GYED kompenzációt hol lehet kérni? (tudásbázis)
Sziasztok.Én folyamatosan hívom a cégemet,hogy mikor küldik a kitöltendő nyomtatványokat a gyed kompenzációhoz,összevissza hazudgálnak,hogy már elküldték de bizos nem ért ide(3 hónap alatt),meg még nem volt idejük feladni postán,meg biztos nem vátozott meg a címem??Közben a fizetési papírjaim rendben megérkeznek.Szerintem húzzák az időt,hogy kicsússzak a május 31edikei határidőből és akkor ugyebár visszamenőleg már nem kérhetem.
Szerintetek ezt megtehetik??Ilyenkor mi a teendő,ha a cég direkt nem is akarja kifizetni,hova forduljon az ember ilyenkor?Pedig járna nekem is!!!!
Hú. Ez igen. Megpróbálom ilyen szemmel nézni.
Köszi.
Én is visszaküldtem február 20-án fogadta be az OEP a kompenzációs papíromat. Tavaly is gyeden voltam. Családi kedvezményt is igénybevettem.
Ma jött az igazolás a gyedem februári összegéről, de nem fogok többet kapni. Külön fogják kifizetni a kompenzációt? Kezdek aggódni.
Sziasztok
Nekem a munkáltatóm kiküldte a papírt a jövedelempótlékhoz, mivel tb-kifizetőhely.. De gyedet viszont január 18tól kapok.. Most akkor mi van? Ők néztek el vmit, hogy kiküldték a papírt vagy mégis kapok kiegészítést? Kétlem amúgy.. Volt így vki? Köszi
Azért ez nem egészen így van. A gyed nettóját pótolják.
Tavaly az adóalap a bruttó tgyás vagy gyed 27%-kal növelt összege volt és ennek vették a 16 %-át, majd ebből kaptál 12.100.-ft adójóváírást.
Idén a bruttó tgyásnak, gyednek nincs adóalap emelő tényezője és így a kevesebbnek veszik a 16%-át.
A kettő közötti különbséget adják meg jövedelempótlékként, ezt olvashatod ki a táblázatból.
Az adójóváírás eltörlése végett nagyon sokan kevesebb gyedet ill.tgyást kapnak.Azok járnak rosszabbúl akik (nem tudom pontosan) 160 ezer bruttó alatt kerestek.
A kompenzáció tulajdonképpen bérkiegészítés,hogy rendesen kapjuk továbbra is a pénzt.
Ha neked OEP utalja a pénzt nekik kell papírt küldjenek,ha a munkáltató a kifizetőhely,akkor nekik kell intézni.
Ha visszanézed a fórumot,már többször belinkelték,hol lehet letölteni az ehez szükséges nyomtatványt.
A jövő hónap elején a márciusi ellátással együtt - januárig visszamenőleg - egy összegben kapják meg a jövedelempótlékot azok a terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő kismamák, akik helyesen kitöltve juttatták vissza nyilatkozatukat a folyósító szervhez - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
A Magyar Közlönyben február elsején jelent meg a kormánydöntés, amely szerint jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium akkori közleményében azt írta: a január 1-je előtt megállapított gyed és tgyás esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban; ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen. Hosszabb távon a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított gyed- és tgyás-összegek is nőnek majd - közölték.A jogszabály szerint a jövedelempótlékot csak az ellátással egyidejűleg lehet kiutalni. Akinek az ellátásra való jogosultsága időközben lejárt, de a jövedelempótlékra jogosultságot szerzett, április elején neki is kifizetik az őt megillető összeget. Ez után a jövedelempótlékot minden hónapban az ellátással együtt kapják meg a kismamák, amíg a tgyásra, illetve a gyed-re való jogosultságuk fennáll 2012-ben.(origo)
Sziasztok!
Van olyan, akinek a munkáltatója már tudott adni bármilyen felvilágosítást, hogyan kell azoknak igényelni, akiknek a munkáltató a kifizetőhely?!
Köszi szépen!
KisManka
További ajánlott fórumok:
- Gyed kompenzáció - valaki megkapta már?
- Jogosult vagyok-e a GYED kompenzációra?
- Hol lehet kérni igazolást arról, hogy kapom a GYED-et?
- Tgyást kaptam, utána gyedet! 75000 Ft helyett most 56000 Ft-ot kapok. Nekem jár a kompenzáció?
- Ha gyed alatt tanfolyamra szeretnék járni, de a munkaüi közp. nem támogatja a képzést, lehet-e kérni utazási költség hozzájárulást?
- GYED esetén lehet felmentést kérni a kötelező továbbképzés alól? Hová kell a kérelmet postázni?