Kelt tésztából készült beigli receptjét tudja valaki? (tudásbázis)
"Kb 160 fokos sütő és legalább 45-50 perc sütés. Akkor újaddal megnyomod kicsit a közepét, ha visszaugrik, akkor kiveheted, ha nem, akkor még sütöd pár percet.
A közepe akkor eseik vissza, ha nem sült meg rendesen. "
Én annyira nevettem most, azon gondolkodtam, ha az ujjam bedugom a forró piskóta közepébe, akkor, ha nem sült meg belecuppan a forró szmötyibe.....és a következő tanács, tedd hideg víz allá az ujjad, ha még maradt a csonton valamii :DDDD
Bocsánat Ficánka!!!! a fantáziám szárnyalt el velem.
Köszönöm a jó tanácsot egyébként!!!! :)
A piskótához egy kis segítség, ami nekem tuti:
Az igazán könnyű, lehelet tésztához:
Ahány tojás, annyiszor 4 dkg liszt, 3 dkg cukor, hozzá 1 cs. sütőpor, 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve.
Kb 160 fokos sütő és legalább 45-50 perc sütés. Akkor újaddal megnyomod kicsit a közepét, ha visszaugrik, akkor kiveheted, ha nem, akkor még sütöd pár percet.
A közepe akkor eseik vissza, ha nem sült meg rendesen.
Ezzel igazán könnyű, pihe puha piskóta készülhet, amit pont ezért max kétfelé tudsz vágni.
Ha ettől szívósabbra van szükséged,mert nagyobb és 3 felé vághatót akarsz, akkor tojásonként 5 dkg liszt, és 4 dkg cukor kell hozzá.
A sütési időt hüleség lenne meghatározni, mert ahány sütő, annyi féle. Lényeg az, hogy én soha nem tettem volna a piskótát 180 fokos sütőbe, mert akkor a cukor a hirtelen hőtöl "megég", vagy megköt és nem engedi a tésztát szépen feljönni.
Tehát inkább tovább sütöm, de alacsonyabb hőfokon.
A hőlégkeverést én inkább húsokhoz használtam, mert szárít. Max ha pogácsát sütöttem, akkor használtam ilyen sütésre, mert ott két tepsit is berakhattam egyszerre, de akkor tettem egy kis tepsibe vizet már a sütő bekapcsolásánál, hogy a tészta forró gőzt kapjon, mikor beraktam.
Ha a kakaós piskóta fortélyaira is kíváncsiak vagytok, azt is szívesen leírom.
Ittenke bocsássa meg nekem, nem kötekedni akarok, de ez nem az amit ő kért. Ez az omlós kelt beigli, amit beigli néven tisztelünk.
Amit Ő kért, az a régi nagyanyó féle kelt tésztából készült.
Ez itt már majdnem az, de én nem szoktam ennyi faksznit neki, de legalább ugyanaz az irány:
Ezen az oldalon, még azt is kalkulálja a program, hány személyre szeretnéd sütni.
Igazándiból, azt hittem a lányok által leírt közepesen lágy tészta segítség volt.
Írd le, ilyenre gondoltál vagy sem, van rokonom, aki még ilyen nagymamás receptet használ, megkérdezem akkor Tőle, hogyan készíti.
Nem kellett volna. A fiam imádta (imádja) a palacsintát. Kérte, de nekem kb egy évig sosem sikerült normálisat sütnöm. Így mindig a darabokat kanállal ette meg. Aztán vettem egy teflon sütőt, és azóta sosem ragad oda.
A piskótával álltam hadilábon sokáig. Csodálatos volt a sütőben, amikor kivettem akkor meg összeesett, íze, mint a rántotta, aztán egyik ismerős mondta, tegyek vizet a sütőbe. Így tényleg jó lett a piskótám.
Tudod én ha sikerült azért sütöttem újra , ha nem sikerült , akkor + azért , ez most jó v nem jó ?
/ Régen nagyon szerettem sütni , kb 30évvel ezelőttől 10 évvel ezelőttig , ma már nem , csak ritkán . /
Elköszönök,kalapot emelek indenki előtt! :))
Jó volt olvasni, de már nagy bennem a szégyenérzet.
Persze, anyukám is azt mondta, hogy nem szeret főzni, mégis csodákat csinált, a hústól kezdve a tortákig.
Mondtuk is neki; mi lenne, ha még szeretnéd is csinálni?
Gratula!
Ha már így összejöttünk, megkérdezem, remélem nem haragszik a fórumindító...valaki tudja-e, hogyan kell készíteni a karamellel töltött süteményt.
Anyukám sütött ilyet, valami mennyei finom, habos könnyű krém lett. Hasonlót ettem Békéscsabán egy központi cukrászatban, nem igazi beülős cukrászda volt, hanem onnan szállították szét, a nagyon finom süteményeket.
A sütést, főzést szükséges rossznak tartom, de a gyerekekért mindent :)
Annyira irigylem azokat, akik ezt élvezettel teszik. Persze, ha a gyerekek szeme csillog, hogy segíthetnek, akkor elfelejti az ember, hogy semmi kedve hozzá :)
További ajánlott fórumok:
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Ismeri valaki a HERŐKE nevű "süti" receptjét? Segítsetek.
- Tudja valaki annak a palacsintának a receptjét, amit a strandokon lehet kapni?
- Sütőtökkel készült ételek, sütik receptjét várom
- Zúzából készült ételek (a pörkölt kivételével) receptjét várom.
- Ha kelt tésztából szeretnék sütni pl. beiglit, és este elkészítem, betehetem reggelig a hűtőbe, hogy akkor süssem ki?