Rádiófrekvenciás mandulaműtétről, mandulasorvasztásról vannak tapasztalatok? (beszélgetés)
Szia!
Tudom régen írtál már, remélem még kapok választ. Sajnos nálam is így alakult hogy tönkrement a mandulám, már 4 hónapja fáj, genny van benne.....Sajnos most a vírus helyzet nem engedi a normál műtétet, viszont így se maradhat. Szeretnék pár kérdést feltenni. Azóta minden rendben a manduláddal? Műtét után nem volt semmi vérzés, komplikáció, és hogy valójában jobb lett e, elmúlt e a fájdalom stb. A vérzés azért is érdekel mert most a kórházunkban nincs ilyenre ellátás, akut esetben sem/megkérdeztem/és Pesten meg nem tudok maradni. És még egy kérdés, hogy kisgyereket el tudok látni utána, vagy odavág mint a sima műtét. Egyébként nekem az is jó lenne, ha ez csak kicsit kitolná a sima műtét időpontját,mert ezzel a fájdalommal élni nehéz már, a szövődményekről ne is beszéljünk. És Neked ki csinálta? Előre is köszönöm válaszod.
Sziasztok!
Nekem is ilyen beavatkozásom volt kb 2 hete.
Eddig ajánlani tudom, maga a "műtét" és az utána következő fájdalom és kellemetlenség szerintem tényleg töredéke lehet a hagyományos módszerhez képest, legalábbis azokhoz a történetekhez képest amiket a fórumokon olvastam előtte.
A beavatkozás legkellemetlenebb része tényleg a Lidocain befújása. Az meglepő volt. :) Szó szerint köpni nyelni nem tudtam.
A Lidokain injekció már nem fáj, picit feszít csak mikor beadja.
Utána maga a beavatkozás fájdalommentes, inkább csak érzed hogy vmit piszkál odabent. (Max 10-es skálán 1-es fájdalom a rosszabb részeknél)
Pár perc után kint voltam, és simán hazavezettem az ország másik végébe.
Kb 3 óra múlva kezdett fájni mikor kiment a Lidokain.
1 szem vízben oldódó Cataflam megoldotta.
Az első éjszakám elég vegyes volt hol aludtam, hol fenn voltam.
Amúgy amikor kiment a fájdalomcsillapító kb. olyan szintű volt a torokfájásom, mint egy komolyabb mandulagyulladáskor.
Pár napig 3 Cataflam (az utolsó 1-2 órában már enyhe fájdalom)kb 1 hét után már 2 majd 1 szem is elég volt, aztán elmaradt a gyógyszer.
Az végeredményről még nem tudok nyilatkozni, az biztos hogy jelenleg kb. a fele a mandulám annak mint ami eredetileg volt. Elvileg kb. 10-12 hétig zsugorodik.
Rossz esetben a 3 hónapos kontrollon ismétli a beavatkozást.
Szia végre találtam olyan embert akivel egy cipőben járok, neked is van benne genny?
hol csinálják?
írtam egy dokinak aki ezzel foglalkozik. név nélkül. feltettem kérdéseimet. és már válaszolt is:
Tisztelt.....
A radiofrekvenciás mandulaműtét indikációja és sikerrátája egyenértékű a "hagyományos" mandulaműtétével. Jómagam is végzem mindkettőt. Az RF esetében nemcsak a mandula megkissebítéséről van szó, hanem azzal, hogy a középső részét "kiégetjük" és a keringését gátoljuk, mint funkcionális szövet is megszűnik létezni, függetlenül attól, hogy esetleg a 3 hónap eltelte után, marad némi reziduális szövet.
Tehát az Ön esetében is sikeres beavatkozás az RF-mandulaműtét.
Nekem 22 évesen vették ki a mandulámat, hagyományos úton, nem mondom, hogy kellemes, de túl vagyok rajta. De ami a legfontosabb, ha így tudom, hogy mennyi pozitív hatása van, nem halogattam volnq még addig sem. Nekem is állandóan be volt gyulladva, annyira, hogy volt ilyenkor 40,5 °C lázam is, hetekig beteg voltam, mert általában lement a tüdőmre. A végén a nyirokcsomóim gyulladtak be nagyon, még szövettant is venni kellett belőle, mert közel 4 cm lett.
Megműtöttek, kb. 1 hét volt rossz, de azóta alig voltam beteg, de ha az is vagyok, azóta még soha nem volt lázam, nem kellett injectióra járnom, az ízületeim se gyulladtak be, előtte ilyen is volt. Ennek már 7 éve. És főleg terhesen volt sokat az eszembe, ha közben mandulagyulladásom lett volna...
Szóval én azóta csak "ajánlani" tudom a műtétet, ha muszáj, túl kell esni rajta. Nem fáj jobban mint egy jelentősebb mandulagyulladás után.
A poén, 25 éves korom óta pont ott dolgozom, ahol műtöttek, több száz mandulaműtétet láttam, és elvétve volt 1-1 eset, hogy bármi gond lett volna, nem olyan nagy a kockázat, mint sokan gondolják.
Remélem segítettem v.mit :D
További ajánlott fórumok:
- Segítség! Mandulaműtét előtt és után!
- Volt-e már valakinek 30 év felett mandulaműtéte?
- Házimunka mandulaműtét után?
- Segítsetek, mandulaműtét előtt állok!
- A SOTE-n mi a menete a mandulaműtétnek? Kap a beteg kórházi "köntöst" a műtét idejére? Hogy vannak ott a kórtermek? Kísérő várhat kint?
- Lézeres vagy rádiófrekvenciás mandulaműtét