Kertes házat van, aki felszenteltet? (beszélgetés)
Szeretnénk elköltözni kertes házba.Nézegetjük az eladó házakat.
Ha valamelyik háznak kellemetlen a kisugárzása ,nem érdekel.
Felszentelésen még nem gondolkoztam.
(Érdekes is lenne egy ateista férjjel🤔)
Igen igen.
Csak nagyanyàm már annyival élelmesebb, hogy magának megcsinálja, és így nem kell fizetni a papnak :D szerintem tuti hatásos így is :D
Minden évben vízkeresztkor egy krétával felírja az aktuális évszàmnak megfelelően, idén pl:
20 G+ M + B 21
Ott marad következő évig.
Ez felénk, Borsodban, idősek közt szokás. Megszentelik a hàzat, vagy valami ilyesmi jelentése van.
Pl férjem mamája is csinálta ezt míg élt. De Ausztriában is sok helyen láttunk ilyet.
Mint Pumukli? Az egy mese. Felnőttként is lehet kedvelni a meséket, de tudni kell, hogy az nem a valóság. Ezt már sok kisgyerek is felismeri. Te hány éves vagy?
A házszentelés más téma, mert azt a vallásos emberek művelik. Vízkeresztkor a pap megáldja a házat.
Jó pénzért kis abrakadabra és összefirkálja az ajtót.
Nagyanyàm mai napig felírja az ajtófèlfára mindne évben hogy Gáspár Menyhért Boldizsár.
De nem a manók ellen :D :D
Nem bántásként mondom, de ha valóban nagyon komolyan érintene az effajta megszentelés és hiedelem, akár vallási okokból, akkor nem létezne olyan "kobold", olyan "Isten", olyan "lélek", hogy felszentelésnek nevezzek egy megszentelni kívánó házat. Akik hisznek ebben és vallják, hogy létezik, azok tudatában vannak dolgoknak.
Az hogy te másnak azt írod, hogy majd meglátogatja, az pedig a magad hiszékenységének a másra erőltetése. Aki igazán hisz valamiben, valakiben, az nem "fenyeget" vele, hanem csak egyszerűen hisz.
Senki nem rosszabb attól, mert nem hisz az ilyesmiben, ahogyan az az ember sem, aki igen!
Évtizedek óta lakom a kertes házamat, de a családon kívül mással nem találkoztam se benne, se kint a kertben. Kivéve a vendégeket, de őket én eresztem be.
A bence poloskák, pókok meg a harlekin katicák is számítanak? Ha felszenteltetném, akkor azok nem jönnének? Még meggondolom.
Nem úgy általában "vidéki" szokás. Vidékenként, talán falvanként is változó.
És "meg" szentelik, nem "fel".
Van, ahol minden újévkor is megszentelik a házat.
Házszentelés: Igen, létező dolog. Római katolikusként mondom, nem tudom, más vallásoknál van-e ilyen. Jelenleg a kovid miatt szünetel, most megoldják messziről. Érdekes, ha így is működik...
Más: Jelenleg gyónni sem kell, feloldoz a pap a mise kezdetén. Lehet menni áldozni. Igaz, utólag- a kovid elmúltával - a gyónást pótolni kell.
(Szóval, minden megoldható csak akarni kell. :D )
Régebben volt ennek hagyománya:))Főleg vidéken,,,DE nem koboldok ,,házimanók,,stb miatt!!
Afféle házi áldás volt!Ha megnyugtat kérd meg a lelkészt :))
További ajánlott fórumok:
- Segítsünk egymásnak a kertészkedésben !!!!!
- Kisgyerekesek, akik kertes házban laktok - hogy boldogultok?
- Panelből kertes házba...előnyök, hátrányok
- Hol jobb felnőni egy kisgyereknek? Kertes ház vagy penellakás?
- Vidékre szeretnék költözni, tudtok ajánlani helyet, házat, tanyát bármit. Ahol jó lakni - élni, kertészkedni, egészséges a föld a vidék ..
- Budapesten jó közlekedéssel kertes házat hol építsek?