Keresztelőre illik ajándékot vinni? (tudásbázis)
Fiam, 1 éves volt, pénzt kapott, mi megvendégeltük a keresztanyát.
- csak megjegyzem, hogy a fiam már régen nagykorú, de a keresztanya helytállására - helyettem - eddig még nem volt szükség.
Bennem a keresztszülői felelősség fel sem merült, csak adm okokból kértem meg a barátnőmet. Különben már a 90-es évek elején hiánycikk volt a protestáns potenciális keresztszülő, engem már óvódában kértek, hogy vállaljam el. Egy keresztgyerekem van, tényleg nem találtak senmki alkalmas keresztszülőt, és nem akartam hogy a lelekemen száradjon,m hogy ne m sikerült a fiút megkeresztelni ( a ref. egyház e téren elég merev )
f
A keresztszülők a megtiszteltetést hálálják meg az ajándékokkal, illetve ezzel bizonyítják, hogy jó keresztszülők lesznek. (állítólag)
Részemről elavult intézménynek tartom az egész keresztelősdit. Nálunk már 2 generáció óta nem is működik. Miért vállaljak felelősséget, esküvel más gyerekéért ? Nyilván segítek, ha kell, de érezzem ezt kötelességnek. Miért áldozzak anyagilag egy életen át, mert "így szokás"!
Miért neveljem kereszténynek, ha magam sem hiszek benne ?
Mivel már a család fiataljai nem vették fel a keresztséget, ezért ők már nem is lehetnek keresztszülők, szerencsére, így megússzák az esetleges felkéréseket is.
Gyerekeim nem esküdtek templomba, mert előtte keresztelkedni kellett volna.
Van ismerősöm, akik szerették volna megkeresztelni a gyerekeiket, de egyszerűen nem találtak rá balekot, így elmaradt a ceremónia.
Összességében az a véleményem, hogy úgy legyen valaki keresztszülő, hogy vállalja annak minden nehézségét is, vagy sehogy.
Nem csak hogy illik, hanem elvárás is, legalább is felénk.
Régebben arany fülbevaló a kislányoknak, aranynyaklánc a fiúknak. Mostanában inkább a babakocsit, kiságyat, vagy egyéb bababútort felszerelést vesz a keresztszülő.
A keresztkomaság nem csak nagy felelősség, hanem nagy anyagi áldozat is egy életen át. Ha a szülőkkel bármi töténik, az árva keresztgyereket a keresztszülő neveli fel, jó esetben.
Amennyiben a keresztszülőknek nem születik gyerekük, akkor jellemzően a keresztgyerek lesz a keresztszülők örököse.
Amikor a gyerekeinket keresztelték, ők mindketten kaptak ajándékot a keresztszüleiktől, de mi is adtunk nekik.
Legjobban annak a fényképalbumnak örültek, amikben már voltak fotók a gyerekek addigi életéről (kisfiú 3 éves volt, kislány kb 3 hónapos), és azóta karácsonyra mindig hívatok elő nekik az elmúlt évből képeket, hogy bővíteni tudják az albumot.
A babának igen!
Én annak idején egy kis ezüst poharat kaptam, amire rávésték a nevemet.
Aztán alája írattam a fiamét és őt is abból keresztelték meg!
További ajánlott fórumok:
- Létezik hogy a pap megtagadja a keresztelést?
- 5000 Ft-ból hogyan hoznád ki a keresztelőt 14 emberre?
- Református keresztelő katolikus szülők gyermekének. Lehetséges?
- Milyen ajándékot vegyen a keresztanya a keresztelőre? (kisfiúnak)
- Templomi esküvő, és előtte keresztelés 4 hónap alatt..
- Keresztanya keresztelés nélkül hogyan?