Kelt túrós táska recept
A Kelt túrós táska hozzávalói:60 dkg liszt
8 dkg olvasztott vaj
8 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
4 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
kb. 3 dl tej
reszelt citromhéj
A töltelékhez:
50 dkg túró
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
4-5 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál búzadara
reszelt citromhéj
mazsola ízlés szerint
A kenéshez:
2 egész tojás
A Kelt túrós táska elkészítési módja:
A tésztához az élesztőt futtassuk fel egy kevés tejjel és cukorral. A többi hozzávalót a tej kivételével tegyük egy tálba. Ha az élesztő felfutott adjuk, a többi hozzávalóhoz. A tejet fokozatosan adjuk hozzá, és gyúrjunk lágy kelt tésztát. Fontos, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni. Meleg helyen, kelesztőtálba téve, fedelével lezárva kelesszük duplájára. Közben készítsük el a tölteléket: a túrót keverjük ki a többi hozzávalóval, a végén a keményre vert tojásfehérjehabot lazán keverjük hozzá. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra, és vágjuk kb. 8×8 cm-es négyzetekre. A közepükre tegyünk 1-1 jó evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát középen fogjuk össze, és egy kicsit tekerjük meg. Hagyjuk őket még kelni kb. 20 percet, majd kenjük le a tetejüket tojással. Előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 15-20 perc alatt süssük készre.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: minerva223, 2019. febr. 6. 17:15
A kelt túrós táska elkészítési módja és hozzávalói.