Könyvelők segítségét kérném (beszélgetés)
Sziasztok! Könyvelőkhöz lenne néhány rövid kérdésem, kérem, hogy segítsen aki tud.
A 1158-as nyomtatványt havonta küldöm be magam után. Magánnyugdíjpénztártag voltam, de nem nyilatkoztam január 31-ig, hogy tag kívánok maradni, ezért - ha jól tudom - a tagsági viszony ilyenkor a törvény erejénél fogva megszünt 2011. március 01. napjával.
Kérdéseim:
1. A 1158-as bevallást úgy töltsem ki, hogy ne azt jelöljem be, hogy magánnyugdíjpénztár tag vagyok, hanem azt jelöljem, hogy a tb-i nyugdíjrendszer tagja vagyok?
2. Ha a múlthónapban még azt jelöltem, hogy magánnyugdíjpénztártag vagyok, akkor azt javítanom kell?
Köszi ha válaszol valaki.
ettől a "legalább van munkahelyed" dumától kész vagyok....
Igen, bejelentett, de kapok zsebbe is.
Így van, ha viszont rendelt, max magára költi el a vállalkozó.
Mert ugye amit én kiadok, az nálunk sorszám alapján megy, ez a legtisztább.
Ó igen!
A Párom is minden évben vesz át üdülési csekket, meg kajajegyet, amit sose látunk... :D
Még nem, majd leszek.
De ez egy bevett szokás a mai világban sajnos.
Temészetes hogy háborog a gyomrunk.
De ha Te lennél vállalkozó, Te is ugyanigy tennél.
Attól, hogy esetleg látszólag ő jobban él, még nem biztos, hogy valóban igy is van... Lehet, hogy neki fontos, hogy azt a költséget ne kelljen leadóznia.
A kisebb vállalkozások 90%-a igy csinálja.
Jó tanács: nyeld le a békát, legalább van munkahelyed.
Ha van anyagi háttered, akkor tudsz vitatkozni, másképpen nem.
És csak annyi bért kapsz ami papiros? bejelentett?
A fekete kifizetéseket valahogyan le kell dokumentálni... sajnos. Ezzel a rendszerrel ez jár...
Fordítsuk meg:
A vállalkozó fizet zsebbe pénz, mert drága, ha bérjövedelemként leadózza Ő és a munkavállaló. Na de hogy vonja ki a cégből hivatalosan a pénzt?
(A cafeteria alacsonyabb adóval jár, de az is adóköteles.)
Amúgy a vállalkozókat is fel lehet jelenteni a Munkaügyi Bíróságnál, de szinte előre borítékolható, hogy a feljelentő nem fog tovább az adott cégnél dolgozni. Indokot lehet találni a kirúgásra sajnos:(
Sőt, ismerek olyan vállalkozót is, aki papíron kifizeti a bért, de az alkalmazottak valójában csak borravalóért dolgoznak.
Mindenki úgy csal, ahogy csak tud.
Nem merés kérdése, hanem anyagi helyzeté. Ha vannak úgy tartalékaid, hogy ne ezen a munkahelyen múljon a megélhetésed, és már tele a hócipőd a céggel/főnökkel, akkor fel lehet névtelenül jelenteni őket.
Volt egy előző munkahelyem, ahol az alkalmazottak 3/4-e nem volt bejelentve és keményen folyt az okirathamisítás is. Őket csak azért nem jelentettem fel, mert összebarátkoztam néhány kolleganőmmel, és nem akartam nekik rosszat, mert a fekete pénz is még mindig jobb, mint ha nincs az embernek munkahelye -- amit elég nehéz mostanában találni.
az nem mentség.
hát az gáz.
mondom addig mehet míg nem megy az apeh vagy a munkaügyis egy átfogó ellenőrzésre.
egyébként ezek a dolgok kötelezőek.
a bérjegyzéket nem kell aláírnik.
nálunk az adminisztráció teljes káosz.
4 éve dolgozom itt, 1 db bérjegyzéket nem láttam, nem vettem át, nem írtam alá
az lehet, de nagy bukata lehet belőle. ellenrőzi az apeh, és ha nem is rendeltsose a vállalkozó ebéd jegyet meg át is kell vetetni a dolgozóval és meg kell őrizni.
szóval sztem addig kivitelezhető amíg nem jön egy alapos ellenőrzés.
semmit nem írtam alá és igen örül, h van munkám
könyvelő vagy?
Hát igen, szoktak ilyet csinálni a vállalkozók...
Ha aláírtad, már nem tehetsz semmit.
Meg egyébként sem.
Manapság az a módi, hogy örülj, ha van munkád...
Sziasztok!
Az alábbi kérdéssel kapcsolatban kérném könyvelők segítségét:
Főnököm az április havi bérjegyzékemben étkezési jegyet is feltüntetett, abból a célból, hogy ő jobban jöjjön ki adózás szempontjából, azonban én semmilyen bérkiegészítést nem kaptam. Tudom, hogy elvileg ebből semmilyen adókötelezettségem nem származik, na de könyörgöm, normális az, hogy ő elszámolja, feltünteti a bérjegyzékben én meg nem kapom meg....????
Szerintetek mit lehet ilyen esetben tenni?