Káposztás béles recept (beszélgetés)
ez ugyan lepény (úgy néz ki, mint az almás pite), de egyszerű és finom:
Káposztás lepény
Hozzávalók
A tésztához:
40 dkg liszt
1 dkg élesztő
0,5 dl olaj
1 kk cukor
2 kk só
2,5 dl tej
A töltelékhez:
1 közepes fej káposzta
3 ek olaj
só
bors
pirospaprika
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt és a langyos tejjel tésztát gyúrunk. Lágy tészta legyen, de persze ne ragadjon. Ha kész, vizes konyharuhával letakarjuk és pihentetjük. Közben lereszeljük a káposztát, egy edényben felmelegítjük a 3 ek olajat és beletesszük a reszelt káposztát. Alacsony lángon, fedő alatt sütjük, néha megkeverjük.Kb. negyed óra alatt megpuhul, ekkor levesszük róla a fedőt, kissé feltekerjük a lángot és 4-5 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, borssal, pirospaprikával ízesítjük, sózzuk.
Amikor a tészta a duplájára kelt, kettészedjük, a felét kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe. Rátesszük a káposztát, majd befedjük a tészta másik felével. A tetejét megkenjük tejjel, és villával néhány helyen megszurkáljuk, sütjük.
Édesen is el lehet készíteni.
Káposztás béles
Beküldô: Nagyné Nagy Melinda
Értékelés: / (17 Szavazás)
Megjegyzés: Nagyon finom egyszerű elkészíteni és azért is szeretem mert a nagymamámat jutatja eszembe ő tanította nekem!
Hozzávalók:
Egy nagy fej vagy két kisebbfejes káposzta, olaj,őrölt bors,só,liszt,zsír,1kg liszt,0.5l lanyos sós víz.
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük kicsit sózuk,majd olajat tesszünk melegedni és a levet engedett káposztát kinyomkodva tesszük az olajba addig pároljuk amíg olyan félig puha nem lesz ekkor finoman borsozuk. Tehát minta káposztás tésztához csinálnánk. De nem szabad teljessen megpuhítani mert a sütőben sülés is közben is puhul. Az 1kg liszt 3/4-ét tálba öntjük kb.2-3 ek.zsírral elmorzsoljuk és fokozatossan hozzá öntjuk a meleg sós vizet addig gyurjuk míg egy lágy tésztát kapunk majd pihentetjük kb.15 percet.Majd kinyujtjuk a tésztát rakunk egy sor káposztát és tekerünk egyet a tésztán hogy a káposzta belül legyen levágjuk a csíkot kicsit megpaskoljuk hogy lapos legyen és felszeletevel ki olajozott tepsibe rakjuk és a szeletek tetejét is megolajozzuk és ha már az egyik oldala megpírult akkor megfordítjuk!
Lehet,hogy a káposztás rétesre gondolsz?
Ez lenne az:
(2 rúdhoz)
1,2 kg megtisztított fehér káposztát torzsája nélkül reszeljünk le. Keverjük össze 1 mokkáskanál sóval, és hagyjuk állni fél óráig. Utána nyomkodjuk ki a levét, ízesítsük fél mokkáskanál őrölt borssal, egy csipet barna cukorral és 0,8 dl olajon, lángterelő felett, gyakran megkeverve, élénk tűzön pirítsuk aranysárgára. Ezt követően szórjuk a káposztát az olajjal megkent rétestésztára, és ugyanúgy járjunk el, mint az előbbi esetekben, a tetejét azonban ne cukrozzuk meg. A káposzta akkor jó, amikor már nem vízízű. Amint elkezd kialakulni a kellemes pirított íze, vegyük le a tûzrõl, és hagyjuk kihűlni. Barnára ne pirítsuk, mert még a sütőben is sülni fog, és megkeseredik.
borskáposztalisztolajsózsírsós víztészták
Hozzávalók:
Egy nagy fej vagy két kisebbfejes káposzta,
olaj,őrölt bors,só,liszt,zsír,1kg liszt,0.5l lanyos sós víz.
Elkészítés:
A
káposztát lereszeljük kicsit sózuk,majd olajat tesszünk melegedni és a
levet engedett káposztát kinyomkodva tesszük az olajba addig pároljuk
amíg olyan félig puha nem lesz ekkor finoman borsozuk.
Tehát minta káposztás tésztához csinálnánk.
De nem szabad teljessen megpuhítani mert a sütőben sülés is közben is
puhul.
Az 1kg liszt 3/4-ét tálba öntjük kb.2-3 ek.zsírral elmorzsoljuk és
fokozatossan hozzá öntjuk a meleg sós vizet addig gyurjuk míg egy lágy
tésztát kapunk majd pihentetjük kb.15 percet.Majd kinyujtjuk a tésztát
rakunk egy sor káposztát és tekerünk egyet a tésztán hogy a káposzta
belül legyen levágjuk a csíkot kicsit megpaskoljuk hogy lapos legyen és
felszeletevel ki olajozott tepsibe rakjuk és a szeletek tetejét is
megolajozzuk és ha már az egyik oldala megpírult akkor megfordítjuk!
További ajánlott fórumok:
- Hogyan lehet nagyon finom káposztasalátát készíteni?
- Ebből is lehet káposztás kockát csinálni?
- Káposztás saláta recepteket kérek!
- Ha elsóztam a káposztás tésztát lehet rajta javitani?
- Az év mely időszakában jó a fejes káposzta káposztás tésztához?
- Aki ismeri a bugaci káposztasaláta receptjét kérem jelentkezzen.