"Krumplis pogácsa" recept
A "Krumplis pogácsa" hozzávalói:1,2 kg finom liszt
1 kg krumpli
40 dkg sertészsír
1 egész tojás
2 evőkanál tejföl
2 dl tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatott élesztő
1 púpos evőkanál só
1 tojás a tészta kenéséhez
A "Krumplis pogácsa" elkészítési módja:
A krumplit héjastól só nélkül megfőzöm. (sót azért nem teszek bele, mert attól keményebb lesz, és nehéz áttörni) Pucolás után krumplinyomón átnyomom, és hagyom hűlni, de csak langyosra. Közben 2 dl tejet meglangyosítok, 1 evőkanál cukrot elkeverek benne, az élesztőt belemorzsolom, felfuttatom. A langyos krumplira 1,2 kg lisztet teszek, 1 egész tojást 2 evőkanál tejfölt, 1 evőkanál sót, 40 dkg sertészsírt (nem olvasztva) és végül a felfuttatott élesztőt. Mindezt összedolgozom egyneművé. Becsomagolom a cipót alufóliába vagy folpakba, és hűtőbe teszem kelni kb. 1-2 órára. Lisztezett gyúródeszkára teszem a cipót,kisodrom, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Olajjal vékonyan kikent tepsibe rakom (vagy sütőpapírt teszek a tepsibe) tojással lekenem, pirosra sütöm.
A megkelt tésztát a deszkán nem dolgozom össze, csak nyújtom.
A tepsiben nem pihentetem, előmelegített sütőben sütöm, közepes fokon.
Nagyon sok lesz belőle, fél adagot is lehet készíteni!
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Hoev, 2009. dec. 3. 18:27
A "krumplis pogácsa" elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.