a nap káros sugaraitól.
A goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit.
Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is.
És, mintha nem lenne elég a szív- és bőrvédő hatás, valamint az immunrendszert erősítő hatás a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.
Tápanyag tartalom szempontjából nincs párja: 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmazza, amelyek létfontosságúak a fehérjék felépítéséhez, ezenfelül 21 ásványi anyagot, többek között cinket, rezet, vasat, kalciumot, szelént, foszfort, 500-szor több C-vitamin van benne mint a narancsban (persze súlyarányosan), ami nélkülözhetetlen az egészséges sejt fejlődéshez.
A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin, ami a zeaxantinttal, luteinttel együtt semlegesítik a szabadgyököket, csökkentik a bőrrák kockázatát és az időskori szemproblémák kifejlődését. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz. Ellaginsav tartalma miatt megvédi a DNS-t a mutációktól és rákmegelőző hatású. Az egyedülálló L.B. Poliszacharidok, amik megtalálhatók benne, szívvédő, rákmegelőző és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek.
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- D vitamin milyen ételekben található, és mennyit kellene fogyasztani naponta hogy egészségesek legyünk?
- Szerinted a vitamintartalmú pezsgőtabletta egészséges vagy káros?
- Melyek azok a vitaminok amelyre szükségünk van a szép és egészséges bőrért?