Karamellás almatorta recept
55 perc
230 kcal
9 gramm
33 gramm
20dkg finomliszt,10dkg hideg vaj,5dkg porcukor,1csipetnyi só,1ek ecet,1 tojás.
Töltelék
75dkg savanykás alma,1 citrom,2dkg vaj,10dkg cukor,2ek almalé.
A Karamellás almatorta elkészítési módja:
A liszhez hozzáadjuk a darabokra vágott vajat,a cukrot, ecetet,és a felvert tojást,összegyúrjuk,majd folpackba csomagolva 30 percig pihentetjük.Az almát meghámozzuk és negyedeljük,majd a negyedeket cikkekre vágjuk.A sütőt 200 fokra előmelegítjük.Atésztát átgyúrjuk,és kerek lappá nyújtjuk.Formába fektetjük,villával megszurkáljuk.Az almát beleterítjük és vajdarabkákat morzsolunk rá,és 20 percig sütjük.(gáz 3-4.fokozat).Közben a cukrot lábasban kis lángon kevergetve felolvasztjuk,az almalevet beleöntjük és tovább kevergetve karamellás álagúra főzzük.A tortát a sütőből kivesszük.A sütő hőmérsékletét 250 fokra vesszük(gáz 6.fokozat).A karamellát a tortára öntjük és még 8 percig sütjük.Díszíthetjük cukorszálakkal.
A cukorszálakhoz 20dkg cukrotn5ek vízben felforralunk,kis lángon kevergetve addig főzzük.amíg a szirup egyenletesen meg nem barnult.Akkor jó ha hideg vízbe csepegtetve megdermed,de formázható.A lábost félrehúzzuk,hogy a szirup enyhén besűrűsödjön,és villával vékony szálakat húzunk a torta tetejére,ezt addig ismételjük amíg el nem fogy a szirup.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: maricza, 2008. aug. 2. 12:03
A karamellás almatorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.