D vitamin milyen ételekben található, és mennyit kellene fogyasztani naponta hogy egészségesek legyünk? (tudásbázis kérdés)
Melyik filmet?
Azt hiszem én az Élni jó! c.filmet láttam.
:DDD
Ez is nagyon jó!
Előbb-utóbb csak összegereblyézzük! ;)
" Napi néhány perc napozás fedezi az igényt, sőt, a nyári napozás a téli vitaminigényt is fedezheti."
Tessék végig olvasni a lehető legjobb írások vannak ezen a lapon.
Mondom én akit senki nem tudott elmozdítani pasi létemre 53-55 kg ról.
Szedtem mindent
Majd megtaláltam az oldalt és most 80kg vagyok
Ez volt benne valaha:
D-vitamin, mint csodaszer?
A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin sokkal több mindenre alkalmas mint pusztán a csontjaink erősítésére, ahogy eddig tudtuk.
D-vitamin szükséges ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen megfelelően hasznosítani a kálciumot, most azonban kiderült, hogy hiánya nemcsak gyerekkori csontdeformációkat és idősebb kori oszteoporózist idézhet elő, hanem növeli az esélyét számos más betegség előfordulásának is, például a cukorbetegségnek, a szklerózis multiplexnek, a reumás ízületi gyulladásnak, az Alzheimer kórnak vagy a béldaganatoknak.
A D-vitamin legfőbb forrása a napfény és a táplálkozás. A bőrünkben a napfény hatására termelődik ez a vitamin, ám télen érthető módon kevesebb esélyünk van a nap áldásos sugarait élvezni. Nyáron a bőrrák veszélyének növekedése miatt szinte mindenki naptejet használ, így akkor sem biztos, hogy elég D-vitamint termelünk magunknak. A különböző étrendkiegészítőkben megtalálható nagyobb mennyiségű A-vitamin is csökkenti a D hatásfokát. Az élelmiszerek közül legnagyobb mennyiségben a zsíros halakban (pl. lazac), a májban, a tejben és a tojásban bújik meg a D-vitamin elővitaminja. Sok margarin vagy kukoricapehely is fel van turbózva D-vitaminnal.
A sheffieldi egyetem kutatói szokatlan módszerrel mérték fel a D-vitamin tél végére kialakuló hiányát. Egy kórházban az újszülöttek köldökzsinórvérében mérték meg a vitaminszintet, és kiderült, hogy a tavasz elején született babák 70 százalékának a normál szint alatti volt a D-vitamin tartaléka. A kicsik D-vitamin szintje nemcsak a csontjaik egészséges fejlődése szempontjából fontos. Finnországi vizsgálatok tanúsítják, hogy az alacsony D-vitamin szint összefüggésben áll az I. típusú (gyerekkori) diabétesz kialakulásával. Megdöbbentő adat, hogy egy finn kisgyereknek százszor nagyobb esélye van a cukorbetegségre mint egy hasonló korú kicsinek a napsütéses Venezuelában.
A D-vitamin pótlást kapó gyerekeknél harmadával csökken a diabétesz esélye! Ma már tudják, hogy a D-vitamin hiánya károsodást okoz a hasnyálmirigy sejtjeiben és inzulinrezisztencia alakulhat ki a szervezetben. Különösen fontos ezért, hogy a babák, főleg az anyatejesek, külön kapjanak D-vitamint. Ugyanígy hasznos azonban várandós és szoptatós anyukáknak, 50 éves kor felettieknek, vegáknak, akik halat, tejet és tojást sem esznek, illetve azoknak is, akik rendszeresen használnak magas faktorszámú naptejet.
A felnőttek napi normál adagja a vitaminból 10 mikrogramm, de akár kétszer ennyi szedésének sincsenek mellékhatásai. Sokkal nagyobb adagban (50 mikrogramm fölött/nap) már gyengíti a csontokat, és kálciumlerakódásokat (pl. vesekő) hozhat létre a testünkben. Nyáron napi tíz perc a napon fedetlen arccal és karral, fényvédő nélkül épp elég ahhoz, hogy D-vitamin raktáraink feltöltődjenek, de még ne fenyegessen a bőrrák veszélye.
:((
Már nincs meg ez az oldal, vagy nekem nem jön be
Ez egy régebbi cikk és hasznos. Az adagolásról meg a google-n lehet találni frissebbet adatokat.
Mert a gugli a barátom :)
Szívesen! Örülök, ha segítettem ! :)
Szerintem igen elég a tabletta, de ha olyan ételeket is fogyasztunk amiben van D vitamin, nem hiszem, hogy nagyon kéne aggódni. Valamennyi napsütés télen is van, ezt érdemes kihasználni egy kis feltöltődésre.
Még egy kis hasznosság:
Váljék egészségetekre!!!
(mi télen D vitaminos Ca-Mg készítményt szedünk)
Köszönöm szépen :)
És például télen, amikor nem tudunk napozni vagy nem süt a nap, akkor elegendő a tabletta?
ételekből nem tudod bevinni a szükséges mennyiséget.
legalább napi 4000 NE.
tabletta formájában vagy nyáron napozással tudod pótolni.
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mi a véleményetek a portálon található trófeagyűjtőkről és skalpvadászokról??
- "Le tudlak fogyasztani" - Paul McKenna új módszere
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Milyen ételekben/italokban található klorogénsav?
- Kamilla tea mindennapos fogyasztásra egészséges?