Kígyórétes recept

Elkészítési idő 60 perc

A Kígyórétes hozzávalói:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 db tojás+ 1 sárgája
2 dkg élesztő
1 dl tej
3 evőkanál cukor
csipet só


A Kígyórétes elkészítési módja:
Az élesztőt langyos tejben 1 ek.cukorral felfuttatjuk.Közben a margarint puhára melegítjük mikróban.Legkönnyebben egy kb.6 literes lábas vagy bográcsban tudjuk majd összegyúrni tésztává. Beleszitájuk a lisztet,rádobjuk a margarint,tojásokat,a felfuttatott élesztőt,maradék cukrot,és egy csipet sót.Könnyedén összegyúrjuk tésztává,majd fél óráig langyos helyen pihentetjük. 3 egyenlő részre osztjuk és nyujtódeszkán kb.30x24cm-re kinyújtjuk az egyiket.A lap hosszabbik oldalait kb 2 cm széles és 8 cm mélységig bevagdossuk.A símán maradt közepét kevés morzsával megszórjuk,és erre a részre helyezzük a tölteléket.A bevagdalt széleket ferdén egymásra hajtogatjuk a töltelék tetején,tojással megkenjük. Ugyan így járunk el a másik két résszel is.175-180 c fokon megsütjük.kb 40-45 perc.Ha kihült,ferdén felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.

Töltelék lehet
Almás:1 kg alma,10 dkg cukor,fahéj,zsemlemorzsa
Cseresznyés,vagy Meggyes,vagy szilvás:1 kg,10 dkg cukor,fahéj,zsemlemorzsa,
Túrós:50 dkg túró áttörve,2 tojássárgája,3 dkg margarin,3 evőkanál cukor,2 tojás fervert fehérje,reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola beáztatva,zsemlemorzsa ha lágy lenne.
Mákos:60 dkg mák,3dl tej,30 dk cukor,2 citrom reszelt héja,tejet felmelegítjük és a többivel összekeverjük.
Ezek a mennyiségek 3 db réteshez kellenek,1 szálhoz ennek a harmadát mérjük ki.
Ha nem frissen fogyaszják,akkor tegyük nelyon zacskóba,akkor puha marad több napon keresztül is.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A kígyórétes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook