Kijevi csirkemell recept
60 perc
A Kijevi csirkemell hozzávalói:
Csirkemellfilé
trapista sajt
teavaj
fokhagyma
só
tojás
liszt
zsemlemorzsa
és a sütéshez olaj
A Kijevi csirkemell elkészítési módja:
A teavajat időben kiveszem a hűtőből, hogy puha, képlékeny legyen. A Trappista sajtot nagylyukú reszelőn lereszelem, és hozzáadom a puha vajhoz. Adok hozzá még néhány gerezd (ezt mindenki ízlése szerint) reszelt, vagy préselt fokhagymát, és jól összekeverem, egyenletesen eldolgozom. A csirkemellfilét megtisztítom, a kissebb cafatokat levágom róla, és a szélesebb végénél, 1 hosszú, hegyes késsel felszúrom, és lyukat alakítok ki benne. Kívülről pedig finoman megsózom. Mindegyik csirkemellet így előkészítem. Majd a vajas töltelékkel kitöltöm az üreget, amit képeztem, de csak annyira, hogy a vége lezárható legyen. Jól összenyomkodom a végét a húsnak, hogy ne nyíljon szét. Ha valaki bizonytalan a dologban, akkor fogpiszkálóval, vagy hústűvel is lezárhatja. Ezután pedig a szokásos módon, liszt, tojás, zsemlemorzsa, kipanírozom. Én, a biztonság kedvéért dupla panírban készítem, hogy kissebb esélye legyen kifolyni a tölteléknek. Nem túl forró olajban kezdem el sütni, fedő alatt, hogy biztosan átsüljön a husi, és csak a végén csavarom fel a tűzhelyet, hogy megpirítsam kicsit a bundáját.
A hozzávalókhoz azért nem írtam mennyiséget semmihez, mert mindez nagyon függ attól, hogy mekkora csirkemelleket akarunk megtölteni, és mennyi tölteléket szeretnénk tenni bele. A vaj mennyiségéhez képest, kb uannyi sajtot kell lereszelni, vagy inkább a vaj legyen több, mint a sajt, de akkor is csak picivel!
A töltelékből én mindig annyit szoktam csinálni, hogy inkább több legyen, a maradékot pedig (ha annyi kimaradna) le lehet fagyasztani, és legközelebb felhasználni. Ráadásul, én szeretem, ha jó sok fincsi fokhagymás "szósz" folyik ki a husiból.
Frissen sütve, burgonyapürével isteni finom ebéd!
Jó étvágyat!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: c1e9612cd3, 2009. febr. 25. 20:39
A kijevi csirkemell elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.