Juhtúrós sztrapacska gazdagon recept
75 perc
A Juhtúrós sztrapacska gazdagon hozzávalói:
1,2 kg megtisztított burgonya
1 db tojás
1 kávéskanál só
1 fakanálnyi disznózsír
15 dkg füstölt szalonna (vagy 20 dkg húsos füstölt szalonna)
30 dkg finomliszt
20-25 dkg liptói juhtúró (Brynza) 1 tömlős natúr tejszínes sajtkrém
2 dl tejföl (1 pohár),1 csokor apróra vágott zöldkapor.
A Juhtúrós sztrapacska gazdagon elkészítési módja:
A füstölt szalonnát vágjuk apróra, és kevés olvasztott disznózsíron ropogósra pirítjuk. Közben a megpucoljt burgonyát kockára vágjuk és turmixgéppel pépesítjük (vagy lereszeljük, esetleg ledaráljuk). Ha a burgonya kész, felteszünk egy nagy lábasba vizet és megsózzuk. Amíg felforr a víz, a pépesített nyers burgonyához hozzáadjuk a felvert tojást, majd megsózzuk, és addig adagoljuk hozzá a lisztet, amíg kelt tészta állagú masszát kapunk. A nokedlihez hasonlóan lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük. A kész galuskát a füstölt szalonna zsírjával azonnal – még melegen - jól összekeverjük, mert később a tészta összeragadna. Ezután a galuskát egy teflon serpenyőben kezdjük melegíteni. Közben rámorzsoljuk a villával összetört liptói juhtúrót, majd rányomjuk a tömlős sajtkrémet, és hozzáadjuk a tejföl kétharmadát és a pirított szalonnapörc felét is. Folyamatos kevergetés közben az egészet átforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzről. A pirított szalonna maradékával és az apróra vágott kaporzölddel meghintve tálaljuk. Külön csészében kínálhatunk hozzá még tejfelt is.
Tavasszal apróra vágott újhagyma illik hozzá.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2019. jan. 13. 14:51
A juhtúrós sztrapacska gazdagon elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.