Legyél szakácskönyv író ! Mi a speciális ételkülönlegességed? (beszélgetés)
ÁÁ..erjedt macskaturmix??
Jól hangzik..
:)
Te is buggyantott tojással tálalod??
Ha kreáció, legyen.
Nálunk ha ünnepi ebédről van szó, mindenki egyhangúan a tejszínhabos hideg meggylevesre, vagy netán vegyes gyümölcslevesre szavaz.
Véletlenül készítettem úgy, hogy később már másképpen nem is szoktam.
Két fajtáját készítem, az egyiket lehet diétázóknak, míg a másikat simán, ha szereti valaki.
Ha télen nincs kedvünk kínlódni a fagyasztott meggy kiengedésével, és utána magozni, akkor veszünk magozott, de üvegeset.
Ennek a szépséghibája, cukorral készül.
Ezt úgy oldom meg, leöntöm a levét, helyette készítek vízből és több féle általunk szeretett fűszerből levet, főzöm, míg finom íze nem lesz, és csak annyi cukrot, vagy édesítőt teszek bele, amitől kellemes az íze.
utána beleöntöm a meggyet, főzöm tovább, majd amikor már egészen kiadta az ízét, akkor az előre bekavart sűrítéssel felengedem és főzöm egy kicsit.
A sűrítés áll egy adag puncspudingból, bármilyen cukorból és VÍZ-ből.
Nagyobb adaghoz két puding kell azért.
Átlátszó lesz, finom és nem kell azonnal hűtőbe tenni, mert nálunk is van elég, akinek a torka nem bírja a hideget, ezért voltam kénytelen ehhez az eljáráshoz folyamodni :D
Javaslatom van erre, nem forró, hanem hideg olajban kezdj bármit sütni, ami hagyma, és ne fedd be, mert azt tanultuk ugyan, hogy akkor gyorsabban készen van, kevés energiát használ az ember, de finomabb, ha nem enged levet.
Pirítani sem kell, csak egyszerre belerakni és sütni keveset.
Próbáld ki, hogy a tejfölhöz nem teszed a majonézt csak a végén, mikor már nem fő.
Ez a véleményem, persze nem rossz, én simán lecsós szeletnek hívom és tejföl nélkül esszük :D
töltött karaláb:
- a karalábot vízszintbe ketté vágom, a belsejébe mindkettőnek egy-egy mélyedést vések, majd lobogó sós vízben megfuttatom (a kivájt reszelékkel együtt)
- darálthúst födő alatt sóval-borssal puhára párolom, majd az előre megfőzött rizst hozzákavarom
- karikára szelt krumplit sütök
Zománcos tepsit kicsit kizsírozok, vastagon kikenem tejföllel, majd beleterítem a sült-krumplit, arra szórom a kivájt karalábreszeléket, majd ráültetem a félbevágott karalábokat, és a tölteléket most rakom bele.
Tetejét ismét vastagon megkenem tejföllel + reszelt sajtot rá.
A sütőbe csak annyi időre kell berakni, hogy egy kicsit összesüljenek, a sajt is ráolvadjon!
Nem tudom hogy ki hogy csinálja a rántott csirkemájat ,de azért én leírom ,mert acsalád kedvence.:)
Tehát:10db csirkemáj amit alaposan többször átmosok,majd DELIKÁT-ot szórok rá abban megforgatom,majd egyenként ugy forgatom a lisztben hogy az ujjaimmal kissé szétnyomkodom.Ezután felvert tojásba, majd zemlemorzsában megforgatom,majd ismét tojásba és morzsában és igy sütöm meg.A tojásba is teszek egy kis DELIKÁT-ot.Párolt rizst szoktam hozzá készíteni.Jó étvágyat hozzá!:)
Nagyon döcög ez a rovat.
Pedig úgy gondoltam, sorra jönnek a házi finomságok. Minden asszonynak megvannak a saját bevált kreációi.
Várom az ötleteket.
Fordítsuk komolyra a szót..sok közül most a mozzarellás csirkemell a befutó nálam!
Van még valaki,aki szeret főzni?:)
A mi családunk kedvence: hagymás-sajtos-tarjás szelet. Mennyiséget nem tudok, mert már érzésből csinálom.
Sertés tarját kiklopfolok, sózom, mustáros, ketchupos keverékkel bekenem (más fűszer nem is kell). Minden szeletre egy marék csíkokra vágott hagymát teszek. Tepsibe rakom, zsírt, vizet teszek alá, és fólia alatt puhára párolom. Amikor majdnem teljesen készen van, leveszem a fóliát és minden szelet húsra egy-egy szelet főtt, füstölt tarját teszek. A széleit bevagdosom, hogy ne kunkorodjanak fel. Ha jól rásül a tarja a húsra, lezárom a sütőt és mindegyik kupacra egy-egy szelet lapka sajtot teszek. A már lezárt sütőben a sajt szépen ráolvad a húsra. Nagyon finom, a mustár-ketchup különös ízt ad a húsnak.
Zöldséges pulykakompozició
Olajban hagymát és szeletelt zöldpaprikát fedő alatt piritok. Ezt követően pulyka apró szeleteket rakok bele ( két személyre 4o dekát. )
Majd belerakok felszeletelt répakarikákat, apróra vágott karfiol darabokat. Tejfölös és majonézes mártással leöntöm, vegetával, bazsalikommalé, majorannával fűszerezem. Fedő alatt kb. 2o percig főzöm. Köretként rizst adok hozzá. Ritka finom kaja !
Manapság mindenki ír szakácskönyvet.
A TV- ben non-stop mennek a főzőműsorok.
Mi se maradjunk ki belőle.
A fórumon gyanítom sok konyhatündér van, akik speciális saját recept szerint főznek finomságokat.
Osszátok meg velünk.
Ha sok ételkülönlegesség összejön, akár kiadunk egyHOXa szakácskönyvet. Kedvcsinálónak leírom az én specialításomat, amelyet egy amatőr szakácsversenyen főztem sőt még díjaztak is.
Neve : Zöldséges pulyka kompozició. ( lásd alább )
További ajánlott fórumok:
- Hogyan készül a Tisza család szakácskönyvében szereplő piskótakuglóf?
- Tudtok felsorolni szakácsokat, cukrászokat és szakácskönyv írókat?
- Spar Mesés szakácskönyv matrica csere-bere
- Hallott valaki Professzor Dávid Tamás rák specialistáról?
- Minek a rövidítése a szakácskönyvekben az 1 tk?
- Milyen szakácskönyvet ajánlanátok teljesen kezdőknek, amiben az alapok (pl. rántás készítése) is részletesen le vannak írva?