Kacsatojást égetnek! (beszélgetés)
Azért nem engedik forgalmazni és használni a kacsa- és más fajta tojásokat, mert azok belsejébe szinte mindig található szalmonella.
A tyúktojásnál is előfordul most már, de jóval ritkábban.
Ettől függetlenül nem értek egyet a pazarlással, de akinek volt már szalmonella-fertőzése, az biztos mást mond.
A kereskedelemben és vendéglátásban csak tyúktojás használható, mivel annál sokkal kisebb az esélye annak, hogy szalmonellavírus található benne.
Amúgy a gyúrástól függetlenül a tészta főzésekor hőkezelésen esik át.
én is ezen gondolkoztam délután...hogy elégetni a ruhákat..ahelyett,hogy a kis csóringer kölyköknek odaajándékoznák.(((
hány ember örülne,hogy lenne mit felvenni..márka ide vagy oda..
Egyszer az egekig magasztalják gazdag tápanyag-összetétele miatt, máskor pedig teljes mellőzését javasolják a koleszterinszintre gyakorolt hatása miatt. Talán nincs még egy olyan élelmiszer, melynek fogyasztásáról ennyire megoszlanak a vélemények.
Létezik egy élelmiszer, amely magas vitamin- és ásványianyag-tartalmával kimagaslik a többi közül, ennek ellenére mégsem örvend maradéktalan népszerűségnek. A tojásban gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin (C-, A-, D-, E-, B-vitaminok, folsav, pantoténsav) és rengeteg ásványi anyag (foszfor, vas, cink, kalcium, kálium, nátrium, szelén, magnézium) megtalálható.
Fehérjéje az egyik legjobb minőségű, és tartalmazza az összes elengedhetetlenül szükséges, esszenciális aminosavat. Éppen ezekért sorolja a táplálkozástan a hús-kategóriába, fehérjéje közel 3 dkg húsnak felel meg. Egy tojás ráadásul a napi fehérjeszükségletünk 12%-át fedezi, méghozzá nagyon könnyen emészthető formában.
Rossz hírét legfőképpen koleszterintartalmának (190 mgr/tojás), valamint a szalmonella-fertőzés kockázatának köszönheti. Mára azonban tudományosan bizonyított, hogy a táplálék útján a testbe kerülő koleszterin nem befolyásolja oly mértékben a vér koleszterinszintjét, mint korábban gondolták, mert a felesleg a szervezetünk egyik hatékony mechanizmusa (az ún. elimináció) következtében kiürül. A szalmonellával kapcsolatos félelmek is csak részben jogosak, mert a fertőzés kockázatát szinte teljesen kizárhatjuk, ha mindig alaposan megmossuk a héját, és sosem fogyasztjuk nyersen.
A kutatások szerint már bizonyított
A Daily Mail cikke számos kutatási eredményről beszámolt, melyek a tojás jótékony és egészségvédő hatását támasztották alá. Néhány éve az angliai Surrey Egyetem Humán táplálkozás és anyagcsere tanszékének vezetője, Bruce Griffin harminc darab, az elmúlt harminc évből származó, tojással kapcsolatos vizsgálatot tanulmányozott. Ezek alapján a professzor úgy találta, a tojás nincs jelentős hatással a szervezet koleszterinszintjére.
Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a tojás segít fenntartani az egészséges vérnyomást, míg egy másik szerint ez az étel jelentős segítség lehet az elhízás elleni küzdelemben, a tojásevők ugyanis kevesebb kalóriát vesznek magukhoz.
A kanadai Alberta Egyetem kutatói tavaly felfedezték, hogy a tojás két nagyon fontos aminosavat tartalmaz: a triptofán ahhoz szükséges, hogy a szervezet elő tudja állítani a B3-vitamint (niacin), míg a tirozin javítja a kedélyállapotot és az agyi funkciókat. A tudósok szerint ráadásul ennek a két aminosavnak köszönhetően a nyers tojássárgája majdnem kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint az alma.
A legújabb, szintén kanadai kutatások egy újabb meggyőző érvet szolgáltattak a tojás mellett. Az 1200 fős vizsgálat eredményei szerint ugyanis azoknál az embereknél, akik legalább heti két tojást elfogyasztottak, az ütőerekben lerakódott plakk mennyisége jóval kisebb volt, ezáltal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek esélye.
Sok nyers élelmiszer fertőző, amit egy háziasszonynak ehető, felhasználható állapotba kell hoznia. Pld. nem eszed meg sem a baromfihúst, sem a disznóhúst sem nyersen, mert az is fertőzött lehet!
Ugyanígy van ezzel is. Tudni kell, hogy egy fertőtlenítő mosás és a megfelelő ideig tartó főzés, sütés elegendő arra, hogy semmiféle fertőzést ne kapjon a család!
Ha nincs kellő felvilágosítás, akkor csak a rémhírek fognak elterjedni ezzel a témával kapcsolatban is! :(
nem megfelelő hőkezelés..a fagylaltnál volt ez valamikor nagy hír..meg nem friss tojás.
megfelelő higiénia betartása mellett nincs szalmonella.
amúgy más az íze mint a tyúktojásnak..ezért mondom,hogy kiváló száraztészta gyúrható belőle.annak mindegy.
Hát akkor mindenkinek az egészségére, aki ezt gusztussal megeszi!
Én képtelen lennék rá, de ezen ne vesszünk össze!
(Csak akkor azt nem értem, hogy az a rengeteg, kacsatojásos szalmonellás fertőzés - ami miatt betiltották - vajon hogy történhetett???)
így van..nyewrsen..tudod mi tésztát meggyúrtam én kacsatojásból?olyan mint az ílet..belőle..saját jószágból..saját készítés..éás teljes körű felhasználás..piskótát igaz nem sütöttem belőle,mert ahhoz nagy..
de amúgy elégetni az ételt..(
ha frissen össze van szedve egy héten belül felhasználva..semmi baj..az itt a probléma,hogy a snassz tojást is hónapokig tartogatják.mert télen jó hidegen két hónapig is eláll.
ha belegondolok, hogy sok helyen éheznek.... ezek meg elégetik a tojást, mert...
hát... nem tudom.. kár érte.
Mondom még egyszer, aztán kiszálltam: NYERSEN !!!
(Mivel tésztagyúrásról volt szó!)