Méhnyakrák elleni kampány - rendszeres szűrés (beszélgetés)
Magánúton csináltattad?
Megnéztem a városunk kórházának a honlapját, de itt csak mammográfia van, az meg úgy tudom veszélyesebb, mint az uh.
Ha valami "eltérőt észlelsz", akkor lehet, hogy már késő.
De fogok én itt kampányolni??? (nem )
a kezdetleges mellrákot kb.senki nem tudja kitapintani, rizsszem méretű ami lehet ugye mirigy is, rálegyintenek, elküldenek (ahogy a legtöbb orvos csinálja), aztán mikor már érzed akkor van gond...nekem szerencsére csak cisztám volt, de most megint van és baromira elegem van a mintavételből, főleg hogy el se tudják találni a csomókat, mert picikék...
hozzáteszem elmentem orvoshoz, mert éreztem a csomót, leírta a papírra hogy hol van, hol keresse a biopsziát végző (UH vezérelt biopszia volt), na ő a másik oldalt nézte véletlenül, de ott is volt, amit az orvos ki se tapintott... :-/
Mammográfia: javasolt korosztály 45-65 év.
Emlő ultrahang vizsgálat 45 év alatt
- Hasi ultrahang vizsgálat nők és férfiak részére, javasolt korosztály 40 év felett
- Glaukóma (zöldhályog) szűrés szemnyomás méréssel, korhatár nélkül
- Urológiai vizsgálat férfiak részére. Javasolt korosztály prosztata vizsgálatnál 40 év felett,
herevizsgálatnál 50 év alatt
- Bőrdaganat szűrés, javasolt 18 év felett
Ha jól emlékszem, 2015. májusától védőnők is végezhetnek méhnyakrák szűrést. Ezáltal a kis falvakban, településeken is lehetőség lenne a szűrésre, mert az idősebb korosztálynak nagyon sokszor nehézkes a bejutás a városokba és valóban nem szívesen járnak férfi orvoshoz. A védőnőt meg jó esetben ismerik, bíznak benne. A program évekkel ezelőtt indult, akkor kezdték az első képzéseket indítani a területi védőnők részére. Próbaként néhány településen tesztelték is a rendszert és a tapasztalat az volt, hogy annak hatására, hogy a védőnő olykor személyesen is felkereste a lakosokat, olyan nők is eljutottak a szűrésre, akik vagy soha, de 10 éven belül sem voltak szűrésen. Nem emlékszem már a pontos eredményre, de sok esetben tártak fel gyulladást és nyilván szűrtek ki kóros citológiai eredményt is. Ez több, mint a semmi, de ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a nőgyógyászati rákszűrésnek csak egy kis része a kenetvétel. Egy komplex rákszűrés citológiából, kolposzkópiából, ultrahang vizsgálatból, bimanuális vizsgálatból és emlővizsgálatból áll. Ezt hívják rákszűrésnek. Ha egy nőgyógyász csak kenetet vesz, ahelyett sürgősen keresni kell másikat, aki komplex szűrést végez. Ez miatt kicsit aggályos, hogy egy védőnői kenetvétel után, ami mondjuk negatív eredménnyel zárul, a beteg megnyugszik, hogy egészséges, és ettől még simán lehet petefészek-, vagy méhtest daganata.
Bármilyen kampány mellett edukációt is kell folytatni, mert sajnos nagyon sok nő a saját anatómiájával sincs tisztában, nemhogy rákszűrésre járjon. Szerintem ezt valahol az iskolában kell kezdeni. Mondjuk vallásoktatás helyett. Meg el kellene oszlatni a ködöt és az ellenkezést a HPV oltással szemben. Valahol itt kellene kezdeni.
Egy kampányhoz rengeteg pénz kell, anélkül nem fog menni. Van miből? (ha nem vagyok indiszkrét)
Nekem még sose nézték.
Amúgy ilyen mammográfiára küldeniük kellene behívót?
37 leszek nyáron, de még sose voltam. És nagymamám mellrákos volt.
Szerencsére nálunk külön vizsgáló van a kismamáknak, külön orvossal. De igen, itt is oda kell ülni fél 8 előtt, hogy még azért délelőtt bejussak.
Bár talán ez még mindig jobb, mintha hetekre előre be kellene jelentkezni.
Én sepeciel női orvoshoz nem megyek,de csak azért,mert nálunk egy nő van és az brutális...
Én 4 éve nem voltam szűrésen és nem azért mert velem ez nem történhet meg vagy mert félek az eredménytől hanem azért,mert reggel fél 8-kor be kell ülni ahhoz hogy az elsők közt legyél,de 11-ig nem fogadnak,mert addig a kismamák az elsők,viszont eljönni sem lehet mert ha épp nincs kismama akkor behívhat közben.Magyarul reggel fél 8-tól ott ücsörögsz jó esetben 14-ig.
Nekem ez kissé sok idő az ücsörgéshez!
És miért kell ebből ekkora problémát csinálni, hogy férfi? :)
A rákszűrés pikk-pakk kész, aki meg nőgyógyász, annyit látott már...
További ajánlott fórumok:
- Mikor utalják a rendszeres szociális segélyt? (Aktív korúak ellátása)
- A rendszeres gyermekvédelmi támogatást nyáron mikor kapjuk? Hallott már valaki róla mikor hordja a postás?
- A méhnyakrák tünetei és kezelése
- Mit kell tudni a méhnyakrák elleni oltásról?
- Van-e olyan köztetek, aki méhnyakrák elleni oltást adatott be magának vagy a kislányának?
- PCO-snak ajánlott-e a méhnyakrák elleni oltás?