Káposztalé leves vargányával recept
65 perc
A Káposztalé leves vargányával hozzávalói:
a leveshez: 30-40 dkg sertéslapocka és bármilyen csontos sertéshús vegyesen
1 jó evőkanálnyi disznózsír
2-3 szál sárgarépa
1-2 szál petrezselyem
1 kisebb gumó zeller
1 kisebb fej vöröshagyma
1 maréknyi szárított hirip (vargánya)
Ízlés szerint: káposztalé
ételízesítő
pirospaprika
só
ha nem eléggé sós a káposztalé
A húsgombóc: 50 dkg friss kolbászhús vagy 50 dkg darált sertéshús
3-4 cikk fokhagyma
só
bors és pirospaprika.
A Káposztalé leves vargányával elkészítési módja:
A kockára vágott húst kevés ételízesítővel fűszerezett vízben feltesszük főni. Amíg a hús fő, megpucoljuk a zöldséget, a hagymát apró kockára, a gyökérzöldségeket hosszú, vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben üvegesre dinszteljük a forró zsíron a vöröshagymát, majd megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi zöldséget, és megpároljuk. Ha a zöldség elkészült, hozzáadjuk a húshoz, felforraljuk a levest, majd belerakjuk a kolbászhúsból készített mogyoró nagyságú gombócokat. Eközben egy kis lábosban külön megfőzzük a szárított vargányát, majd azt is a leveshez adjuk. A káposztalevet előbb külön felforraljuk, majd a leveshez annyit adunk hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. A végén sózzuk, ha nem eléggé sós a káposztalé. Aki szereti, az karalábét is tehet a levesbe.Levesünk egészségesebb lesz ha házi ételízesítővel fűszerezzük
A káposztaléleves a téli disznóvágások népszerű hagyományos toros levese. Székelyföldön hajdanán nem múlhatott el disznóvágás káposztaléleves nélkül. De káposztaléleves készíthető disznóvágástól függetlenül is, a siker akkor sem marad el. Disznóvágások idején rendszerint belefőzik a levesbe a sertés agyvelőjét is, vagy külön tálalják, előzetesen megfőzve
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2019. aug. 16. 04:06
A káposztalé leves vargányával elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.