Kipróbált zabpelyhes receptek (beszélgetés)
kedvenc pogácsám:
50 dkg túró
3 egész tojás+1 fehérje
35 dkg margarin v.vaj olvasztva
45 dkg apró szemű zabpehely
7 mokkáskanál asztali só (ez az én ízlésem)
1 mokkáskanál bors
3 teáskanál őrölt kömény
gyúrd össze, hagyd állni min. 10 percet, de akár egy éjjel is..
Apróra kell szaggatni, tojássárgával a tetejét megkenni, sütni. A tetejére én -mivel nagyon szeretjük- köményt és reszelt sajtot szórok.
Két nagy gáztepsivel lesz. Elálló, kb. fél óráig egy négytagú családnak.DDD...
Nem az én receptem. Briel 34 tette föl .
Nagyon finom!!
Őszi gyümölcsös zabpelyhes sütemény
Hozzávalók:1 bögre zabpehely, 1 bögre joghurt, 1 tojás, 1/2 bögre cukor, (akinek nem elég édes rakjon többet!) 1 kk őrölt fahéj, 1 cs sütőpor, 1 bögre liszt, 1 csipet só, 6-8 szem szilva apróra vágva és 1 nagy alma lereszelve.
Mindent összekeverünk, tepsibe simítjuk, majd 180 fokon 40 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
Egy bögre 2,5 dl.
-kis sűteményes tepsi
Kíváncsian várom!
Az a tapasztalatom, hogy ha kellő ideig hagyjuk, hogy megszívja magát a jó zab, akkor úgy viselkedik, mint a búzadara. :D
Látom, nem szól senki.
Marlenka, én kekszet még nem sütöttem zabból. Nem hiányzik maga a keksz mind műfaj, ezért ebben az ágazatban csak tippem van.
Azt hiszem, az apró szemű biztosabb. A lepény sütésekor is több folyadékot kíván a nagyobb szemű pehely, a recept csak az apró szeműre pontos.
Próbáld nyugodtan.
Finom még bőrápolásra is.
Azt vettem észre, hogy kevesebb is elég belőle a főzéshez, mert jobban szétfut, mint az étolaj vagy más zsír. Süteménybe is jó.
A kókuszolaj kalóriaértéke ugyanannyi, mint a más zsíroké.
(A hőmérséklettől függ, hogy olaj-e vagy szír. Amit én vettem, az nem volt extra, de még nem az ócska kategória sem, és nem volt kókusz- íze. Hamarosan rendelek megint, de a kacsa-vagy libazsír sem halálos méreg, főleg ha nem sokat használok belőle. :D
Nem kell "jól megfőzni".
Ha a lágy variációt veszed, akkor azt éppen csk felforralni kell a folyadékkal.
A másik a nagyobb sze,ű változat, ezt pár másodpercen át kell főzni, de akkor is kicsit darabosabb marad.
Szerintem elég íz-semleges.
Lehet tejben is főzni, én olyan tejbegríz-állagra szoktanm ezt a változatát valami cukroaal eszem. (Ha kakaóval-cukorral szórom meg, akkor egész tálka csokim van, mert olyan "fling"... )
Van, hogy a tejbezabot cukros mákkal szórom meg, jobb, mint a mákos tészta.
Azért ajánlott kicsit forralni és savanykás dologgal kombinálni, mert így érvényesülnek a hetóanyagai a leginkább, legalább is ezt írja a "szakirodalom". :D
Megiszol utána egy jóü bögre teát, elvagy egy darabig.
Elkészíteni sem hosszadalmas. Bármiylen gyümölccsel is jó, én az egyszerőség kedvéért reszelem bele az almát, de soktam felkockázott naranccsal, barackkal, ami van.
Van lepény is belőle, amit már többször ettünk:
2,5 dl zabpehelyre 1 dl meleg tejet öntünk. (Ha nem a lágy pehely, akkor többet.) Picike sót teszünk bele.
Akár egy éjszakán át is lehet állni hagyni, a lényeg, hogy feligya a zab a tejet.
Ehhez a mennyiséghez 2 tojást keverünk. Ízlés szerint még sót, és apróra vágott fokhagymát is.
Teflonban zsír nélkül, vagy pici zsiradékon egyben ki lehet sütni, ennyiből a serpenyőmben (az alja 15 cm átmérőjű) egy jó másfél ujjnyi vastag lepény lesz. Lassan sütve egy idő után szépen meg lehet fordítani, ekkor lehet sajtot is szórni a tetejére, hogy ráolvadjon, vagy akár tejföllel is keverni a reszelt sajtot.
Ennek az adagnak a kalóriaértéke eléggé hatalmas, 800 feletti a kevés zsiradékkal, tejföllel sajttal, együtt, de laktat is rendesen.
puha zabkeksz mákimádóknak - saját találmány:)
50 g mákliszt
200 g zabpehely
2 tojás
4 dl tej
50 g baracklekvár
15 szem édesítő
szódabikarbóna
Összekutyulás után hagytam állni amíg jól megszívta magát, aztán kanállal tettem halmokat sütőpapíros tepsibe. 150 fok, légkeverés. Amíg barnulni kezd a széle. Picit hűlni kell hagyni, aztán simán lejön a sütőpapírról.
Szia! Én ezt szoktam csinálni:
3 banán
78 ml olaj
473.18 ml zabpehely
tetszés szerinti csokidarabok
1 teáskanál vanilia kivonat
A banánokat összetöröd villával, összekevered a többi hozzávalóval, majd ugyanúgy, mint amit Panna.33 írt, kicsi golyókat formázol és sütőpapirra nyomod őket. Jobb, ha a sütőpapirt is átkened picit olajjal, akkor tuti nem ragad le :) 15-20 percig sütsd. Ha száraznak tűnik akkor hozzáadhatsz egy pici tejet.
Csoki helyett használhatsz mazsolát, de én pl. naturan szoktam.Az olaj helyett használhatsz kókuszolajat.
Általában, ami jó búzadarával, az jó zabpehellyel is. Csak tovább kell állni hagyni, és rövidebb ideig főzni.
Én szeretem kis vízzel felfőzve (csak egy forralás), kevés joghurt vagy kefir, és reszelt alma vagy más gyümölcs belekeverve. Ez általában a reggelim. Édesítést sem kíván, de ízlés szerint édesíthető.
További ajánlott fórumok:
- Tefal actifry olajsütő kipróbált és saját receptek
- Norbi süteményei közül sokhoz kell zabkorpa, viszont csak zabpelyhem van. Ha ezt porrá darálom, használhatom korpa helyett?
- Ha a zabpelyhet ledarálom és a gofriba azt teszek fehér liszt helyett és folyékony édesítőt cukor helyett az hányas kódú lesz?
- Hogyan lehet ízletesebbé tenni a zabpelyhet?
- Lagzis süti recepteket keresek (bevált, kipróbált recepteket)
- Hol tudok venni zabpelyhet?