Krémes tejkaramella recept
240 perc
A Krémes tejkaramella hozzávalói:
2-2,5 liter házitej
50 dkg cukor
keményebb karamella esetén:
10-20 dkg vaj
A Krémes tejkaramella elkészítési módja:
A tejet nagyobb lábasban feltesszük közepes lángon, hőelosztó platnival. Ha egy kicsit melegedett beletesszük a cukrot és elkeverjük. Majd közepes lángon hagyjuk főni. Felforrni nem szabad neki, csak finoman habozni. Ha felhabosodott egy picit akkor lejjebb vesszük a lángot. Amikor már elkezd sűrűbbé és barnábbá válni, onnantól ki lehet kapcsolni bármikor. A krém állagtól a kemény karamellig bármit lehet csinálni. Krémes állagnál befőttes üvegbe is tölthetjük. Hűtés után fogja elérni a puding sűrűséget. Ha keményebb karamellát akarunk tovább főzzük és felmelegedés előtt 10 dkg vajat teszünk bele így főzzük össze az egészet. Kb. 2,5-3 órányi főzés után kezd el sűrűsödni. Amikor már massza állagú nagyon kell figyelni, folyamatosan kell kavarni, mert könnyen leéghet. A 2,5 liter tejből kb. 1,5 kg-nyi karamella lesz.
A tejkaramella olyan állagú lesz, ahol abbahagyjuk a főzést. Nálunk krémként szeretik, ha olyan állagú, mint a nutella. Én házitejből készítem így nem használok plusz vajat vagy tejszínt sem - mivel a házitejen elve van 2 dl tejszín. 3-4 órán át főzöm. Érdemes hőelosztót tenni a lábas alá, hogy le ne égjen a karamella. Bármikor abba lehet hagyni a főzést, egyszerűen levesszük a gázról és amikor mód van rá csak újra alágyújtunk.
A karamellakrémből készíthetünk fagylaltot is - fagyigép nélkül. Ebben az esetben meg kell várni, amíg kihűl a krém. Lehet tejszínnel vagy tejjel készíteni. Ha van tejszín (lehetőleg cukrozatlan) kb. 3-5 dl akkor azt előbb habosítjuk (nem kell kemény hab), majd hozzáadjuk a kihűlt krémet - ízlés szerint ezt is. Ezt jól elkeverjük, lehet hosszabb ideig dolgoztatni a gépet, hogy sima legyen a krém és habos. Majd ezt az egészet egy befőttes üvegben vagy műanyag tálba töltjük és betesszük a a fagyasztóba. 1-1,5 óránként 2-3 alakalommal kivesszük és kanállal átkeverjük az egészet (én a keverés miatt befőttes üvegbe szoktam, mert egyszerűbb elkeverni).
Összességébe véve nagyon hosszú folyamat, mire előállítjuk, de mindent lehet mellette csinálni, csak a keményebb karamellánál kell nagyon figyelni a végén, mert ha leég keserű lesz. A siker pedig garantált, így megéri a fáradozást! Arról nem is beszélve, hogy a krémet bármelyik süteményben fel lehet használni és nagyon finom is.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: e676663877, 2012. ápr. 21. 08:37
A krémes tejkaramella elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.