Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Katolikusok segítsetek... fórum

Katolikusok segítsetek... (beszélgetés)

19. b-zs (válaszként erre: 1. - 98a882c496)
2011. jan. 24. 07:55
A férjem katolikus, igen vallásos családból származik, én nem vagyok megkeresztelve és nem is szeretném felvenni a vallást, de volt egyházi esküvőnk, méghozzá katolikus. Jegyes oktatásra jártunk és püspöki engedéllyel volt templomi esküvőnk. Nagyon tisztelem a vallásos embereket, a férjemet különösen, de én más beállítottságú vagyok, csak azért, hogy templomi esküvőnk legyen, nem keresztelkedtem volna meg. Ezt elmondtam a papnak is, aki megértette. Attól még, hogy nem vagyok vallásos ember, helyem van a templomban. A lányunk meg van keresztelve, és katolikus oviba szeretnénk járatni, a két fiúnkat pedig tavasszal kereszteltetjük meg.
18. 0c49369de6 (válaszként erre: 1. - 98a882c496)
2010. okt. 8. 15:45
Ugyan ez volt a helyzet egyik rokonommal. Úgy oldották meg, hogy református szertartást tartottak..
17. a14deb9047 (válaszként erre: 1. - 98a882c496)
2010. okt. 8. 15:32

Üdv! Római katolikus hitoktatóként válaszolhatok, de van egy saját oldalam is.

Röviden: mivel az egyik fél meg van keresztelve, ezért a házasság szentsége kiszolgáltatható a részükre. természetesen amennyiben kéri a kereszteletlen fél, úgy néhány beszélgetés/felkészítés után megkeresztelhető. Ha van több idő, akkor az elsőáldozás is megoldható. Bérmálkozás attól is függ, hogy a helyi plébánosnak van-e engedélye a bérmálásra.

Amennyiben lenne még kérdésed, szívesen válaszolok.

16. KLMárti (válaszként erre: 10. - OlíviaAnna)
2010. okt. 3. 11:35

Természetesen egy csecsemőnek nem kell hittanra járni, hogy megkereszteljék őt, de a szüleinek igen. A keresztség előtt van egy 3-4 alkalomból álló képzés.

Felnőttek esetében viszont már egész más a helyzet. Ott fontos, hogy megfelelően fel legyen készülve ahhoz, hogy megkereszteljék őt, hiszen már nem a szüleinek a hitére keresztelik őt, hanem a saját magáéra.

15. KLMárti (válaszként erre: 14. - 98a882c496)
2010. okt. 3. 11:33

Szerintem semmiképpen nem kell félned attól, hogy elmenj a plébánoshoz. Biztos vagyok benne, hogy minden pap örül annak, ha valaki keresztelkedni akar felnőttként.

Egyébként, hogy mennyi ideig kell járni képzésre, ezt plébánosa válogatja. Nálunk, ha jól tudom a felnőttkereszteléshez kb. 2 évig kell járni katekumenátusba, és csak utána keresztelik meg a jelöltet. Viszont úgy tudom, hogy ebből kifolyólag az esküvőnek nem előfeltétele, hogy mindketten meg legyenek keresztelkedve. De ezt nem tudom biztosan. Lehet, hogy vannak kivételes esetek, amikor rövidebb idő is elég a keresztségi felkészülésre.

A jegyesoktatás viszont biztos, hogy mindenkinél van.

