Polgári esküvői meghívás esetén illik a kollégának ajándékot vinni? (beszélgetés)
Nem szoktam ajándékot vinni, és másoktól sem láttam még. Polgárira azokat hívják meg, akik nem tartoznak a szűkebb rokonsághoz, lazább kapcsolatban állnak.
Azt nem tudom, hogy mi van olyan esetben, ha CSAK polgári esküvő van - felénk szokás templomi esküvő is, és étteremben vagy háznál nagyobb vacsora, lakodalom, utóbbihoz ha meghívnak, már illik ajándékot adni.
Mindenkinek a lelkiismeretére van ez bízva.
Ha engem meghív valaki, ha kedvelem ajándékot is viszek, nyilván akkor ismerem annyira minek is örülne.
Ha közömbös számomra, akkor nem megyek el a szertartásra sem, viszont egy szép képeslapot biztos adok, adnék akkor a jókívánságaimmal, hiszen megtisztelt azzal, hogy ott legyek a legszebb napján.
Nem kell ajándékot vinni.
Megtiszteled jelenlétedel,erről szól.
Ha jó a kollektíva közösen lehet venni valamit.
Ez sem mindenhol szokás.
És hogyan?
- Gyertek el...
- Szeretnélek meghívni benneteket...
De szerintem meghívó nélkül nem is számolt a kollégákkal. Vagy nem készültek olyan meghívók, amelyek csak az esküvőre szólnak.
Mennyire vagy jóban vele? Csak kollégális vagy baráti?
Szerintem magára a szertartásra nem szokás ajándékkal megjelenni.
Szertartás után gratuláció, jókívánságok és annyi.
Majd a kollektíva megajándékozza az esküvő után, vagy sem.
De nem külön-külön kaptak meghívót, csak úgy egyben a társaságot hívták. Gondolom én.
Persze, ha nem a kollektívát hívta, hanem csak közülük 1-2 emberkét, akkor egy szolidabb borítékot + csokrot vinnék oda.
Ezt Hoxa 1 nem hangsúlyozta ki, pedig valóban nem mindegy. :)
Én nem mennék el úgy esküvőre, hogy nem viszek semmit.
Ha más nem, valami jelképeset, attól függ, mennyire vagyok jóban a kollégámmal.
Én csak a munkatársaimat hívtam külön a szertartásra, kollektíven, egy meghívót behoztam a munkahelyemre. Aki tudott, el is jött, megnézett, viszont közös ajándékot adtak: pénzt. Cserébe én hoztam be a következő hétfőn nekik sütit.
Nálunk ez a szokás egyébként minden házasuló kollléga felé.
Ha nálunk házasodik valaki a csoportban vagy gyereke lesz, akkor attól függetlenül, hogy kit hív meg az esküvőre, szoktunk közösen adni vásárlási utalványt vagy ilyesmit.
Szerintem kedves gesztus valami apróságot adni nekik, ha közösen nem vesztek semmit.
További ajánlott fórumok:
- Tudsz venni ajándékot a gyermekeidnek Karácsonyra?
- Mit tennél, ha kapnál egy olyan ajándékot, amit nem neked szántak?
- Kaptatok idén ciki ajándékot? Ha igen, mit?
- Hogyan lehetne az önhibájukon kívül szegénnyé váló embereknek ajándékot adni?
- Megtudtam, hogy a férjem ajándékot vett nekem karácsonyra....
- Szoktak ajándékot vinni csak polgári esküvőre