Járni tanuló babának kell cipő a lábára? (tudásbázis)
Nem kell!!!! Nincs jobb a talpacskáinak, mintha tapadós zokniban, hogy meg ne fázzon próbálgatja a járást. Szoktatni kell a cipőhöz a lábát, hogy ne legyen neki szokatlan, amikor fel kell vennie ( ha már jár az utcán )
Siesta cipők a legjobbak...
Egyetértek. Azért is kell rá a cipő -lehet, hogy ez csak az én mániám - nehogy felfázzon.
Én is úgy tudom, hogy a mezítlábjárás csak egyenletlen talajon előnyös.
Tény nekem mindkét gyerekem Siestában és Assoban jár az első lépésektől és egyik sem lúdtalpas.
Igen, persze, amíg a nap nagy részét nem járással tölti, addig nem kell rá cipő. De attól kezdve, hogy elindul és már nem mászik, hanem pl. a lakásban két lábon közlekedik, már kell a cipő.
Én így értettem, szerintem egyetértünk...
Kedves drnéni!
Ortopédiából nem ezt tanítják ha jól emlékszem...
A sima talajon való mezítlázbazástól nemhogy erősödik, hanem túlterhelődik és szétterül a lába. Belépő a lúdtalphoz és gerincproblémákhoz.
Lakásba is kell cipő, attól fogva, hogy már lépeget, tehát IGEN!
Ha természetes, göröngyös talajon van lehetőség rá, akkor mezítlábazzon minél többet!
Cipőválasztás: mindenképpen magas kérgű, jól tartó és jól szellőző cipőt kell választani, hajlékony talppal. A siesta, asso és hasonlók is egész jók, de a láb anatómiai tartását csal passzívan biztosítják.
Ha valaki igazán jó cipőt akar a gyerek lábára adni (ami aktívan is segíti a láb izmainak erősödését miközben megtartja a láb csontjainak anatómiai helyzetét) akkor a SUPI+ cipőket ajánlom. Ráadásul árban is elfogadható.
Bővebben:
Nos,nálunk végül úgy alakult a dolog,hogy szinte sosem volt cipô a lábán a lakásban.Sem a járni tanuláskor,sem utána.Persze ráadtam én a lábára,csakhogy nem sokáig bírta,max.fél óra után mindig lekerült a cipô,papucs,szandál-bármi legyen is az.Szerencsére attól nem kell félnem,hogy megfázik a lába,meleg a lakás,így nem "harcolok"ellene.
Újabban van,hogy játékból felveszi a papucsot,aztán le,én mindenesetre nem erôltetem.
Én nem adtam rá cipőt, csak amikor már rendesen tudott menni. Semmi gond nincs a lábával.
De pl. a barátnőm kisfia amikor tanult menni, mindig lábujjhegyen ment.(Ami állítólag természetes egy ideig.) Amint ráadta a cipőt, a kisgyerek letette a talpát, és azóta normálisan megy.
"egészséges,ha fűben,kavicson,homokban,földes talajon mezitláb jár,mert az apró egyenetlenségek miatt dolgozniuk kell az apró izmoknak.Ám a mindennapokban sajnos nem a természet lágy ölén szaladgál a gyereksereg,főleg a városi betont koptatják.
A KEMÉNY,SIMA FELÜLETEN SZÉTTERÜL A LÁB,BEFELÉ FORDUL A SAROK,EZÉRT A CSONTOK,IZMOK MEGFELELŐ TARTÁSÁHOZ JÓ CIPŐRE VAN SZÜKSÉG."
fentieket idéztem egy ortopédsebész szakorvos írásábol,tanácsaibol.
A lakásban lévő burkolatok is kemény,sima felületnek minősülnek,az ottani mezitlábalás és a szabadban történő pucitalpaskodás között minőségbeli különbségek vannak!!
Tehát megfelelő lábbeli szükséges a lakásban is.
A beépített ludtalpbetét szintén nem egészséges,kivéve a lágyékbetét,ami hasznos dolog.
én adtam afiamra a lakásba is szandált (siestát!!) mert én úgy tudom, hogy gyenge még a baba bokája, inai, ahhoz hogy hirtelen megtartsák az egész testének a súlyát, ami akkor tájt ugye kb. 10 kg körül van, és kell hogy legyen a lábán szandi hogy ne görbüljön, deformálódjon el a bokája a súlytól.
Azonkívűl, a siesta cipők, szandálok vannak olyan jó minőségűek, hogy segítik a kicsi talápát is a fejlődésben.
Én nem sajnáltam és sajnálom megvenni kb. negyed-fél évente a 10 000 ft-os cipőket és szandálok, a baba egészséges lábáról van szó amin reményeim szerint vagy jó 90 évig járni fog!! :) Pedig mi se vagyunk milliomosok!
Így van!
Hozzátéve: egyenetlen talajon. A sima betonon már nem is annyira egészséges....:( Node utcára adunk cipőt rájuk, nem? :))
További ajánlott fórumok:
- Járni tanuló babának vegyek cipőt? Ha igen milyet?
- Milyen kiscipőt lehet venni egy épp járni tanuló 1 évesnek, aminek vékony és hajlékony a talpa, és tartja a bokáját is?!
- Kell a lakásba cipő a már járni tanuló/tudó baba/kisgyerek lábára?
- Bentre mit adjak az egy éves járni tanuló babám lábára?Csúszásgátlós zoknit/puhatalpút vagy szandált?
- Babacipő? Milyen kell járni tanuló kisfiamnak?
- Ha a babának nincs térlátása, attól még járni megtanul?