2009. szept. 21. 17:23
Köszönöm mindenkinek az információkat, sikerült megnyugodnom. Fontos volt, hogy ne reszketve menjek a paphoz, hogy vajon mit fog szólni. Köszi mégegyszer!
2009. szept. 21. 14:24
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mindenképpen járnotok kell jegyesoktatásra, amely így egyben a katekumenátust is jelentheti a párod számára, az egyház pedig valóban örül, hogy egyidejűleg kéritek az elmaradt szentségek kiszolgáltatását is. Jó esetben semmilyen plusz elfoglaltság nem fakad ebből,mert a hittani tételek tekintetében ugyan nincs pardon, de a szervezeti szabályokat a javatokra hajlíthatja egy kellően rugalmas atya, aki örül, hogy a nyáj újabb tagja tért meg a mi pásztorunkhoz...:)
12. De Molay (válaszként erre: 11. - 1c535e6d43)
2009. szept. 21. 14:11
A katolikus dogmatika nem szabja a keresztség kiszolgáltatásának feltételéül a hittant (katekumenátust), hiszen az Anyaszentegyházhoz való tartozás mindenki veleszületett joga! Felnőtt esetében ellenben az egyázjog, az amely egy éves közösségi felkészüléshez köti a keresztelést, és ekkor az eucharistia, a bűnbocsánat és a bérmálás is egyszerre sorra kerül. Nagyon fontos, hogy a szabályok szerint a házasság szentsége azonban előrébbvaló a keresztségnél is, így megfelelő igazolások birtokában a megkereszteletlen ember is köthet az egyház előtt házasságot.
11. 1c535e6d43 (válaszként erre: 10. - OlíviaAnna)
2009. szept. 21. 13:05
Igen, de nem is a csecsemő döntött a vallásos élet mellett,hanem a szülők, keresztszülők, akiknek jobb esetben van vallásos hátterük.
2009. szept. 21. 12:22
A keresztségnek nem lehet feltétele a hittan, hiszen a csecsemők sem vizsgáznak le a vasárnapi iskolában tanultakból.
2009. szept. 21. 12:02
Szia ! Én ugyan ebbe a cipőbe jártam, csak fordítva. A férjem meg volt keresztelve, én nem. A helyi paphoz kellett elmenni, aki esketett is. Hozzá kellett járnom amolyan hittan félére és utána egyben volt az első áldozás, a bérmálkozás és a keresztelés. Aztán az esküvő előtt meg jegyeskurzusra jártunk, meg gyónni kellett menni.
2009. szept. 21. 11:56
Persze megkereszteli, ha kéri. Oktatásra kell járni tuti.
7. virgilius (válaszként erre: 4. - Bige)
2009. szept. 21. 11:55
Miért, van, akit pisztollyal kényszerítenek, hogy menjen megkeresztelkedni? :O
6. 1c535e6d43 (válaszként erre: 1. - 98a882c496)
Nem biztos,hogy meg kell keresztelkednie a párodnak. Az a lényeg,hogy az egyikőtök meg legyen keresztelve.
5. tunkov (válaszként erre: 1. - 98a882c496)

Keressétek fel azt a plébániát ahova te is tartozol, és mondjátok el a papnak a terveiteket.

Ő majd megmondja, hogy mikor tud hittanórára ill felkészítésre járni a leendő férjed. Ilyen esetekben egyszerre is megoldható a keresztelés és a bérmálás. A bérmálást plébániánként jó esetben évente egyszer de kb 2 évente biztosan tartanak.

Gondolom jövőre lesz az esküvőtök, addig biztosan megoldódik a dolog. Már nem nagyon tartanak gyorstalpalókat ha jól tudom, dehát ez természetes is. :-)

4. bige (válaszként erre: 1. - 98a882c496)
2009. szept. 21. 11:51

minden további nélkül megkereszteli, hiszen örülnek, ha valaki önszántából megy. szerintem. az esküvőhöz biztos, hogy kell járnia előkészítőre, valami hittan féleségre.

bérmálkozni nem kell.

3. 43287dec91 (válaszként erre: 1. - 98a882c496)
2009. szept. 21. 11:50
szia! először is menjetek el a helyi paphoz és ő elmondja nektek pontosan mi a teendő ilyenkor. de biztos hogy meg kell keresztelkednie. a többi macera szerintem nem kell, de a pap biztos elmondja nektek...és jegyesoktatásra is kell majd járnotok...
2. virgilius (válaszként erre: 1. - 98a882c496)
2009. szept. 21. 11:50
Felnőtt korban csak akkor keresztelik meg, ha előtte részt vesz egy oktatáson (katekumenátus). De ez nem probléma, minden plébánián szokott lenni ilyen. Menjetek be oda, ahová tartoztok, és érdeklődjetek bátran. :)
2009. szept. 21. 11:47
Az lenne a problémám, hogy a párom nincs megkeresztelve, én meg ragaszkodom a katolikus esküvõhöz. El lehetne intézni, hogy a pap megkeresztelje? Elsõáldozni, bérmálkodni is kell majd ugye? Mert nem nagyon tudom, hogy mitévõ legyek, hogyna kell ezt megoldani...Nem tehet róla, hogy a szülei ilyenek, mi kell lépjünk. Minden segítségre, tanácsra szükségem lenne. Köszönöm elõre is.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook