Kenyér sütőben recept
A Kenyér sütőben hozzávalói:1kg finom liszt
25 g élesztő
2 evőkanál étolaj
1 csapott evőkanál só
0.5-1 evőkanál cukor
6 de lehet 7 dl, meleg víz
A Kenyér sütőben elkészítési módja:
A liszthez hozzáadom az olajat a sót a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom. Ezután folyamatosan adagolom hozzá a vizet, és közben a kezemmel kavarom ( dagasztom ). Kb. 5-10 percig szoktam dagasztani. Majd meleg helyre teszem, és hagyom kelni,.- a liszttől függ hogy mennyi ideig, ez fél, és egy óra is lehet akár. Akkor jó ha már majdnem kikel a tálból < kivéve ha a tál nagyon nagy :) > Ha megkelt akkor még egyszer dagasztom, majd belehelyezem egy tepsibe, amit előtte kikenek sütőmargarinnal, vagy étolajjal. Sütés előtt beecsetelem sima vízzel, és ha kész utána is rögtön beecsetelem " sima vízzel " Sütni 250-260 c°-on kell, nem kell előmelegíteni a sütőt, addig is tovább kel a tészta. Én hőlégkeveréses elektromos sütőt használok, így 25 perc alatt kész a kenyér.De gázosban is ennyi idő kb.
Nem szabad nyitogatni a sütőt sütés közben.
Ha esetleg szemre már hamarabb késznek látszik, érdemes megnézni, s ha kell még süthetjük tovább is.
Akkor jó ha megpirul egy picit, akkor már kész.
Ha jól kikentük a tepsit, akkor simán ki fog esni belőle a kenyér.
Hűlés után nyugodtan fogyasztható.
Jó étvágyat hozzá :)
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: zloo, 2010. nov. 25. 20:40
A kenyér sütőben elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.