Jó dolog több nyelven beszélni (beszélgetés)
en tobb foldreszeneltem es sose volt gondom csak egy nyelvvel az angollal.
Valahogy hihetetlen amit írtál. Mint egy mese.
A lovárit miért nem használja? Azt gyakorolhatná itthon is. A latin meg holt nyelv, kíváncsi lennék, kivel beszélget rendszeresen.
Jó, fantáziád van neked, Te fiúcska! Ezt már bizonyítottad más topikokban is. Ezzel is remekeltél. Nem bírálatnak mondom, semmi kifogásom ellene, inkább jó, hogy írsz ilyeneket, szórakoztatsz bennünket, ahogy a videóiddal is. Egyúttal témát is adsz, mert pl. ennek a topiknak a kapcsán lehet beszélgetni a nyelvtanulásról.
Nem tudom, hogy mennyire van otthon az internet világában, de érdemes olyan nyelvű fórumokat is felkeresni, ahol a kívánt nyelven kommunikálhat. :)
Latinul se nagyon tud beszélni senkivel.
Hát az oroszt már nem, mivel a rendszerváltás után már nem számított, max annak aki oda utazgat, portugál ismerősei sincsenek akivel beszélgetne, de a többit használja, bár a javát csak utazgatáskor. A magyar, angol,latin maradt ami rendszeres. Mivel nyugdíjba ment múlt hónapban, így az olasz, meg a görög is ugrott. De hát ha el is felejti, neki van miből felejteni.
Két gyerekkori barátnőim (testvérek) beszélnek 4-5 nyelvet, irigylem őket.
Süvöd...életemben nem hallottam.
Add át neki kalapemelésem, mély meghajlással!
Most irigykedek itt mindenkire...
En semmit nem tudok, a magyart is csak törve beszelem..-))
Sajna béna vagyok a nyelvekhez.
Olaszul tanulok, és az nagyon sokat segít, hogy megnézek egy filmet magyar felirattal, aztán olasz felirattal. Végül felirat nélkül. Néha csak úgy megy a film miközben teszek-veszek, hagyom hogy csak úgy beússzon. És rengeteg olasz zenét is hallgatok. Szerintem jól lehet így haladni.
Gratulálok hozzá neki, szerintem is jó dolog. Minél több nyelven beszélsz, annál több emberrel tudod megértetni magadat.
Rendszeresen gyakorolja is őket? Én is több nyelven beszélek, még ha nem is kilencen, de az a legnagyobb gondom, hogy az aktuálisan nem használtakat könnyen felejtem. Sok idő és energia egy tanult nyelv aktív szókincsét fenntartani.
Gratulálok a süvödnek, akiről én se tudtam, hogy sógor. Ha már 35 éves korában a portugálnál tartott a sok más nyelv után, és azért tanulta, mert a társasjátékokat Portugáliában gyártják, akkor bizonyára nagyon jól megérti a korábban tanult latint is. Ezt üzenem neki:
Educatio et disciplina mores faciunt et unusquisque sapit quod didicit.
Kövesd a süvödet, de ne felejtsd el, hogy hasznos lenne ha megtanulnád a kínait is, nemcsak a lovárit. Ők is sokan élnek az országban, ráadásul ők is igyekeznek magyarul tanulni. Javaslom,hogy az írásukat is tanuld meg.
Ez igaz😅
Viszont akkor legalább megtanulom elsősorban magyarul az üzleti nyelvet, és akkor legalább azt elmondhatom hogy 1 nyelvet beszélek tökéletesen. Aztán lehet tovább lépni.
Ohhh azt hittem, végre rólad is megtudunk valami érdekeset, hogy sok nyelven beszélsz vagy valami. A 10-ig számolás szerintem nem számít nyelvismeretnek, akkor én is "beszélek" legalább 8 nyelven. 😅
Az szép!
A szleng ismeretéért meg külön is!
Én csak pillázok mikor fiatalokat hallok az általam is ismert angol vagy német nyelven beszélni, csak úgy pörögnek az általam teljesen ismeretlen és nehezen értelmezhető szófordulatok. Ebből látszik, hogy én az iskolai nyelvet ismerem és nem az élőt 😕
Nem is tudom hogy tudnék fejlődni 🤔 mai filmek, de inkább zenék... talán.
Én egyelőre csak magyarul, de már próbálkozom az angollal. Remélem 1-2 éven belül megtanulom. Illetve el tudok koreaijul 10-ig számolni, mert 9 évesen jártam hapkidora és ott tanultam azt meg.
És te hány nyelven beszélsz?
Általában az idősebb női rokon férjét nevezik így
Életemben nem hallottam...már többször írta, azt hittem, rövidítés, de ü-vel kezdődő szó nem ugrott be.
A süvöm 9 nyelven beszél felsőfokon, még az üzleti nyelveket, szlengeket is. Először is magyarul tanult meg, mert az az anyanyelve. Aztán oroszul, mert akkor általános iskolába még az volt a kötelező. Aztán kollégiumba ment, és mivel ott mindenki vallásos volt, ezért a latint tanulták, egy csomó egyházi ének is latinul van. Utána középiskolában az angolt tanulta, mivel világszerte az volt a legnépszerűbb nyelv, és fontos hogy megértsék bárhova megy, és igaza van. Utána a 20-as évei elején megtanulta a lovári nyelvet, mivel sok roma származású ember él hazánkban, fontos hogy megértse őket úgy is. Utána megtanult spanyolul, mivel sokat utazgatott akkoriban oda, még nem voltak ennyire forrók a nyarak. Aztán megtanult görögül, mert görög katolikus szervezeteknél végzett önkéntes munkát, olaszul pedig azért mert a rendes állása amiből megélt, abból állt hogy Olaszországból jött embereket eligazított. Végül pedig hogy azért a hobbit is össze lehessen hangolni a tudománnyal, 35 évesen a portugál nyelvet is megtanulta, mivel a legtöbb kedvenc társasjátékát Portugáliában gyártják, és egy csomó kedvenc fizikai sport játékokat űző emberek is portugálok. Ebből is látszik, hogy mindennek van értelme is, és magyarázat is, bár hogyha csak úgy tanulná különösebb indok nélkül, akkor is nagy dolog lenne. Az ő elve az hogy jó pap holtig tanul. Most is tanul új dolgokat, de emiatt a 9 nyelv miatt nézek rá fel a legjobban.
További ajánlott fórumok: