Ki hogy mondta el gyermekének, hogy nem a nyuszi hozza az ajándékot? (beszélgetés)
Az enyimek teljesen maguktól jöttek rá, hogy badarság így nem kellett mondanom semmit ! Nem tudom, hogy mi lenne a jó módszer de szerintem nem okozna már a gyerekeidnél traumát ha megtudnák az igazat , mert elég nagyok hozzá ! Egy 2-3 éves még lehet hogy nem fogná fel, de a tieid már biztosan !
Azt hiszem jobb lenne minél előbb megtudják most már az igazat , mert a suliban kellemetlen perceket okozhat ha szóba kerül és többi gyerek kineveti ! Jön a Miki ..nagyszerű alkalom :) Add a kezükbe a csomagot és mondd el, a Mikulás hagyomány történetét ! Meg fogják érteni :)
Lehet, ha jön az ünnep újból előkerül a téma.
Saját példám, (anyukám sokszor elmondja), én egyszerűen felismertem őt, mert elég rutintalanul saját maga öltözött be Mikulásnak. Mág sok más dologban is álandóan megakart kímélni a csalódástól, (ez engem már gyerek koromban is idegesített, hogy miért nem a valóságot mondják) én ezért nem is indítottam úgy egy ünnepet sem, hogy ez meg az hozza az ajándékot.
De az utolsó Mikulás ünnepséget "sikerült" berszerveznem, ott: egy erdőben várta a Mikulás a gyerekeket és teljesen úgy tűnt, hogy az igazi, innentől kezdve, a gyerekeimnek mondhatok akármit ők már látták az igazit, csak azt nem tudom idén, hogyan oldják meg, mert ezt szerintem már nem tudják felülmúlni, és akkor marad megint a magyarázkodás.
Az én 9 évesem (fiú) egyszercsak azt mondta, (húvét előtt) ő nem hisz a húsvéti nyusziban. Megkérdeztem, hogy miért nem. Azt mondta (katolikusok vagyunk), hogy mi köze egy nyúlnak Jézus feltámadásához.
A Jézuska és Miklós püspök beleillik a képbe, az fel sem merült benne, hogy ott sem klappol valami, tehát a dolognak nem a mese-részével volt a baj, hanem a logikával :)
Titokban elmondtam neki - hosszú vívódás után, főleg azért, mert elkezdte győzködni a 6 éves húgát is, aki el is sírta magát emiatt -, hogy igazából a nyusziban én se hiszek, majd később elmondom, hogy miért. Gondoltam, keresek egy alkalmas időpontot, amikor ketten leülhetünk és átsegítem a "traumán". Már elszántam magam, hogy elmondok mindent: karácsonyt, Mikulást is. De azóta nem kérdezett. Pedig húsvét nem tegnap volt. Én azt gondolom (lehet, hogy tévedek), hogy talán megsejtett valamit - akár tudat alatt - és nem akarja még hallani...
Biztos,hogy hisz benne mind a 2 nagy,mert most is nagyon várják a vasárnapot,még azért is szóltak,hogy apa ne vágja le a füvet,mert nekik kell a fű,hogy fészket csinálhassanak.
Köszönöm a segítséget,remélem nem lesz majd nagy törés az életükben,ha kiderül majd az igazság.
De jó kis téma :)
Nálunk Csajszi 9 éves és legutóbb Karácsonykor adtam hálát, hogy még megvan a mítosz :)
Állítólag kiválóan tudják már egy bizonyos életkorra, hogy nincs nyúl, nics Télapó, nincs fogtündér. De szeretnek hinni benne.
Magamra emlékszem, hogy megdicsőült üdvrivalgással visítottam a világba a tutit, hogy ÉN tudom, hogy nem a Télapó hozza ... ! Emlékszem rá, nagyon büszke voltam magamra.
Most, hogy lányunk van hasonló életkorban, nagyon izgulok, hogy mi lesz majd. De szerintem felvilágosítani nem kell. Majd jön ez magától, illetve a suliban az idősebbek képbe helyezik a kisebbeket.
Én minden esetre nem szólok, hadd legyen meg addig a kis rejtélye, amíg lehet.
Gondolj bele, Ő ilyenkor annyira izgul, mint mi, amikor krimit nézünkés jön a baltás gyilkos.
Hülye hasonlat, de neki ez okoz adrenalinemelkedést. Szerintem.
... nem hisz benne... elfogadja így, ahogy van... ahogy kitaláltátok. Jó esetben a gyereknek nem kell megmondani, hogy mi van, hanem észrevétlenül megy át a "tudom"-ba. :o)) Amikor a 14 éves fiamat megkérdeztem, hogy van-e valami különleges óhaja karácsonyra, azt mondta, "a Jézuska azt pontosan tudja" ... hm... lehet, hogy hisz még a Jézuskában.
Húsvétkor a mai napig anyuéknál vagyunk (családi ház, nagy udvar) és végigdugdosom az összes bokrot, fűcsomót ajándékokkal... és a 14 és 17,5 éves gyerekeim ott keresgetik. Hm? Hisznek a nyusziban? ;)
szia
én elmondtam neki, hogy ovisokhoz jön csak, ő már nagyfiú lett és neki így már nem:DMegértette, mostmár tudja hogy tőlünk kap:DD
Nem a nyuszi hozza az ajándékot?
Miért, a nyuszi hoz ajándékot? Nekem sose hozott. Azt hiszem az én gyerekemnek se fog. Vasárnapra nem kapnak ajándékot? Ah, el vannak kényeztetve a mai kölykök.
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni.Nagylányom 10 éves a nagy fiam 7 éves.A mai napig hisznek a mikulásban és a télapóban,ami nagyon jó,de félek,hogy a lányom csak azért hisz még benne,mert mi azt mondjuk neki.Az iskolában már biztos sok hasonló korú gyerek tudja,hogy nem a nyuszi tojja a piros tojást.
Segítséget szeretnék kérni,hogy ki hogy világosította ez ügyben fel a gyermekét.
Köszönöm.
További ajánlott fórumok:
- Tudsz venni ajándékot a gyermekeidnek Karácsonyra?
- Mit tennél, ha kapnál egy olyan ajándékot, amit nem neked szántak?
- Kaptatok idén ciki ajándékot? Ha igen, mit?
- Lehetséges, hogy egy autista gyermeken csak az óvodában jelentkeznek a tünetek?
- Hogyan lehetne az önhibájukon kívül szegénnyé váló embereknek ajándékot adni?
- Ki mit vesz gyermekének / gyerek rokonának karácsonyi ajándéknak?