Katolikusok segítsetek... (beszélgetés)
A férjem katolikus, igen vallásos családból származik, én nem vagyok megkeresztelve és nem is szeretném felvenni a vallást, de volt egyházi esküvőnk, méghozzá katolikus. Jegyes oktatásra jártunk és püspöki engedéllyel volt templomi esküvőnk. Nagyon tisztelem a vallásos embereket, a férjemet különösen, de én más beállítottságú vagyok, csak azért, hogy templomi esküvőnk legyen, nem keresztelkedtem volna meg. Ezt elmondtam a papnak is, aki megértette. Attól még, hogy nem vagyok vallásos ember, helyem van a templomban. A lányunk meg van keresztelve, és katolikus oviba szeretnénk járatni, a két fiúnkat pedig tavasszal kereszteltetjük meg.
Ugyan ez volt a helyzet egyik rokonommal. Úgy oldották meg, hogy református szertartást tartottak..
Üdv! Római katolikus hitoktatóként válaszolhatok, de van egy saját oldalam is.
Röviden: mivel az egyik fél meg van keresztelve, ezért a házasság szentsége kiszolgáltatható a részükre. természetesen amennyiben kéri a kereszteletlen fél, úgy néhány beszélgetés/felkészítés után megkeresztelhető. Ha van több idő, akkor az elsőáldozás is megoldható. Bérmálkozás attól is függ, hogy a helyi plébánosnak van-e engedélye a bérmálásra.
Amennyiben lenne még kérdésed, szívesen válaszolok.
Természetesen egy csecsemőnek nem kell hittanra járni, hogy megkereszteljék őt, de a szüleinek igen. A keresztség előtt van egy 3-4 alkalomból álló képzés.
Felnőttek esetében viszont már egész más a helyzet. Ott fontos, hogy megfelelően fel legyen készülve ahhoz, hogy megkereszteljék őt, hiszen már nem a szüleinek a hitére keresztelik őt, hanem a saját magáéra.
Szerintem semmiképpen nem kell félned attól, hogy elmenj a plébánoshoz. Biztos vagyok benne, hogy minden pap örül annak, ha valaki keresztelkedni akar felnőttként.
Egyébként, hogy mennyi ideig kell járni képzésre, ezt plébánosa válogatja. Nálunk, ha jól tudom a felnőttkereszteléshez kb. 2 évig kell járni katekumenátusba, és csak utána keresztelik meg a jelöltet. Viszont úgy tudom, hogy ebből kifolyólag az esküvőnek nem előfeltétele, hogy mindketten meg legyenek keresztelkedve. De ezt nem tudom biztosan. Lehet, hogy vannak kivételes esetek, amikor rövidebb idő is elég a keresztségi felkészülésre.
A jegyesoktatás viszont biztos, hogy mindenkinél van.
Köszönöm mindenkinek az információkat, sikerült megnyugodnom. Fontos volt, hogy ne reszketve menjek a paphoz, hogy vajon mit fog szólni. Köszi mégegyszer!
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mindenképpen járnotok kell jegyesoktatásra, amely így egyben a katekumenátust is jelentheti a párod számára, az egyház pedig valóban örül, hogy egyidejűleg kéritek az elmaradt szentségek kiszolgáltatását is. Jó esetben semmilyen plusz elfoglaltság nem fakad ebből,mert a hittani tételek tekintetében ugyan nincs pardon, de a szervezeti szabályokat a javatokra hajlíthatja egy kellően rugalmas atya, aki örül, hogy a nyáj újabb tagja tért meg a mi pásztorunkhoz...:)
A katolikus dogmatika nem szabja a keresztség kiszolgáltatásának feltételéül a hittant (katekumenátust), hiszen az Anyaszentegyházhoz való tartozás mindenki veleszületett joga! Felnőtt esetében ellenben az egyázjog, az amely egy éves közösségi felkészüléshez köti a keresztelést, és ekkor az eucharistia, a bűnbocsánat és a bérmálás is egyszerre sorra kerül. Nagyon fontos, hogy a szabályok szerint a házasság szentsége azonban előrébbvaló a keresztségnél is, így megfelelő igazolások birtokában a megkereszteletlen ember is köthet az egyház előtt házasságot.
Igen, de nem is a csecsemő döntött a vallásos élet mellett,hanem a szülők, keresztszülők, akiknek jobb esetben van vallásos hátterük.
A keresztségnek nem lehet feltétele a hittan, hiszen a csecsemők sem vizsgáznak le a vasárnapi iskolában tanultakból.
Szia ! Én ugyan ebbe a cipőbe jártam, csak fordítva. A férjem meg volt keresztelve, én nem. A helyi paphoz kellett elmenni, aki esketett is. Hozzá kellett járnom amolyan hittan félére és utána egyben volt az első áldozás, a bérmálkozás és a keresztelés. Aztán az esküvő előtt meg jegyeskurzusra jártunk, meg gyónni kellett menni.
Persze megkereszteli, ha kéri. Oktatásra kell járni tuti.
Miért, van, akit pisztollyal kényszerítenek, hogy menjen megkeresztelkedni? :O
Nem biztos,hogy meg kell keresztelkednie a párodnak. Az a lényeg,hogy az egyikőtök meg legyen keresztelve.
Keressétek fel azt a plébániát ahova te is tartozol, és mondjátok el a papnak a terveiteket.
Ő majd megmondja, hogy mikor tud hittanórára ill felkészítésre járni a leendő férjed. Ilyen esetekben egyszerre is megoldható a keresztelés és a bérmálás. A bérmálást plébániánként jó esetben évente egyszer de kb 2 évente biztosan tartanak.
Gondolom jövőre lesz az esküvőtök, addig biztosan megoldódik a dolog. Már nem nagyon tartanak gyorstalpalókat ha jól tudom, dehát ez természetes is. :-)
minden további nélkül megkereszteli, hiszen örülnek, ha valaki önszántából megy. szerintem. az esküvőhöz biztos, hogy kell járnia előkészítőre, valami hittan féleségre.
bérmálkozni nem kell.
szia! először is menjetek el a helyi paphoz és ő elmondja nektek pontosan mi a teendő ilyenkor. de biztos hogy meg kell keresztelkednie. a többi macera szerintem nem kell, de a pap biztos elmondja nektek...és jegyesoktatásra is kell majd járnotok...
Felnőtt korban csak akkor keresztelik meg, ha előtte részt vesz egy oktatáson (katekumenátus). De ez nem probléma, minden plébánián szokott lenni ilyen. Menjetek be oda, ahová tartoztok, és érdeklődjetek bátran. :)
Az lenne a problémám, hogy a párom nincs megkeresztelve, én meg ragaszkodom a katolikus esküvõhöz. El lehetne intézni, hogy a pap megkeresztelje? Elsõáldozni, bérmálkodni is kell majd ugye? Mert nem nagyon tudom, hogy mitévõ legyek, hogyna kell ezt megoldani...Nem tehet róla, hogy a szülei ilyenek, mi kell lépjünk. Minden segítségre, tanácsra szükségem lenne. Köszönöm elõre is.
További ajánlott fórumok: