Ki, mit főz Karácsonykor? (beszélgetés)
23-án halászlét és bejglit készítünk, 24-én délben ez lesz az ebéd. 24-én vacsorára rántott hal, krumplisaláta, majonézes krumpli, franciasaláta.
Lesz töltöttkáposzta de valamikor 25-26. körül fogom megcsinálni.
Lesz norvég hagyományos karácsonyi húsétel is, szerencsére egyszerű, gyakorlatilag bőrös oldalas, csak be kell tolni a sütőbe :)
Mindenesetre nem fogok mindent egyszerre csinálni, úgysem eszünk annyit egy nap alatt. Mivel itt 22-ig van tanítás, ill. most még a hétfői karácsonyi koncertre készül a gyerek, így a közös mézeskalács-sütés és társai is a két ünnep között lesznek :)
Tejfölös-mustáros-gombás sertés-ragu
Sült kacsa párolt káposztával,
Húsos káposzta
Beigli, pogácsa
Csak kaposztat ne lassak nalunk....
Rantott hus,fasirt,stefania,husleves,zserbo,bejgli,halaszle szokott lenni.
Semmi extra, a szokásos, de nagyon finom, hisz anyukám főzi. Halászlé, rántott hús, hal, majonézes krumplisaláta az alap, de ehhez jöhet még bármilyen köret, saláta. Szeretnék sütni valamit, talán a szokásos gesztenyetorta vagy tiramisu, esetleg aprósüti. Mézeskalács lesz, de azt csak én szeretem.
Az alap a halászlé, az elmaradhatatlan, és részemről a majonézes krumpli, a többi változhat akár.
Húsos káposztát biztos, no meg úgy gondolom, hogy pulykát sütök (combot). Talán még ha veszek egy jó darab sertés-combot, amiből pár szeletet meghagyok újévre a lencse-főzelék mellé rántani, a többit pedig megfőzöm pörköltnek karácsonyra. Ami marad, az mehet a fagyóba a húsos káposztával együtt...
Persze ez még csak terv, meglehet, hogy valami egészen más fog kisülni/kifőni! :)))
nálunk mandulás pisztráng szenteste.. másnap
tárkonyos vargányagombás-csirkés raguleves,baconos őzgerinces csirkemell, aszaltszilvával töltött
pulykamell rántva..többféle köret.. házi fekete-erdő torta,püspökkenyér,gesztenyés süti,sokféle linzeres
aprósüti (kívéve mézeskalács, azt nem szeretjük..)
Azért ilyen könnyen ne add fel. Különben a kész alaplé v. sűrítmény is lehet megoldás. Az utóbbiból már én is használtam. Nem vagyok paszírozós típus. Elment. A család jobban szereti a kevésbé sűrű viszont teljesen házikészítésűt.
A halászleven felül még valószínüleg lesz pisztráng valamilyen formában. Nagy esélyes a citrom és fűszer a hasában + baconbe betekert változat. Valamint krumpli és francia saláta köret. Anyu valószínüleg süt zserbót (eszméletlen finomat csinál mindenki szerint), esetleg gesztenyés bejglit. Én panettone kenyérpudingot készítek és/vagy feketeerdei túrótortát.
A második nap a kísérletezésé. Arra még nincs menu kialakítva.
Mi a szülőknél töltjük az ünnepeket, így nem főzök. Azt tudom, hogy anyósom szenteste mindig rácpontyot csinál. Ott ennyi a menü.
Anyukám mindig tyúkhúslevest főz. A második változó. Mindig van valamilyen formában töltött hús, bundás hús, rántott hal. A köret sültkrumpli és mazsolás rizs szokott lenni, illetve franciasaláta.
Konkrétan még nem tudom, hogy idén mi lesz, mert mindig készít valami újdonságot, de szerintem a fent felsoroltak tuti.
Karácsony első napján előző években töltött kacsa volt, idén töltött tarja lesz egészben.
Süti az rengeteg szokott lenni. Minden évben elmondja, hogy csak 1-2 félét csinál, de a végén 10 alatt meg sem áll. Pl: hólabda, kozáksapka, méteres kalács, kókuszgolyó, Lajcsi szelet, raffaello, linzer.
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- NAGY FOGYÁS! 2011 karácsonyig lefogyunk!
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?