Maradék kaja (beszélgetés)
"Direkt" szoktam hagyni krumplipürét.Ebből készítem
1.BURGONYÁS KEKSZ :kb.15 dkg püréhez + 15 dkg sima liszt,+ 1 jó kanál fagyos zsír ,+1 m.kanál szódabikarbóna.Kóstold meg,és esetleg bors, só, Vegeta jöhet még bele.Összegyúrom,kb.fél centi vastagra kisodrom,fölrádlizom(darabkák, rudak,stb formára), tepsiben, (szilikonos) sütőpapíron elhelyezem. Tojással is meg lehet kenni.Villával szurkáld meg kicsit.Nagy tűzön, forró sütőbe téve gyorsan, szép pirosra megsütöm.
2.Gnocchit készítek belőle (lisztet,tojást teszek hozzá, gyúrom, rudakat sodrok, feldarabolom, villa fonákával meglapitom kicsit, forró lobogó vízben kifőzöm.Ez finom köret lesz, ha szálasra vágott vöröshagymát zsiradékon (+1 ek víz) megpuhítasz ,ebbe kevered a kifőtt gnocchit. Anyám tálaláskor még egy kicsit le is pirította.
kisnusi
Tócsni receptje:
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya
2 tojás
2-3 evőkanál liszt
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és lereszeljük.
A reszelt burgonyához adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép arany barnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom.
Megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt, ha valaki szereti.
Krumplis palacsinta:
Hozzávalók:
2 közepes burgonya,
20 dkg liszt,
1 tojás,
fél liter tej,
pici só
reszelt füstölt sajt,
tejföl
Elkészítés:
Lereszeljük a burgonyát, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sót, és sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. Kiolajozott palacsintasütőben 5-6 darab vastagabb palacsintát sütünk belőle. Az elsőre reszelt sajtot hintünk, meglocsoljuk tejföllel, rátesszük a következő palacsintát, majd folytatjuk, amíg el nem fogy a palacsinta. Tetejére reszelt sajt kerüljön. Szeleteljük, mint a tortát.
Megjegyzés:
Bármilyen nyári salátával kitűnő vacsora, jó étvágyat hozzá!
Pörkölt, gulyásnak, székelykáposztának! Sült husi, pástétomnak (ledarálni, pici szalonnával, kevés vaj, fött tojés, petrezselyem, ha száraz pici tejföl)
Maradék fött krumpli : lepcsánka, gomboc, krokett
Rizs: valami rakott dolgott kell késziteni, vagy ami igazán finom a tojás rizs, amit kifejezetten ebből jó elkésziteni (fel kell melegiteni a rizs, rá pár tójás és megsütni)
Kenyerek,zsemlék: bundásnak vagy zsemle morzsának
Én "császárnő kedvencét". Ha szükséges-általában nem- akkor annyi lisztet teszek hozzá, hogy pogácsa-tészta állagú legyen, kiszaggatom, és a sütőben megsütöm, zsemleszínűre. Eredetileg habzsákból nyomják ki, úgy szebb, de szerintünk így finomabb. Ja, és néha rakok hozzá egy kis fokhagymát (ha sósabb), vagy reszelt almát (ha nem).
Szilvásgombócot még nem csináltam, mert a férjem utálja...
Jó.
Bármihez használható, amihez főtt krumpli szükséges. Pl. krumplis pogácsa vagy egy húsos ragut is befedhetsz vele, úgy megsütni.
Tepsibe formázott fasírtra is kerülhet hagymával rétegezve.
További ajánlott fórumok:
- SCRABBLE kapsz 7 betüt és az előző szó egyik tetszőleges betűjével "kapcsolódva" írj belőle 1szót a maradék betüket pótold ki vegyesen 7re.
- Te a családoddal mennyi pénzből éltek?Ebből mennyi a rezsi/kötelező havi kiadások/törlesztés?A maradékból pedig...?
- Ki mire használja fel a konyhai maradékokat?
- A gépemen, az internetes oldalak jobb oldalánál kb. 5 centis üres sáv van. Így az oldalakat a maradék helyre szorítja össze. Mit tegyek?
- Van kétféle főtt étel maradék, sütöttem pogácsát, erre a...
- Miért kell eldobni a maradék tápszert? Hűtőben sem tárolható még pár órát?