Leveskocka házilag recept


1 nagy póréhagyma
3 sárgarépa
2 gyökér
2 paszternák
2 gerezd fokhagyma
fél zellergumó
fél karalábé
egy db kurkuma, nagyjából egy hüvelykujjnyi
egy csokor zellerzöld
egy csokor petrezselyemzöld
80 gr só
3-4 ek napraforgóolaj
A Leveskocka házilag elkészítési módja:
Minden zöldséget megmosok, megpucolok és kockára aprítok. Ezután egy edényben olajat hevítek és elkezdem lepirítani a zöldségeket. Apránként teszek hozzá 80 gramm sót. Addig pirítom, amíg levet nem enged, majd ekkor lefedve párolom tovább nagyjából 10 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután vagy botmixerrel vagy turmixgéppel szépen lepürésítem az egészet. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és elsimítom egyenletesen a masszát rajta. Lefedem egy folpackkal és hagyom kihűlni hűtőben. Beteszem fagyasztóba amíg kicsit meghúz, és utána kb. 10 grammos kockákra feldarabolom. Egy zárható fedelű edénybe teszem a kockákat, és a fagyasztóba tárolom felhasználásig. Egy ilyen kockát nagyjából egy liter vízzel felöntve kapunk egy zöldségleveslapot.
Ha van szilikonon jégkockaforma otthon, akkor érdemes abba simítani, majd egyből a fagyasztóba tenni. Egy éjszaka alatt szépen megköt, ki lehet fordítani a formából és úgy tenni az edénybe. Felhasználáskor mindig csak annyit veszek ki, ami az adott ételhez szükséges.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: pi, 2024. ápr. 9. 07:13
A leveskocka házilag elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.