Kaució.Mikor kell visszaadni? (tudásbázis)
A segítségeteket szeretném kérni.
Egy évre adtam ki az albérletet.A hölgy,aki intézte a a testvérének,elhallgatta,hogy daganatos beteg a néni,akinek kiveszik a lakást. Ha tudom,nem adom ki nekik,mert egy évre kerestem bérlőt(és nem az empátia hiánya miatt). A néni 7 hónapra meghalt,a testvére pedig követeli vissza a kauciót. A szerződéses időt nem töltötte ki,károk is származtak,ebben az esetben mi a teendő? A szerződésbe raktam egy olyan pontot, mely szerint"Amennyiben a bérlő a szerződésben határozott időtartam vége előtt mondja fel a szerződést,abban az esetben a kauciót a bérbeadó nem köteles visszaadni." Akkor ez így világos, hogy nem kell visszaadni a kauciót,mivel egy év helyett 7 hónapot töltött ki. Jól gondolom?
Segítségüket előre is köszönöm!
üdvözlettel.
Csaba
A kaukció biztositék a bérleményben keletkezett károk fedezetére (rongálás,ki nem fizetett villany, gáz számla, stb).
A bérlemény megszünésekor ha van kár a kaukcióöszegéből le kell voni a keletkezett kár öszegét és igy csak a megmardt öszeget köteles vissza adni a bérbe adó.
Néha elö fordul hogy a kár nagyobb a kaukció öszegénél ilyenkor következik a biróság.
No, a helyzet:
Leszaggatott tapéta,kitört szoba ajtó üveg,leszakadt konyhaajtó,kidobták a konyhaszekrényt,a vadi új padlószőnyeg kiégetve cigivel és vasalóval....és még pénzt is vár vissza a drága...
Elvileg akkor jár vissza a kaució, ha a kiköltözéskor minden ugyanolyan állapotban van mint ahogy megkaptad. Nem törtél el semmit, ha mégis az a kaucióból lesz levonva.
Én másfél hónapig laktam albérletben. Nem törtem el, rongáltam meg stb.. semmit, a kaucióból mégsem láttam egy fillért sem viszont. Állítólag azért mert azt a fél hónapot nem fizettem ki, és drágult a fűtés is.. (rendes, hogy rámveri még akkor is amikor a hónap 30 napjából kb 10 et voltam ott, a fűtés meg maximum langyosnak volt mondható!
Olyan nincs, hogy rögtön, felmondási idővel mi lesz? Ez alatt új albérlőt találhatsz, mondd meg nekik, hogy akkor kapják vissza azonnal, ha azonnal találnak valakit, más különben ott az 1 hónap. Ha 5 hónapot kifizették előre, akkor ugyan határozatlan idejű a szerződés, de én nem adnám vissza azt a pénzt, ezzel lefoglalták maguknak az 5 hónapot, ha mégsem tetszik, ez van, de ne te szívd meg miatta, akár más is kivehette volna, de pl azért adtad ki nekik, mert ők előre fizettek.
Szal kérj 1 hónapot, keress új albérlőt, ellenőrizd le az összes közművet, és akkor add vissza a kaukciót!
Csak 1-havi bért adjál vissza nekik rögtön, és mond meg nekik, hogy a kauciót akkor kapják vissza, ha a közüzemi díjak leolvasása bediktálása befizetése megtörtént.
Amennyiben ők fizetik be akkor a teljes kaució visszajár, feltéve ha nem tettek kárt a lakásban, és nem kell felújítani.
Amennyiben te úgy a fennmaradó összeget kell visszafizetned
Miután kiköltöztek a bérleményből, és az összes közüzemi számla rendezve van.
Amennyiben valami nem stimmel akkor lehet levonni a kaució összegéből, illetve le is lakható a kaució
Októberben,határozatlan időre kiadtuk a lakást.Felújitva.Kifizettek előre 5 hónapot,meg 2 havi kauciót.Ma bejelentették ki akarnak költözni.
Kérik vissza a még le nem lakott előleget,meg a kauciót is.
De sajna nekem most rögtön nincs 130 ezer forintom....
További ajánlott fórumok:
- Játszótérről, focipályáról folyamatosan berúgják az udvarunkba a labdát. Köteles vagyok visszaadni?
- Jogosan érzem, hopgy a saját kauciómat nem a lakás felújítására kell költenem már előre?
- Hogyan lehet visszaszerezni egy kutyát, ha a megtalálók nem akarják visszaadni?
- Kopott fekete kabátnak hogyan lehet visszaadni a szinét?
- Illik-e eldobott/elkapott menyasszonyi csokrot visszaadni?
- Fehér, műanyag edény színét, hogy lehet visszaadni?Segítek!