Közszféra: rendszeres havi kompenzáció vs. versenyszféra: minimálbér (beszélgetős fórum)
Sziasztok!
Valaki tudna abban segíteni,hogy ha most leszek kormánytisztviselő és ezt megelőzően már volt 4 év munkaviszonyom a versenyszférában egy pénzügyi szolgáltató cégnél,akkor azt elismerik és beszámítják a közszférai besorolásomnál,vagy a nulláról fogok indulni?
Köszi!
Teljesen egyetértek!
Aki tanult eleget, beszél nyelveket, jó munkaerő, továbbképzi magát, és igen, ha kell "megszakad" a munkában, az közszférában is, versenyszférában is fog jó állást találni, jó pénzt kapni.
:DDD Bocs!
Ilyen alapon mindenki mindenki adójából él, pont amiatt, amit leírtam lentebb:
amit én odaadok a piaci őstermelőnek, abból ő holnap vesz a tescoban zoknit, aminek visszafolyik egy része adóban (ÁFA) a nagy közösbe, egy részéből megkapja a tescos pénztáros a fizetését, amiből adót vonnak -de akkor ezek szerint az ő SZJA-ja "adóbb adó", mint a tied, vagy az enyém :DD-, aztán a másik feléből ő benzit vesz a kocsijába, aminek a nagy része adó és egyéb sallang, és sorolhatnám a végtelenségig a kört.
Elvileg akkor csak azok nem a másik és saját adójukból élnek, akik külföldről kapnak fizetést, és azt költik el itthon.
Ugyan mit adózunk? Az adót?
Na jó, természetesen mi is nettóban kapunk fizut, de mivel az adókból kapjuk, ezért a mi "adónkkal" az a pénztömeg nem lesz több.
Én nem tudom, neked ki mondta ezt a sok sematikus marhaságot, de nagyon félre vagy tájékoztatva. ;)
Én lassan 10 éve a közszférában dolgozom, a 3. helyen. Minden helyre totál ismeretlenül, mindenféle protekció nélkül kerültem. A mostani helyemre kétgyerekes anyaként.
Amikor munkanélküli voltam, egyszerre 4 helyre pályáztam, sehol sem ismertek, mégis mindenhova felvettek volna, de nyilván egy fenékkel csak egy lovat lehet megülni (legalábbis a "végeken". ;) ), tehát egyet elfogadtam, a többit visszautasítottam.
Ugyanezt elmondhatom a férjemről, hogy az összes eddigi - versenyszférás (merthogy ő meg csak ott dolgozik/-zott)- munkahelyét, csak és kizárólag az évek - most már évtizedek - során megszerzett szakmai tapasztalata és tudása alapján kapta, SOHA nem volt protekciója.
Számomra ebből az a tanulság, hogy fel kell mutatni valamit (tanulni, fejlődni, jó szakembernek lenni), és lesz munka mindenféle protekció nélkül. :))
Ne bolonduljunk már meg!
1. Pont a közszféra az, akitől az utolsó forintig levonják az adót, mert nem tud letagadni egyetlen forintot sem. Tehát akik ott dolgoznak, legalább annyit adóznak, mint mások.
2. A versenyszférás minimálbérekről tudjuk, hogy a legritkább esetben annyi valójában, mert zsebből zsebbe még a munkáltatók nagy része ad mellé néhány kósza forintocskát. ;)
3. Szerinted, ha a közszférás fizetésemmel elmegyek: a pékhez, a húsboltba, a piacra a zöldségért, a fodrászhoz, a kozmetikushoz, és még sorolhatnám a versenyszféra területeit, és kifizetem az általa megtermelt/előállított terméket, vagy nyújtott szolgáltatást, akkor ő miből is él?
... és "furcsa" módon, sosem kapok ezeken a helyeken számlát...
Én se nem irígykedem, se nem útálkozom. Szerintem írásomból nem ez süt.
bemutattam egy mamut versenyszférás cégnél a helyzetet.
Most irigykedtek vagy csak utálkoztok... nem értem. A lehetőség mindenki előtt adott... pályázatot beadni, a kiírásnak megfelelő végzettséggel, elbeszélgetésen értelmesen megnyilatkozni, és akkor be lehet jutni... talán.
Mi most veszünk fel két embert, nem kell már pályáztatni, az elmúlt hónapokban beérkezett önéletrajzokból elővettünk 6-ot, akinek a végzettsége megfelelt, mára behívtuk őket elbeszélgetésre, és megvan a 2 ember. Úgy hogy előtte nem is láttuk őket, a kutya nem kérdezte tőlük van-e gyerek, akar-e szülni.... csupán a végzettségek és az elbeszélgetés alapján megállapították (természetesen ilyenkor 3-an vannak benn), hogy alkalmasak-e a munka elvégzésére. Mert munka, bármilyen furcsa is, van dögivel. De mint írtam, a lehetőség adott....
De a versenyszférában még ezt sem adják. Legalább is én még senkitől nem hallottam a körünkben. És igen,a közszolgák bérkompenzációját mindenki adójából fizetik.
Amúgy egy nagy multinál pénzügyi területen dolgozom, és 2007 óta egy Ft fizetésemelés sem volt, lassan beéjük a minimálbért, és ez aztán röhej. De, örüljek hogy egyáltalán dolgozom, és mondjuk nem szalag mellett. Itt sem konpenzálnak semmit. És mivel a magyarországi nyereség döntő többségét elviszi a válságadó, így kölrségtakarékosság van ezerrel.
