Ma van a Takarékossági Világnap - te mennyi pénzt tudsz félretenni? (beszélgetés)
És ha már takarékosságról van szó egy csomó ember spórolhatna a cigin. Van akinek "kajára is alig telik", de a cigi mindig ott lóg a szájában.
Szóval egy panaszt sem akarok hallani olyantól akinek cigire telik.
Különben mondasz valamit:)
Férjemmel is többször beszéltünk erről, és ő is azt mondta, hogy kajára mehetett el. És a hűtő tényleg mindig tele volt, és sose hallottuk a tesómmal, hogy ne zabáljunk fel egy ültő helyünkben 40 deka szalámit, stb. Szóval, ez tény. Ahogy visszaidézem a képet, tálcán, tányérokon mindig ott sorjázott a téliszalámi, a sajt, a satöbbik (amellett, hogy anyu napi szinten főzött is).
De valahogy mégsem így kellett volna:((((( A kaján nagyon el lehet csúszni:((
Igen, igazad van.
Én azért hoztam amúgy a szüleimet negatív példának, mert: a Kádári érában is volt különbség munkahely és munkahely között. Ők mind a ketten olyan nagyvállalatnál dolgoztak, ahol kb. 30%-kal jobb fizetések voltak, mint az átlag. Ehhez képest soha, semmi megtakarításuk nem volt, de mondom, ha egy új mosógép kellett, már ment anyu a mamához kölcsönért.
Én ezt nem tudom megérteni. És basszus, nem is jártunk nyaralni, kirándulni, anyu nem is öltözködött, nem értem, hogy hova lett elcseszve:((
Nem is úgy gondoltam, hogy egyetemi bulikra. Inkább úgy gondolom, hogy (mivel nagyon jól tanul, és céltudatos is), ha mondjuk megnyer egy ösztöndíjat valahova külföldi egyetemre, mondjuk egy évre. Akkor azért pl a repjegyet nekem kell vennem, meg némi költőpénz is kell.
Aztán nyelvvizsgák, stb. Az okos gyerek mindig többe kerül, tapasztalatom.
Ám akinek nem ennyi, az sem takarékoskodik. Inkább vesz plazmatévét hitelre, mert azon biztosan nem ugyanaz a hülye adás jön, mint a többin.
És ez baj.
Valaki írta már itt, hogy csak úgy lehet jól spórolni, hogy félretesszük, és azt úgy vesszük, hogy már nincs is. Ez teljesen igaz.
Régebben (amikor dolgozni kezdtem, szóval nem most volt), úgy próbáltam, hogy ami marad hó végén, azt félreteszem. Hát, nemigen maradt. Valahogy akkor másképp áll az ember a dolgokhoz, és minden sz@rt megvesz, (vagy csak én voltam így, nagyon fiatal fejjel).
Én havi kb. 40-50 ezret teszek félre, takszöv. számlára. Nem szándékozom hozzányúlni, a lányomnak viszont szeretném, ha lenne némi pénze majd, amihez nyúlhat az egyetemi évek alatt.
Szüleim a negatív példa, egyáltalán soha nem tettek félre egy fillért sem, hónapról hónapra éltek. Ha meg valami soron kívüli kiadás jött (pl. autójavíttatás, fogdoki) akkor ment anyám a mamához (aki adott is kölcsön).
Nekem teljesen más a hozzáállásom, mint a családomnak. Nyilván a negatív példa is példa, mégpedig arra, hogy mit ne kövessen az ember. Ők túl konzervatívan teszik, soha nem mernek lépni, nem fektetnek be, egyszerűen nem tudnak bánni vele és nem tekintik eszköznek.
Azt vettem észre, hogy azok nem tudnak ésszel bánni a pénzzel, akik számára cél és nem eszköz.
:)
én kb. ugyanúgy osztom be, ahogy tanították.
Rengeteg dolgot megtanítanak az iskolában, amit azonnal el is felejtenek az emberek.
A szülők felelőssége ebben sokkal nagyobb.
Kevésbé beszélnek a pénzzel való bánásmódról a gyerekekkel, mint a szexről, röhej.
Ez azért nem kizárólag az iskolarendszer hibája.
:)
De hasznos lenne, az biztos.
Félretenni?Örülök,hogyha hónaptól hónapig kihúzzuk.
Esély sincs rá....
Tipikus esete vagytok a magyar társadalomnak kicsit nagyobb, kicsit jobb kell. És mi lesz később?
Most még simán fizetitek...ja és jön egy kis ciki, pl. apróbb baleset 3 hónap táppénz, akkor mi lesz?
Vagy amikor nyugdíjasként az állambácsi nem tud annyit adni amennyiből kifűtitek a nagyobb házat?
2 hiteles autóval 6 autót kifizettek, ebbe belegondoltál már? Remélem nem bántottalak meg, hogy leírtam a véleményem, kíváncsi vagyok a Te szemszögedre is.
További ajánlott fórumok:
- Spórolgatnék, félretennék
- Tényleg takarékossabb/olcsóbb a mosogatógép, mint a kézi mosogatás? (energia, vízhasználat, stb.)
- Hogyan főzzünk takarékosan?
- Hogyan lehet takarékoskodni otthon? Praktikák, ötletek...
- Ti tudtok spórolni, félretenni a fizetésetekből?
- Ki, mennyi pénzt költ havonta? Tudsz takarékoskodni?