Jelenleg mi a legjobb béltisztító? (tudásbázis)
"a gasztrosok akiknél voltam az intolerancia eredményeket teljesen figyelmen kívül hagyták"
Én is csináltattam ételintolerancia-tesztet, és az egyetlen ténylegesen pozitív érték (ami intoleranciát jelez) a tojásfehérjére jött ki, de a tojás nem okoz nekem semmilyen emésztési panaszt.
A másik, amire a normálisnál magasabb érték jött ki, de csak enyhén pozitív eredmény, a sörélesztő, és a sörre, főleg bizonyos típusú sörökre tényleg intoleráns vagyok, mert nagyobb mennyiségben hasmenést okoz. De hogy tényleg a sörélesztőre vagyok intoleráns, vagy valami más összetevőre, azt nem tudni.
Szóval 1 ide, 1 oda, a fene tudja, hogy mennyire érdemes ezeket figyelembe venni...
Szerintem az ételintoleranciák kiderítésében muszáj a saját megfigyelésekre alapozni. Ez hosszabb időt is igénybe vehet, mivel a problémás étel/ital nem azonnal okoz panaszt, hanem halmozódik a hatás. (Nekem eltartott egy évig, mire rájöttem, hogy a sörrel van gondom.)
"...de azt nem tudják, hogy összefüggésben van-e a panaszaimmal"
Ha kicsi a bigyó, akkor nem valószínű. Nekem is van egy epepolipom, semmi gondot nem okoz.
Csak megerősíteni tudom, kiegészíteném az ételallergia vizsgálatokkal.
A gasztrosok, immunológusok szerint ha nagyon sok pénze van az embernek el lehet menni ilyenekre, az eredményt lefűzheti, elteheti, nézegetheti. Kb annyit ér, az orvosok kezdeni semmit nem tudnak vele, mert még nem tart ott a tudomány, sok a falsh pozitív, a falsh negatív és az értelmezhetetlen, ellentmondó eredmény.
A gasztrosom szerint az orvostudomány a "tűz feltalálásánàl" tart az emberiség történetére levetítve.
Mindezt nagyon sok pénzért megtudtam 😂
Valami orvosféle (?) tartott nekem online konzultációt. Olvasott abból az 50 oldalas akármiből, amit emailben kaptam. Ha kérdeztem annyit mondott, hogy menjek gasztrós dokihoz.
Sok link orvos után végre kifejezetten jó a belgyógyász gasztrós dokim. Ő mondta, hogy nem tudnak az eredménnyel mit kezdeni, nem tartanak még ott.
Futottam köröket. Más, mikrobiommal foglalkozó intézmény meg nem foglalkozik a máshol készült lelettel, csak a hozzájuk járó, ott mintát adó betegek leleteit értékelik ki. Mint pl a Mind klinika, de sorolhatnám.
Lehet, hogy náluk van ennek értelme, de a Synlabot mikorobiom tekintetében kerülje el mindenki!
Érdemes lenne kiszűrni az allergiákat, betegségeket és intoleranciákat, valamint a cukorbetegséget, epekövet, inzulinrezisztenciát.
Ha azok közül egy sincs, akkor sem hasmenés-kúrára, hanem a mikrobiom egyensúlyának visszaépítésére van szükség. Annak útja a napi fél kg, nagyon változatos friss zöldség elfogyasztása, rengeteg víz, no cigi, no pia, no cukor (vagy minimális), no ultrafeldolgozott élelmiszerek, valamint megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása minden nap és rendszeres sport.
Onnan tudod, hogy kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozol, hogy nincs emésztési zavarod.
Vagy inkább tudni kellene mi okozza. Én pl a tejtermékeket nem bírom, a laktózmentest sem. Folytonos teltségérzetet, felfújódást okoztak. Illetve nagyon kevés húst eszek, ez még rengeteget segített.
Illetve még a glutén szokott a ludas lenni.
Ami még segít, mindent reggel egy nagy pohár vízbe szűretlen almaecet, kb 1 ek-al. Nagyon jót tesz az epének, májnak.
Én mennék az újabb tükrözésre. Van, akinél nem sikerül kimutatni az IBD-t elsőre. Fontos, hogy vegyenek mintát az ileumból.
De ettől még nem biztos, hogy IBD. Lehet ételintolerancia, IBS, diszbiózis.
Kellene egy jó doki. Olyan semmiképp, aki PPI vel töm. Az én dokim mereven ellenzi ezeket.
Normixot szedsz? Ha igen, milyen időközönként?
Hát de akkor totál kiürült a beled. Segített?
Engem lassan 2 éve kezel a doki, és már majdnem a régi vagyok. Tüneteink sokban egyeznek. Sibo, Ibs, fruktóz mal, reflux, rekeszizomsérv, volt itt minden.
Lassú a gyógyulás, de már látom az alagút végét.
További ajánlott fórumok:
- Csak őszintén: a jelenlegi pároddal a legjobb az ágyban?
- Sötét mahagóni a jelenlegi hajszínem, de vörös szeretnék lenni.Milyen hajfestéket vegyek? Melyik márka a legjobb?
- Melyik a legjobb ár/értékű arányú mobiltelefon, amelyik a legjobban alkalmas internetezéshez jelenleg?
- Melyik a legjobb béltisztító kapszula?
- Jelenleg mi a legjobb a kullancs ellen, elsősorban megelőzésre?
- Jelenleg kik a legjobb nőgyógyászok Szegeden, akik lelkiismeretesen dolgoznak?