Most mondjam azt, hogy 10 ezer Ft-os reklám anyag rendelésünket nem engedélyezték, akkor a fizetés? No comment.
Olyan szépen átgondolták, ezt az adó reformot, hogy csak na!
De nem baj, jön most megy a több ezer milliárd a pénztáraktól, lesz is habzsi dőzsi egy ideig. De nem nekem, vagy neked, az biztos.
Hm, és azt tudod, hogy a túlóráért, legalábbis a köztisztviselőknek nem jár semmi?
Nem tudom, szeretnél-e a helyemben lenni, amikor a hét minden napján reggel fél 8-tól este 8-ig a munkahelyen vagyok, amikor este 10-ig ülök bent, és mint említettem, ezért nekem nem jár semmi? És amikor mindezt szinte ugyanannyi fizetésért csinálom, mint 2006-ban, azzal, hogy azóta egy csomó juttatást megvontak? Magyarul a reálkeresetem LÉNYEGESEN csökkent, a munka meg egyre több. Mégsem szidom azokat, akik az ún. "versenyszférában" veszettül meggazdagodtak, igaz sokan jó sok csalás, mások kizsákmányolása árán. Mindig azt szoktam mondani: tessék, ki lehet próbálni! És ez oda-vissza igaz?
A bérkompenzációról meg annyit, hogy így az eddig nettó 82.000-et kapó, idén 30 éve dolgozó kolleginának nem lett 79.500 a fizetése, hanem 81.850. Most akkor annyira irigyelni kell őt?
Egyébként nem értem ezt a mindenhol zajló közszféra ellenes hangulatkeltést? Mire jó ez?
Ha a mentőt hívod, mert az apukád infarktust kapott, jön egy közalkalmazott, ha a tűzoltókat hívod, mert kigyulladt a házad, jön egy közalkalmazott, ha a rendőrre van szükséged, mert betörtek, ő is a közszférában van, ha bemész egy hivatalba, hogy segítsenek kitölteni egy számodra bonyolult nyomtatványt, ott egy köztisztviselő fogad.
Mit szeretnél: ha ezek az emberek kedvesen segítenének neked a bajodban, vagy ha -mint te is általánosítva- utálkozva néznének rád, hogy na itt jön egy vagyonokat kereső, fújj-ogó a versenyszférából?
Én is 39 évesen kerültem a KÖZbe, az utcáról (nulla protekció).
Én szeretem, mert azért annyira nem használnak ki, mint némely vállalkozás. Valahogy azért emberi a környezet - most ezen azt értem, hogy pl. egy TESCOs pénztáros még pipilni se mehet ki nyugodtan.
Ezek szerint úgy gondolod az a normális, ha valaki beleszakad a munkájába?
Én nem versenyeztetném a két helyet. Voltam versenyszférában és közszférában is. Szerettem a versenyszféra pörgését, a kihívásokat, de mivel 100 %-ot szeretek a munkámban is (vagy többet) el kellett döntenem, hogy gyereket nevelek vagy önmegvalósítok. Gyereket neveltem. A közszféra... igen, jó (alapjáraton alkalmazkodó vagyok, tehát egyiket se fogom szidni), de egyenes út vezet az elbutuláshoz, ha az ember önszántából nem képezi magát. Törvényeket kell betartani és betartatni... 0 kreativitás, 0 gondolkodás... szerintem agyilag sokan nem bírnák. De lehet választani... én se protekcióval kerültem a közszférába, hanem tanultam... jelentkeztem, és úgy tűnik valamiért megfeleltem =(37 éves voltam, akkor és nem 23, rövid szoknyában) Utána is képeztem magam, igyekeztem maximumot nyújtani, és ha már anyagilag nem is tehetik, de erkölcsileg igen, elismerik a munkámat.
Én közszférában dolgozom... Mi az a havi bérkompenzáció?
Hét éve nem volt béremelés, ez alatt az összes pluszt, pótlékot, ami volt, elvették... tehát 7 éve folyamatosan csökken a fizetésünk. A nagyvezetőknek lehet, hogy nem kell megszakadni, de mivel az elmúlt évek elbocsátásai a dolgozókat érintették, bizony, hogy 1-1 ember látástól mikulásig dolgozhat....hm... nálunk. Hja, és itt is él már, hogy mindenféle indoklás nélkül bármikor felmondhatnak.
Nem 200-ra?
Ti kaptok utazási költségtérítést?
Mert a cafetéria nagy részét elviszi a bérlet (nem mondom, ez is nagy segítség).
További ajánlott fórumok:
- Mikor utalják a rendszeres szociális segélyt? (Aktív korúak ellátása)
- A rendszeres gyermekvédelmi támogatást nyáron mikor kapjuk? Hallott már valaki róla mikor hordja a postás?
- Hogyan kezdjen egy fiatal pár önálló életet úgy, hogy mindketten minimálbéresek?
- Menstruált valaki rendszeresen terhessége alatt?
- Utolsó kilók leadása helyes étkezéssel és rendszeres sporttal
- Te hogyan változtatnád meg a segélyezés rendszerét Magyarországon?