Likőrös szemek recept
A Likőrös szemek hozzávalói:A tésztához: 25 dkg Rama Sütőmargarin; 1 darab tojás; 20 dkg kristálycukor; egy csipetnyi só; 45 dkg finomliszt
A töltelékhez: 0,5 dl whiskylikőr; 8 dkg méz; 1 dl főzőtejszín
A tetejére: porcukor; 10 dkg tortabevonó
A Likőrös szemek elkészítési módja:
A lisztet csipetnyi sóval és a cukor felével összekeverjük. A puha margarinnal elmorzsoljuk, végül a tojást is beleütve jól formálható tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután elfelezzük, egyenként kb. 3 centi átmérőjű hengerré sodorjuk, amiket 1 centi vastag karikákra szelünk. Hüvelykujjal mindegyikbe egy kisebb mélyedést nyomunk, így lesznek kosár formájúak, amiket tölteni lehet. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és a közepesnél kicsit erősebb lánggal (200 °C, légkeveréses sütő 180 °C) kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Amíg a sütemények hűlnek, elkészítjük a tölteléket. A maradék cukrot (10 dkg) világosbarnára karamellizáljuk, a tejszínnel felöntjük, majd a mézet és a likőrt belekeverjük. Nagy lánggal, állandóan kevergetve 3-4 perc alatt sűrűre főzzük. Egy kicsit hűlni hagyjuk, de még melegen, kiskanállal a tészták mélyedéseibe kanalazzuk. A tortabevonót nem túl forró vízfürdőn felolvasztjuk, majd a szemekre csurgatunk belőle néhány csíkot díszítésként. Amikor tálaljuk, porcukorral meghintjük. Ez az aprósütemény egy jól záródó fémdobozban sokáig friss marad.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: andland, 2008. aug. 1. 11:01
A likőrös szemek elkészítési módja és hozzávalói.