Küzdelem a hormonproblémák és a hajhullás ellen (beszélgetés)
Igen, nálam is kiderült még 3 éve, hogy a pajzsmiriggyel is baj van.
A pajzsmirigyet is érdemes megnézetni az is okozhat hajhullást. Fogigátlót semmikép.
Én is csak annyit tudok mondani, hogy fogamzásgátlót ne! Esetleg megpróbálkozhatnál egy harmadik orvossal is, akivel végigjárjátok a kérdést mellékvese témában. A 17-OH progeszteront és a kortizolt lenne érdemes megnézni.
Sziasztok! OLvasva a cikket, én is egyre biztosabb vagyok a téves diagnózisban. Sok-sok korábbi "értelmetlen" vizsgálaton estem át, de senki nem találta a bajt, így 3 éve hajhullás-szőrproblémák miatt kerestem fel az első endokrinológus orvosomat. Autoimmun pajzsmirigy gyulladást állapított meg nálam, ezen kívül merckformint írt fel nekem, pcos kezelésére, ultrahang kép alapján, illetve haj-szőr problémára. Akkor még mit sem értettem az egészből, csak annyit láttam a leleteimen, hogy minden hormon rendben, kivéve a DHEA-S, ami kissé emelkedett volt. Ciklusom nagyjából korábban is mindig rendben volt. Szedtem a gyógyszert, viszont a helyzet nem javult, az orvosom nem mondott semmit hogy mit is kéne tenni, így felkerestem egy másik endokrinológust, aki szerint a dolog mellékvese eredetű, a dhea-s visszaszorítására fogamzásgátlót írt fel, azt mondta, hogy a hajam is rendbejön és a szőrösödésre is gyógyír. Viszont az első orvosom lebeszélt róla, így nem kezdtem el szedni. Most nemrégiben elég sok stressz ért, és nagyon csúnyán pattanásosodott az állam, illetve a hajam is rettentően hullott. Visszamentem az első orvosomhoz, most fogamzásgátlót javasol, ő viszont azt mondja hogy ez nem mellékvese eredetű. DE valahol van valami bibi, a fogamzásgátló nem gyógyít meg csak elfedi a bajt. Nem tudom hova forduljak, mi lehet a baj...:( szívesen fogadom a tanácsaitokat!
Bennem meg volt már a mellékvese probléma születésemtől fogva, de az ilyesmi csak kamasz- vagy fiatal felnőttkorban jön elő, mikor kiderült, hogy nem úgy működnek a hormonok, ahogy kellene.
A stressz okozta hogy tulmukodott, megborult, azt kellett kezelni, es persze amit felhiztam leadni. Nekem is mindig több a tesztoszteronom, de a női hormonok tökéletesek Emellett.
Koszi!
Ezen mind túl vagyok, megvolt az Ir es cukor is, nagyon gyenge IR-em van, azert adta a gyerek adag merckformint.
A hormonon látszik, hogy LH/FSH arany egyertelmuen pcos :( de hat mi van ha mégsem... :/ a cikked tenyleg elgondolkodtatott.... Jo tudni hogy van ilyen :(
Kitartast neked is a kuzdelemben, mert ez borzaszto :((((
Nem mondod,hogy a mellékvesét rendbe jött a diétától? Én 3-4 évig jártam orvoshoz a ciklusom miatt,mert ugye babát akartunk,Kiderült a mellékvesém túltermel férfihormont.Meg kellet műteni vagyis kivették.Beállt a ciklusom lett 3 terhességem és mind a 3 a 20.héten vetéléssel végződött.Azóta nem volt miért rászánni magam a terhességre. Állandóan szorongok és fáradt vagyok ami nagyon zavar és persze már a depresszió határán állok én ezt mind az 1 mellékvesének tudom be és szedek a prolaktinra fél szem bromocriptint,amit szívem szerint elhagynék.
