Kompenzáció (beszélgetés)
közalkalmazott.
nektek a nyelvpótlék van még?
Igen, az ember lánya dühöng, azután elkeseredik és beletörődik... :((
Már megértem az egészségügyben az 50%-os fizetésemelést is anno, az is "Átlag 50%" volt, ami úgy nézett ki, hogy egy-egy helyen a vezetőség a nagy fizetésére kapott 60-70%-ot, az "alja" dolgozó (az amúgy is kis fizetésére)meg 5%-ot, így pont kijött az átlag. És közben minden ismerősöm irígyelt, hogy most kaptam 50%-os emelést, mert a média csak ezt hangoztatta...
Semmi nem változott, úgy látom :(
Pontosan jól látod a dolgokat.
De sajnos nem mi vagyunk azok, akik változtatni tudnánk rajta. Kifejteni sajnos itt nem tudom, mert az már politizálás lenne.
Ez mind igaz mindkét oldalról, amit leírtatok, még ha sarkítva is. De most nem azt vitataom, hogy mennyi is a köztisztviselők bére vagy mikor emelték stb. hanem vajon mennyire kkorrekt, hogy adok egy juttatást a közszférának, de a gyerekesek nem kapják meg, mert ők úgyis kapnak mást...
Tehát nyugodtan bemondhatják a TV-ben, kompenzációt a kisgyerekesek nem kapnak, mert ők úgyis kapnak adójóváírást, igaz, hogy akkor tul.képpen nem is támogattuk őket, végül ugyanott vannak, de mi verhetjük a mellünket, milyen fasza kedvezményeket adunk itt a családos embereknek :(
Így van.
Pl. a saját ruhámban dolgozok, elvárják, hogy csinos lergyek (hatóság) de miből, ha ruhapénzt pl. már nem kapunk.
Egy szóval sem mondtam, hogy ezek emelkednek, és csak a közszférát sújtják a negatív intézkedések, de itt konkrétan (kompenzáció) ez a réteg érintett, ez a fórum témája.
Ha a privát véleményemre vagy kíváncsi, maximálisan felháborít, hogy a nyugdíjminimum (és minden, ami ez alapján kerül megállapításra) az évekkel ezelőtti szinten van.
Tidod, én is úgy gondolom, hogy kellenek a jó szakemberek. De azt is gondolom, hogy aki kivételes tehetség, az tanuljon. És nem vagyok elszállva anyailag, de a lányom IQ-ja 134, tehát igen magas, nagyon okos, 4 nyelven beszél, szóval tényleg érdemes tanulnia. Viszont ott van ugye a másik oldal, ahol nincs ész, van viszont pénz, akár fizetős tagozaton...
A másik fele, hogy a jövőben az alapdiploma olyan lesz, mint nemrég az érettségi. Szinte kötelező.
Nem csak az ő bérük nem emelkedik! A gyes, és az anyaságit, valamint a családit hány éve nem is emelték? Khm....
SZóval szar ez az egész úgy, ahogy van!
nem egyenértékű, igazad van! De tőlünk is ugyanúgy elvonnak csak épp nem az állam, ugyanúgy többet fizetek mindenért!
Én nem sajnálom tőletek, és tudom hogy jól jön nektek ez a pénz! Csak nem így kellett volna megoldaniuk!
de igazából nincs is értelme vitázni rajta, mert nem tehetünk róla, és érte se ellene, ez van...
Hm, és szerinted a köz- és kormánytisztviselők, közalkalmazottak nem fizetnek adót és járulékot?
Ennek a szférának a bére 2008 januárja óta azonos összegű, azzal, hogy azóta több juttatást teljes egészében elvontak tőlük, miközben mindennek az ára lényegesen emelkedett.
Ergo reálértékben lényegesen kevesebbet keresnek, mint 2008-ban.
A kompenzáció -mondom én- azért nem jár annak a költségvetési szervnél foglalkoztatottnak, aki jogosult családi kedvezményre, mert így kevesebb pénzt kell hozzátenni országos szinten a bérükhöz. Aki a kedvezménnyel kompenzálódik, annak nem kell a tényleges kompenzációra elkülöníteni a központi költségvetésből. Hogy ez mennyire fair vagy nem, arról inkább nem mondanék véleményt.
Bursa Hungarica: az önkormányzat képviselő-testülete/közgyűlése megszavazhatja, hogy csatlakozik-e a programhoz. Ha nem, akkor nincs is az adott településen erre az ösztöndíjra pályázati lehetőség. Ha igen, akkor kiírja a pályázatot, amit az önkormányzat által meghatározott összegű jövedelmet el nem érők adhatnak csak be. Az egy főre jutó jövedelemhatár megszabása az önkormányzat szuverén belátásra van bízva, lehet akár 30.000.- forint/fő is. Akkor, ha ketten keresnek minimálbért, és két gyereket tartanak el, plusz az egyikre még családit is kapnak, már nem férnek bele.
Emellett pedig szintén az önkormányzat dönti el, mekkora összeget ad. A minimum, 1000 forint. Ugyanannyit tesz hozzá a megyei önkormányzat, amennyit a települési ÖK megszavaz, és ennyivel, de maximum 5000 forinttal egészíti ki az állami alap. Továbbá a pályázat minden évben csak október- november hónapokban adható be.
További ajánlott fórumok:
- GYED kompenzációt hol lehet kérni?
- Közszféra: rendszeres havi kompenzáció vs. versenyszféra: minimálbér
- Gyed kompenzáció - valaki megkapta már?
- Jogosult vagyok-e a GYED kompenzációra?
- Tgyást kaptam, utána gyedet! 75000 Ft helyett most 56000 Ft-ot kapok. Nekem jár a kompenzáció?
- Gyed kompenzációs nyomtatványon a változás bejelentést milyen esetben kell kitölteni?