Madártej torta recept
A Madártej torta hozzávalói:Piskóta:
12,5 dkg margarin
4 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 tojás fehérje
9 dkg cukor
11 dkg liszt
fél cs. sütőpor
2,5 dkg keményítő
2,5 dkg tejpor (zsíros)
Krém
fél l. tej (2,8%-os)
10 db tojássárgája
1,5 db vaníliarúd
10 dkg cukor
30 dkg vaj
Díszítés (hab)
10 tojás fehérje
25 dkg cukor
A Madártej torta elkészítési módja:
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl erős habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük úgy, hogy a többi járulékos anyagot fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük le. Az előre becsomagolt karikába rakjuk a kész masszát, majd 165-170°C-os sütőbe. Kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz. A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihűlésig úgy hagyjuk. A tej 2/3-ad részét 10 dkg vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét, és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tűzhelyre és 85°C-osra melegítjük úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet lehűtjük és a maradék 50 dkg felhabosított vajhoz fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét. A fehérjét a cukorral vízgőzön felmelegítjük, majd felverjük nem törős habbá. Megformázzuk, dresszírozzuk, lehetőség szerint szilikonos papírra és az előmelegített lemezre helyezzük. 210-215 °C-os sütőbe rakjuk 3-5 percig. Töltés A kihűlt piskótát két egyenlő részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2 x kb. 5 dkg) megkenjük. Visszahelyezzük a sütőkasírokat a tortalapra, majd a kikent krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra hosszára. A félkész tortát tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Körberakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal.
1 db 16 szeletes; 24 cm; 4,5 cm magas tortához
Javaslat!
Ha a főzéskor mégis összefut a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk.
Ne lepődjünk meg, ha lágy a krém.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Rozália, 2016. ápr. 24. 15:22
A madártej torta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.