Megbüntethetnek azért, mert beborultam az autómmal az árokba? (tudásbázis)
A 90 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. Ez jó látási viszonyok mellett, száraz úton értendő. Ezen belül nincs számszerűen szabályozva, mert sok mindentől függhet, pl. a jármű tulajdonságaitól is. Lényeg, hogy úgy kell haladni, hogy ne csússsz ki.
A KRESZ így fogalmazza meg:
(4) A jármű sebességét az (1)-(3) bekezdésben említett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.
Hasonló a követési távolsághoz, (nagyon sokan nem tartják be) az sincs sincs számszerűen megadva, csak ennyi:
27. § (1) Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni.
3 hete egy bakonyi kanyargós ,éppen havas úton talán40-50 -el mentem és azt éreztem valaki beleszólt a kormányzásomba,én nem is akartam kicsit jobbra menni.
Azután meg az jutott eszembe ki fogja megenni a maradék palacsintát.
Gyorsan döntöttem :20-30 km-es sebességgel mentem tovább,még az sem érdekelt,hogy mögöttem egy 4 kerékhajtású terepjáró esetleg türelmetlen.
erdekes. hogykerultek oda a rendorok?
reges regen en is belehajtottam egy arokba. onerobol nem jott ki az auto igy segitseggel kivontattuk, es mentunk tovabb. nem szolt senki a rendorsegnek, mivel nem okoztam kart senkinek. az en autom annak idejen egy 22 eves roncs lada volt. annak meg ez mar teljesen mindegy volt
Az útviszonyokhoz való alkalmazkodást a tapadási viszonyok határozzák meg, száraz úton történő tapadást egy egységnek véve a vizes úton történő tapadás akár a felére is csökkenhet, ugyanez a havas úton további 50%-al csökkenhet, jeges úton pedig további 50 %-os a csökkenés.
Tehát egy jármű féktávolsága azonos sebességnél akár nyolcszorosára csökkenhet jeges úton.
Ez azt jelenti, hogy az 50 km/h sebesség jeges úton 400 km/h sebességnek felel meg száraz úton. Havas úton 200 km/h-nak. Tehát az 50 km/h ilyen útviszonyok mellett mindenképpen sok.
Ha az út ahol közlekedtél nem függőleges fal volt és te nem maradtál az úton akármi miatt,az azt jelenti:nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel mentél.
Ez pedig szabálysértés.
Németországban még azért is büntatnak ha elfogy a benzined az autópályán.
Van amikor a területi szabálysértési előadó annyira leterhelt, hogy egy ilyen ügy szépen lassan elsikkad.
Kérdés, hogy ha nem rögzítették rendesen mikor és ki állapítja meg, hogy csak pl. 5 el mehettél volna.
Ezért jó Abszurdisztánban lakni.
Jaja amikor az Skodrinkba belement egy részeg német mi is megsz@ptuk ezzel!
Gyulára kellet lemenni meg telefonálni ... Pestről.
Nem is veled volt a gondom, hanem azokkal akik lehülyézték a rendőröket mert megbüntettek téged. Meg, hogy miért mentőt rendőrt hívni!
De mit tegyenek? Ne írjanak jegyzőkönyvet aztán menjenek ők a sittre mert ahogy Kea is írta valaki meghal belső sérülésben?
Ezt a szűklátókörűséget nem bírom!
Ma már minden nem vaknyúl szerezhet jogsit sőt azok is ha megtalálják kit kell lefizetni. Nem téged vak-nyulazlak le nyuce de én azt mondom, hogy igenis büntessen a rendőr mert talán így rájön az egyes szűkvaknyúl, hogy opppá nem én vagyok az útak királya meg nem nemiszervhosszabításra használja a kocsit meg az utakat hanem arra amire való. Ahogy írtam is Aból Bbe biztonságosan eljutni.
Ez tényleg érdekes, mert a tesóm ex férje hajnalban ment haza melóból, elaludt a volánnál (tudom, semmi sem menti fel ez alól). Átsodródott az út másik felére, borult, háromszor fordult át a kocsi. Aztán semmi bünti nem volt.
Igaz, tesóm maga vitte be a kórházba, nem hívtak mentőt. Az autómentő meg egy ismerős volt. Lehet, hogy ennyin múlt, holott ő tényleg veszélyeztetett másokat. (Még jó, hogy hajnali 5-kor nem járt arra a kutya sem.)
Ezt találtam a közlekedési szabálysértéseknél:
A kisebb fokú szabálysértések harmincezer, a jelentős sebességtúllépés hatvanezer, a többi kiemelt szabálysértés százezer forintos anyagi következménnyel járhatnak.
A jég viszont nem olvassa a KRESZ-t :o)). Sem a gumi, így egyikük sem tudja, hogy akár 20-szal is le lehet csúszni az útról. S autót is láttunk már még ilyen sebesség alatt is felborulni.
Én azt gondolom, baromi nagy felelőtlenség volt a rendőröktől, amit mondtak, hiszen ezek szerint a helyszínelés adataiból ki sem derült, hogy mi okozta a balesetet.
További ajánlott fórumok:
- Ha hatan utazunk (4gyerek) 5 személyes autóban megbüntetnek?
- Nem volt a gyermekemnél a bérlete, ezért megbüntette a kalauz, van-e lehetősége utólag bemutatni, hogy kevesebb legyen a büntetés?
- Már megint kaptam egy számomra ismeretlen alapítványtól csekket+névreszóló matricákat, hogy fizessek nekik. Ha nem fizetek, megbüntethetnek?
- Igaz, hogy a Xenon fényszórók miatt megbüntethetnek a rendőrök?
- Rendőr megbüntet és meghazudtolja az embert!!!!
- Mennyi idő múlva küldik a csekket, ha gyorshajtás miatt megbüntettek?