A mindennapi sportom a 10 km szobabicikle, e mellett szoktam még sok egyebet mozgolódni. Gratulálok a kislányhoz! Én is akkor fogom igazán azt érezni, hogy én győztem, ha kisbabám születik.
Nekem baromi nagy szerencsém volt, hogy egy cikluszavar közben rátaláltam az orvosomra. Olyan alapossággal kérdezett ki, és MINDEN vizsgálatot kiírt: női hormonok, terhelés, férfi-mellékvese hormonok, hogy gyakorlatilag két hónapon belül egyértelművé vált, hogy a mellékvesém működik túl (stressz váltotta ki a cikluszavart). Azóta minden segítség nélkül (én magam diétáztam, cukorbeteg étrend, hiszen ahogy írtad a mellékvese egyik kérge hatással van az inzulintermelésre! és aktívan sportoltam) megfogantam és ki is hordtam két kislányt. DE! az orvosom a lelkemre kötötte, ha a vérnyomásommal pl. gondok lennének sose kezdjek el gyógyszert szedni, hanem azonnal nézessem meg a mellékvesémet, ugyanez vonatkozik a cukromra, mert sosem a tüneteket, hanem az okot kell gyógyítani. Sok sikert kívánok az utadon, semmi sem lehetetlen, nekem is folyton hullik a hajam, és sebborheás a fejbőröm, szőrösebb vagyok, de ezen már kamaszként túltettem magam, felnőttként kaptam meg mindezekre a választ. Igaz nekem vannak spontán és rendszeres ciklusaim. Próbálj meg egy olyan sportot találni, ami a stresszt (kortizol szintet optimalizálod) le tudod küzdeni. Egyébként volt olyan orvos aki PCOS-ként elkönyvelt, de tudtam, hogy ez kizárt, hiszen egy nagyon súlyos, és hosszú időn át fennálló stresszhelyzet váltotta ki a problémáimat.
Ha IR-ed (mellette meg PCOS-ed) van, ami nem kizárt, akkor 6 nap gyógyszeres kezelés nem old meg semmit sajnos. Én is mindig sovány voltam. A hajhullás az egyik legmakacsabb probléma sajnos. Ha PCOS-re gyanakszol, akkor az első lépés egy cukorterheléses vérvétel, illetve teljes hormonvizsgálat vérből. Fontos, hogy találj egy jó endokrinológust.
Nagyon elgondolkodtatál a cikkeddel. Lehetséges, hogy nekem sem PCOS-em van...?
Kaptam merckformint, baby adagot, reggel 500 mg mellette ittam a cickafark teát és 6 nap merckf. után megjött a menstruációm. A hajam még hullik :( Az lehetséges, hogy több idő lenne?!
A súlyommal nem volt probléma sosem, nem tudtam hízni bármennyit és bármikor ettem.
A leletek szerint a vesémmel/mellékvesémmel "minden rendben".
Várjak még és ne kezdjek el gyanakodni...?
Nagyon elgondolkodtatál a cikkeddel. Lehetséges, hogy nekem sem PCOS-em van...?
Kaptam merckformint, baby adagot, reggel 500 mg mellette ittam a cickafark teát és 6 nap merckf. után megjött a menstruációm. A hajam még hullik :( Az lehetséges, hogy több idő lenne?!
A súlyommal nem volt probléma sosem, nem tudtam hízni bármennyit és bármikor ettem.
A leletek szerint a vesémmel/mellékvesémmel "minden rendben".
Várjak még és ne kezdjek el gyanakodni...?
Hosszabb kihagyás után ez lesz a 4. cikkem ebben a témában. Míg az előzőek címe Küzdelem a PCOS és a hajhullás ellen volt, már nem írhatom ezt, mert, mint kiderült, tévesen kezeltek 3 évig PCOS-szel… Az előzményeket megtaláljátok a régi cikkekben.
Ugrás a teljes írásra:
Küzdelem a hormonproblémák és a hajhullás ellen
További ajánlott fórumok: