Mandulaműtét? (beszélgetés)
Az orvos nem kérdezte,hogy szeretném,Ő csak altatás alatt műt azt mondta nem szereti,ha kalimpálnak a betegek műtét alatt.
Mondjuk ébren lehet,hogy nem vállaltam volna be.
Nekem szerencsére ahogy írtam is ebben az évben elkerült a megfàzás,nátha,torokgyulladás.
Minden esetre nem bántam meg,hogy ki lett véve :)
Azt jobb ha tudod, hogy mandula nélkül a torok védtelen és lehet, hogy még gyakrabban begyullad. Nekem kivétel után első megfázáskor begyulladt a torkom és a hangszálaimra húzódott. 2 napig nem volt hangom.
Sokan panaszkodnak gyakori torokgyulladásra mandula nélkül. Én lekopogom azóta ha 3-4x volt a 4 év alatt.
Köszönöm a részletes választ.Engem minden alkalommal alaposan megvizsgálnak,tükrözik is a torkom mindig.Az én manduláim nem szivacsosak,de a jobb oldali háromszor akkora mint a másik.Nem gyulladnak be túl gyakran,de a torkom mindig piros,állandóan gyulladásban van.Lehet,hogy a manduláim miatt,ezért gondoltam,hogy kivetetem.Voltam több orvosnál,volt aki azt mondta ki kellene venni,volt aki szerint nem indokolt.Altatásban én is bevállalnám,de a helyi érzéstelenítéstől félek,az erős garatreflexem miatt.A vizsgálatokat is végig öklendezem.
El akarok menni egy magánrendelésre,ott is megvizsgáltatnám még a torkom.Ha azt mondják ki kell venni,tavasszal kivetetem a manduláim.
Ja és kb. 1 hónapig nem volt normàlisan hangom :D
De nekem nem tükröztek.
És az én manduláim szivacsosak voltak :/
Szia.nekem januárba vették ki 25 évesen :)
Évente minimum 6-szor be volt gyulladva,de tavaly novemberbe 2-szer is ekkor már nem hatott az antibiotikum.
Annyira nagyok voltak màr a mandulàim,hogy összeértek.
A házi orvosom elküldök fül-orr-gégészetre ahol megmondtàk,hogy minél előbb ki kell venni mert fulladás is lehet belőle.
Úgy,hogy január 18-àn befeküdtem és 19-èn reggel 9-kor elkezdődött a műtét,előtte adtak egy bódító injekciót amitől úgy éreztem magam mint aki részeg :D
Bekötöttèk a branült,elaltattak és már csak arra érebdtem,hogy egy ágyban fekszem.
Olyan érzés volt mintha egy tenisz labdát nyeltem volna le,és párszor hànytam vért de ettől ne ijedj meg :)
Az nap csak inni lehetett és adtak infúzióba sóoldatot.
1 hetet feküdtem bent és jégkrémet ettem az jól hűsítette.
Nekem 2-3 hétig nagyon fájt,főleg a fülem állítólag összekötettébe van a fül és a garat.
Sok cataflamot megettem.
De megérte mert egész évben nem voltam beteg :)
Ezt nem értem mert a manduláidon semmi nincs.
Garatgyulladás nem egyenlő a mandulagyulladással. Nekem fehér váladékos volt sokszor, azért vették ki. 24 voltam.
Nekem nem volt gondom a műtéttel, nem altattak, viszont én sosem öklendezem ha matanak benne, tehát nem tudok erről mit mondani. Ha te annyitól öklendezel, hogy vizsgálnak, akkor a műtéttől biztosan fogsz.
Minek kellett ez a kép?
Különben írtad egyáltalán, hogy orvos javasolja a mandulaműtétet?
Nem, nem tudtam elolvasni mindent, mert öklendeztem. D
Ha az orvos azt mondja, hogy ajanlott kivenni, miert biralnak ezt felul a laikusok?
Ha a mandula nem tolti be a szerepet, allando gyulladasban van, jobb eltavolitani, mielott mondjuk ramegy a gyulladas a szivizomra.
Sziasztok!
Sajnos már megint gondom van a torkommal és ezért
mandula műtéttel kapcsolatban kérek tanácsot. Szinte állandóan garatgyulladásom van.2-3 havonta megyek orvoshoz a torkom miatt.A garatívek és a hátsó garatfal midig piros,érzékeny nyeléskor főleg a nyelőkém körül.Az orvos ír fel gyógyszert,amitől szépen rendbe jön,de két hét és minden kezdődik elölről.A gégészetet mindig halogattam mert az átlagosnál is erősebb a garatreflexem.De végre rászántam magam és kivizsgáltattam a torkom.Azóta már háromszor is voltam.Először csak megnézték és ecsetelték a torkom,majd a másik alkalommal mindent megnéztek a garatban,gégében!Lenyomták a torkomig a spatulát,megnyomkodták a manduláimat.Alig bírtam ki,végig öklendeztem a vizsgálatot! Ma voltam megint,garat és gégetükrözést is csináltak,iszonyat kellemetlen volt!Három vagy négy alkalommal kellett próbálkozni,mert nagyon kellett öklendeznem mikor a tükröt ledugták!Még most is hányingerem van! Gondolom ezzel ti is így vagytok.Kaptam gyógyszert és jövő héten újra megyek kontrollvizsgálatra.Azt mondta doki,elég csúnya a torkom,szerinte indokolt lenne kivenni a manduláim!
Hát én úgy vagyok vele,ha már rászántam magam a vizsgálatokra,szeretném kivetetni a manduláimat minél előbb!Tettem fel egy képet a torkomról (tegnapi kép),nézzétek meg és a leírtak alapján írjátok meg,Ti hogy döntenétek a műtéttel kapcsolatban? Persze akinek már volt ilyen problémája. Mennyire kellemetlen a műtét?Nagyon kell öklendezni közben?Gondolom én is ki fogom bírni!Mit tanácsoltok?Én mindenképp szeretném kivetetni,talán megszünne a sok probléma a torkommal!A jobb oldali mandulám most is duzzadt.Gondom,hogy 51 éves nő vagyok és hát ebben a korban mandulaműtétre menni?Hááát...nem tudok dönteni.Segítsetek!Volt már valaki akinek idősebb korban vették ki a manduláit?
A nyelvem a Pharyngoseptes gardalizálástól sárga.
Köszönöm előre is a válaszokat!
További ajánlott fórumok:
- Segítség! Mandulaműtét előtt és után!
- Volt-e már valakinek 30 év felett mandulaműtéte?
- Házimunka mandulaműtét után?
- Rádiófrekvenciás mandulaműtétről, mandulasorvasztásról vannak tapasztalatok?
- Segítsetek, mandulaműtét előtt állok!
- Két és féléves kislányomnak javasolják a mandulaműtétet. Nem tudom, mit tegyek?