Készülődés Húsvétra (beszélgetés)
Várom, a gyerekek miatt! Ahogy kint a fűben keresik a csoki tojásokat, nyuszikat olyan édesek!:) Amúgy zárva az ajtó, Engem ne locsoljon meg senki, csak Ők!:) Majd, ha apás hétvége lesz, majd akkor meglocsolják a nagyszülőket is!
Sütünk sütit, és csinálunk sok sok finomságot...!:)
Nem.
Hogy készülök rá?
Elhintem mindenkinek, hogy elutazok 4 napra, szóval bocs, fájdalom, de ne jöjjenek, nem leszek itthon.
Igen! Kirándulni megyünk a gyerekkel.
Csak a keresztapja és a nagyapja locsolja meg, hozzájuk mi megyünk, ennyit kibírunk :))
Nem várom és nem is készülök rá :)
Tavaly elutaztunk, hogy még a környéken se legyünk húsvétkor. Idén is ilyesmit tervezünk :)
ohohhhó, már kajálunk? :)))))
Küldtem neked sütirecepteket! Fotók is vannak hozzá! Nem én készítettem, de nagyon jók!
És egy kakaós változat:
Fonott kalács
Hozzávalók:
# 60 dkg liszt,
# 2 tojássárgája,
# 5 dkg élesztő,
# kevés só,
# 4 dl tej,
# 2 evőkanál olaj,
# Töltelék:
# 1 kocka margarin,
# 20 dkg cukor,
# 3 evőkanál kakaó
Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk, 6 cipóra osztjuk. Akkorára nyújtjuk ki, mint a tepsi. A töltelékhez valókat összekeverjük, ezzel megkenjük a cipókat és feltekerjük. 3-3-ból fonunk kalácsot. Szorosan egymás mellé rakjuk, mert így csak felfelé tud kelni. 30 percig kelesztjük. A tetejét kenjük meg olajjal, szép ropogos lesz tőle.
A folytatás:
Ha végzett, egy lisztezett nyújtólapra teszem a tésztát, 6 db-ra osztom, majd mindegyiket kisodrom egyforma hengerré.
Három hengert összefonva, ez lesz a talpa, egy kicsit meglapítani, majd erre rá a másik három hengerből a fonat, a végei összenyomva. Megkenem egy a felvert tojásba mártott ecsettel.
Kelesztés: 45 perc, 50 c-on, gőzben( mi a sütőben csináltuk ).
Ha letelt az idő, begyújtom a sütőt, maximumra állítom, és újra megkenem a kalácsot, a sütőt begőzösítem, és beteszem a tésztát. Az első 15 percet maximumon, majd vissza veszem a hőfokot 200 c-ra, és ott még 30 percet sütöm.
Aki kalácsot szeretne készíteni, íme egy recept:
Kalács alap tészta ( érkezési sorrendben, kenyérsütő géphez, természetesen elkészíthető kézzel/robotgéppel is, de számoljunk rá 1 óra plussz kelesztést, mert ennyi ideig keleszti a gép)
15 gr olaj, 20 gr só, 100 gr cukor, 15 gr vaníliás cukor, 60 gr vaj, 270 ml 1,5%-os tej, 2 db tojás sárgája, 100 gr rétesliszt, 260 gr kenyérliszt (BL80), 300 gr sima liszt (BL55), 11 gr szárazélesztő, és egy tojás felverve a kenéshez.
Fontos!: minden alaktrész szobahőmérsékletű, kb. 2 órát várakoztak a pulton, a liszt szitálva, a tojás sárgája és a vaj a tejben.
Tészta program, (1 ó 50 p ).
Most láttam bárányos sütőformát. Aranyos lehet!
Egy újságban láttam olyat, hogy kis koszorút készítettek (valami briós-szerűből). Jól néztek ki benne a festett tojások.
Nálunk is a szokásos sonka, tojás, kalács. Szerintem idén a fonott kalácsot majd én sütöm.
A tojásfestést hanyagolom idén, amíg Ábel pici legalábbis, majd ha nagyobb lesz, akkor magcsináljuk együtt. Veszek csokitojást merthát mégis legyen valami....